DROŽDÍ SE NEHODÍ JEN PŘI PEČENÍ. VÍTE, KDE VŠUDE MÁ VYUŽITÍ?

NEPEČENÝ ANGREŠTOVÝ ŽELÉ DEZERT
7.8.2023
RATATOUILLE – ELEGANTNÍ VARIACE ZELENINOVÝCH JÍDEL
10.8.2023

Beautiful woman applying cosmetic mask on her face at spa salon.

Nejen prací živ je člověk a nejen při pečení využijete droždí. To má v domácnosti i při různých kuchyňských činnostech velmi pestré využití, jen málokdo to ale ví.

Kvašení potravin i nápojů, kosmetika, ale i úklid nebo péče o zahradu. To jsou všechno oblasti lidské činnosti, ve kterých může být tak obyčejná věc jako droždí využitelná. Kvasnice mají v českých domácnostech sáhodlouhou historii, téměř všechno pečivo původní české lidové kuchyně je totiž kynuté, ať už z kvásku, který je dnes typický spíš jen pro chléb, nebo dnes výrazně populárnějších kvasnic.

„Kvasňová bába chodívala kdysi s putnou ode vsi ke vsi, jako dosud chodí báby kořenářky a zelinářky nebo jiní podomní obchodníci. Kvasničářky chodily do pivovarů celé míle cesty a roznášely v putnách kvasnice, které prodávaly na mázy,“ psala Anna Marie Úlehlová-Tilschová ve své knize Česká strava lidová z roku 1945. Kvasnice byly důležitým zdrojem přivýdělku pro sládky: „Kvasnice náležely tehdy po právu sládkovi a příjem z nich příslušel tedy paní staré. Ta je buď vyměňovala s hospodyněmi za zrní nebo je prodávala kvasňovým babám. Kvasničářky byly proto v pivovaře vždy vítány,“ psala ještě Tilschová. Dnešní ležáky jsou totiž sice piva spodně kvašená, ještě na konci 19. století se ale pila piva svrchně kvašená. Ostatně, ta nyní zase získávají na velké popularitě, i když už asi budeme i nadále chodit do obchodu pro lisované pekařské kvasnice, které s těmi pivovarskými mají společný původ, jedná se vlastně jen o jiný kmen stejné kvasinky. Oproti původnímu pivovarskému kvasu od kvasňových bab se ale nekazí se zdaleka tak rychle a pro svoji hlavní úlohu, kynutí těsta, jsou mnohem spolehlivější. Využití je ale i tak stále pestré!

1.

Pleťová maska

Že jsou kvasnice zdravé pro pleť vás určitě nepřekvapí, kvasnicové masky jsou staré jako paráda sama. Kvasnice jsou bohaté na vitamin B, kyselinu listovou, fosfor a draslík a další minerální látky. Droždová maska tak pleť nejen vyčistí, ale i vyživí. Je vhodná pro mastnou až smíšenou pleť, protože redukuje tvorbu mazu.

A jak na ni? Droždí rozdrobte do trošky vody nebo mléka, až vznikne jemná hustá kašička – hotovo. Naneste, nechte pár minut působit a důkladně smyjte.

 

2.

Vlasová maska

Až na výjimky platí, že co je dobré pro pleť, to je dobré i pro vlasy. A u kvasnic je to tak taky. Kyselina listová a béčko vlasům prospějí: jsou efektivní v boji s padajícími vlasy a lupy: stejně jako u pleti zde platí, že snižují tvorbu kožního mazu. Vaše vlasy navíc budou úžasně lesklé!

Dvě lžičky rozdrobeného droždí smíchejte se lžící bílého jogurtu, podle délky vlasů množství obojího vynásobte. Naneste do vlasů, nechte 15 minut působit a vymyjte čistou vodou. Když do směsi přidáte i vejce, vaše vlasy vám nepřestanou děkovat.

Základní ingredience na kvásek patří do každého receptu na kynuté těsto: kvasnice, trocha vody či mléka a cukr nesmí nikdy chybět

3.

Koupele a peelingy

Ještě vám není využití v kosmetice dost? Přimíchejte trochu droždí do peelingu z trochy olivového oleje a cukru. Pokud vám nevadí vůně droždí, přidejte si trochu i do koupele. Kdyby ne celotělové, tak aspoň do té učené pro chodidla nebo ruce. Droždí vyživí nejen kůži, kterou nechá příjemně hebkou, ale i nehty, které při pravidelném použití porostou pevnější a zdravější.

4.

Hnojivo

Odolné, silné, krásně rostoucí, kvetoucí i plodící rostliny. To jen každého pěstitele. Pokud svoje květiny, ale i plodovou zeleninu budete přihnojovat kvasnicemi, nemusíte o tom už jen snít. Na pokojovky do jednoho litru vody rozmíchejte 18 g  droždí a je hotovo, zalévat touto směsí stačí jednou týdně. Na plodovou zeleninu a ovoce (ale třeba i muškáty nebo růže) je lepší 2 hodiny pomalu vařit 3 g droždí v 1 litru vody s 1 lžičkou cukru. Na jahody se vyplatí smíchat 2 l vody s asi 7 g droždí a 1 lžící dřevěného popela. To nechte asi 24 hodin za přístupu vzduchu odstát. Funguje i jako postřik proti plísním!

5.

Čištění odpadů

Máte problémy se zapáchajícím septikem nebo prostě ucpaným potrubím? Dokonale ekologický způsob, jak je udržovat v kondici, je droždí. Rozmíchejte je s trochou vody a špetkou cukru na hustou kaši. Zadělaný kvásek nechte asi hodinu a půl odležet a normálně spláchněte do toalety. Pro čištění odpadů je lepší nasypat tam nadrobené kvasnice, přidat trošku cukru a nechat přes noc v odpadu kvasit – propláchnout horkou vodou stačí až ráno. Odpady  i toaletu zbavíte nečistot i zápachu.

 

 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.