NEPEČENÝ ANGREŠTOVÝ ŽELÉ DEZERT

KAM S CUKETOU?
4.8.2023
DROŽDÍ SE NEHODÍ JEN PŘI PEČENÍ. VÍTE, KDE VŠUDE MÁ VYUŽITÍ?
9.8.2023

Letní čas přeje ovocným specialitám. Jste-li sytí sladkých zmrzlin, připravte si zdravý dezert z jogurtu, angreštu a kiwi. Překvapí vás luxusní chutí.

Nic nedbejte na to, že nás momentálně vydatně máčí déšť. Než dezert vychladíte, zase bude svítit sluníčko. Odměnou vám bude osvěžující sladkokyselá chuť výborné pochoutky. Připravíte ji bez pečení a během chvilky. Želatinové dezerty potřebují jen řádně ztuhnout a vychladit.

Vzhled dezertů může být různý. Na výběr máte hned tři možnosti:

  1. vytvarujte ho pomocí formy a vyklopte ho - vhodné jsou formy na pudink, mělčí formy na savarin apod., skvěle zafungují i silikonové formy, z nichž vychlazený dezert jemně vytlačíte - pozor, každá forma musí být dokonale hladká; použijete-li porézní materiál, který mívají formy s nepřilnavou vrstvou, raději formu vyložte potravinářskou fólií. Je fakt, že se na dezertu zobrazí nějaký ten faldík, ale dezert půjde vyklopit.
  2. rozdělte ho do malých forem nebo hrnečků a snězte lžičkou - zvlášť krásně bude dezert vypadat ve skleněných pohárech, která shora dozdobíte ovocem
  3. dejte ho chladit v plastové dóze a naporcujte zmrzlinovou lžící - tento způsob jsem zvolila pro fotografování a můžete mu dát přednost při přípravě pohoštění, na němž vám záleží; samozřejmě vám ale zůstanou vykrájené zbytky dezertu, které už nejsou vzhledově atraktivní. Nebojte se však, že zbudou. Výběr plastových i skleněných dóz naleznete na našem e-shopu.

Příprava: 40 minut * Získáte: plastový box velký 23 × 15 cm / kulatou pudinkovou formu o průměru 22 cm

Ovocné želé

  • 500 g ovoce - mix angreštu a kiwi, čistá váha
  • 2 balíčky čirého želé na dort, celkem 20 g
  • 50 g krupicového cukru

Smetanové želé

  • 400 g zakysané smetany, 16%
  • 250 g bílého jogurtu, 3,5%
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 balíčky želatinového ztužovače zastudena, celkem 100 g
  • 200 ml vlažné vody

1. Očistěné ovoce rozmixujte a vložte do kastrolku, do kaše přidejte oba balíčky čirého dortového želé, krupicový cukr a směs metličkou promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a mírným varem provařte po dobu 1 minuty. Vše přelijte do hladké plastové formy a dejte do chladničky ztuhnout.

2. V míse promíchejte zakysanou smetanu s jogurtem, přidejte cukr, vanilku, citron a metličkou krátce prošlehejte. Podle návodu na obalu prošlehejte v malé misce oba ztužovače s vlažnou vodou a po ½ minutě šlehání směs rychle vmíchejte do smetanového základu. Hmotu nalijte na ztuhlé ovocné želé a formu vraťte do chladničky asi na 5 hodin. 

Servírujte vychlazené porce vykrojené zmrzlinovou lžící dozdobené zahradním ovocem.

Angrešt a kiwi mají chuťově mnoho společného, a tak se výborně hodí smíchat je dohromady jak do džemů, tak i do ostatních pochoutek. V kiwi je obsaženo velké množství vitaminu C, ale i fytochemické látky podporující náš imunitní systém. Angrešt má navíc poměrně dost železa. V rámci zavařování patří k ovoci se spoustou pektinu, takže skvěle želíruje.

Vynikajícím společníkem tohoto ovoce je jogurt. Výsledná kombinace je v létě nesmírně osvěžující. 

K vychlazení dezertu jsem zvolila kuchyňskou obdélníkovou plastovou dózu. Nejprve do ní přesuňte ovocné želé, které v chladničce rychle ztuhne a vychladí se. Hned potom přidejte smetanový základ obsahující ztužovač zastudena. Nedoporučuji vrstvy obrátit - např. pro efekt ve skelněných pohárech, protože teplé ovocné želé by vrstvu smetanového želé rozpouštělo.
 
TIP: Pokud vaše kuchyně potřebuje obnovit či doplnit nepostradatelné plastové dózy s víčky, vyzkoušejte SADU CLASSBACH obsahující 14 ks dóz v potřebných velikostech. Jsou stohovatelné, víčka mají těsnění zamezující vylití obsahu a jsou vhodné jak do mikrovlnky, tak do mrazničky. Odolávají teplotám od -40 do +110 °C.

Želé perfektně ztuhne, takže ho snadno vytvarujete pomocí zmrzlinové lžíce. Pokud ji nemáte, použijte 2 hlubší polévkové lžíce zakrojené proti sobě, jako když tvarujete bramborové noky nebo čokoládový mousse.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.