BYLINKOVÝ CUKETOVÝ CHLÉB

DŽÍNOVÉ KYTKY NA LETNÍ KLOBOUK
3.6.2021
5 CHUŤOVEK K PIVU A VÍNU
8.6.2021

Skvělý chléb, který si upečete kdykoli dostanete chuť na lehkou letní večeři, zvládnete za chviličku. Potřebovat budete samé zdravé ingredience.

Tenhle chléb dělám od okamžiku, kdy jsou na trhu první malé a křehké cukety. Samozřejmě ještě lepší bude čerstvá úroda ze zahrádky, ale zatím cukety od jara netrpělivě vyhlížím v regálech obchodů, protože se těším na pečení. Z cuket dělám čokoládový dort, lehké řezy s krémy a právě chléb, jehož součástí je notná dávka bylinek - konkrétně bazalky, k níž se hodí maličko česneku, olivového oleje a kefír. Drožďové těsto pak obsahuje i kukuřičnou mouku, která se společně s cuketou bezpečně postará o vláčnou strukturu střídky. Kukuřičná mouka je bezlepková a kombinuje se s klasickou pšeničnou moukou, kterou vhodně odlehčí.

Chléb jsem začala péct v praktické skleněné formě. Na těsto je dobře vidět a hlavně se na chlebu vytvoří krásně stejnoměrně vypečená kůrka. Po upečení chléb ihned vyndejte a nechte ho vychladnout na mřížce, protože by se ve formě začala rychle srážet horká pára a o vypečenou kůrčičku byste přišli. Chléb provoní celou místnost, ale zvědavost musíte udržet - krájejte ho až po vychladnutí.

Příprava: 25 minut + kynutí * Získáte: velký bochník či veku z formy

  • 350 g cukety
  • ½ kostky droždí - 21 g
  • 50 ml vlažné vody na kvásek
  • 450 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 1 lžička soli
  • 40 g parmezánu
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • velká hrst nasekané bazalky
  • 100 ml kefírového mléka
  • + olej na vymazání

1. Cuketu omyjte, osušte a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. Mladé cukety není třeba dávat vypotit.

2. Droždí nadrobte do vlažné vody a nechte vzejít kvásek.

3. Mezitím prosejte do mísy nebo do robotu hladkou mouku, přidejte kukuřičnou mouku, sůl, nastrouhaný parmezán, rozmělněný česnek, cuketu, olej a bazalku, vše promíchejte. Do směsi udělejte důlek, přidejte kvásek a pomocí hnětacího háku začněte zpracovávat těsto, nejprve na nízké otáčky a přitom přidávejte kefír pokojové teploty. Jakmile se začne těsto odlepovat od stěn, přidejte otáčky a těsto uhněťte do koule. Troubu vyhřejte na 220 °C.

4. Těsto přesuňte na pomoučněný vál a důkladně ho propracujte do vláčné a nelepivé konzistence. Vytvarujte ho do koule a vložte do olejem vymaštěné mísy, poprašte jemně moukou a přikryté nechte 45 minut kynout.

5. Vykynutý chléb přesuňte do skleněné formy vymazané olejem a vložte na střední rošt do trouby. Pečte celkem 45 minut, ale po 35 minutách snižte teplotu na 170 °C. Je-li třeba, formu shora zakryjte pečicím papírem. Upečený chléb poznáte podle toho, že krásně duní. Nechte ho vychladnout na mřížce, aby ve formě nezvlhl.

Bazalka se krásně snoubí s česnekem, kukuřičná mouka společně s cuketou dodá chlebu vláčnost. První cukety jsou křehké a šťavnaté, ale po nastrouhání nepouštějí tolik šťávy, takže je dejte do těsta komplet. Nemáte-li po ruce parmezán, použijte jiný sýr italského typu - například sýr Gran Moravia. Hlavně nešetřete bazalkou, která ve spolupráci se žlutou kukuřičnou moukou zanechá těstu zajímavou žlutozelenou barvu.

Teď bude čerstvě zpracované těsto kynout. Poputuje do přikryté mísy, aby pěkně narostlo. Bude ho tolik, že do roviny zaplní skleněnou formu z borosilikátového skla, v níž budu péct. V troubě pak v další fázi kynutí vyskočí ven. Ve skleněných formách se peče výborně, jednak do nich vidíte a nic se v nich nepřipeče. Přesto dávám do formy pruh pečicího papíru, a to proto, že za přečnívající okraje mohu upečený chléb pohodlně zdvihnout. Ve skle by se totiž rychle zapařil a změkla by mu kůrka. A také z toho důvodu, abych s horkou skleněnou formou nemusela manipulovat. 

Máme napečeno, voňavo kolem. Vychladlý chléb může na stůl, ale nekrájejte ho, dokud je teplý. Mezitím máte dost času na přípravu bylinkového nebo česnekového másla či zeleninového salátu z rajčat, cibulky a zelených oliv, o zrajícím sýru ani nemluvě. Tohle jídlo je opravdu letní záležitost.

Do své zbrusu nové formy si klidně připravte zeleninový salát. Hranatá forma se hodí do lednice; rozhodně je skladnější než kulatá mísa. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.