OZDOBNÉ ŠŇŮRY A STŘAPCE NA ZÁVĚSY

LUČNÍ KVÍTÍ JAKO TÉMA LETOŠNÍHO LÉTA
23.6.2021
NEPEČENÝ DORT S BEZOVÝM SIRUPEM
28.6.2021

Slunce se s omamnou silou opřelo do všech oken, a je nejvyšší čas pořídit si závěsy ulevující od jeho žáru. Vyberte si z lehkých materiálů pro efekt a z účelových textilií pro klidný spánek.

Také dnes je třeba poutat závěsy do stran v okamžiku, kdy chcete nechat do svého příbytku proudit dostatek světla. Volně visící závěsy velká okna opticky zmenšují a tak se hodí závěsy ponechat jen tak. Ale malá okna je příjemné nechat co nejvíce nezastřená. K tomu, aby závěsy držely stáhnuté ke straně, slouží nejrůznější zdobené šerpy, pásky a mašle, které je třeba upoutat ke stěně pomocí kroužků a speciálního kování. To bývá většinou součástí luxusních konzolí.

K vázání závěsů často patří také zajímavé ozdoby, mezi nimiž patří k nejoblíbenějším robustní střapce. Střapce se zhotovovaly ručně a dokonce tak složitými postupy, jaké se například v 16. století bylo možné vyučit za pouhopouhých 5-6 roků. Využívaly se hedvábné nitě, hebká kašmírská vlna, kroucené šňůrky i kovová vlákna, a byla to malá umělecká dílka zdobící efektně tkané závěsové materiály. Mnohem později se střapce staly módní ozdobou krášlící čapky a barety, i oděv. V současné době se střapce občas proběhnou módními trendy a zakotví nejen na šatech a kabelkách, ale často ve špercích a bižuterii. Vždycky to byla a bude efektní ozdoba, která upoutává pozornost.

Úvazy k závěsům, závěsové tyče i dekorace mohou patřit k velice luxusní výbavě. Nádherné umělecky protkávané střapce, které upoutají vaši pozornost na reklamách, mohou klidně stát i 2-3 tisíce. Podobným dekoracím se drobnou domácí výrobou přiblížit nelze, ale nežijete-li na zámku, ke zcela jednoduchému a civilnímu závěsu si můžete vázací šňůry vyrobit sami. 

Velkou nabídku dekoračních závěsů i závěsů se speciální rubovou úpravou zajišťující neprostupnost světla, vám nabídneme na našem e-shopu. Vybírat můžete ZDE.

JAK VYROBIT STŘAPEC

Efektní střapce bývaly zhotovovány z velice drahých materiálů. I dnes platí, čím lepší materiál máte, tím bude vaše dílko vypadat uspořádaněji. A také je samozřejmě důležité, jakému stylu chcete střapec přiblížit. Má-li vypadat romanticky, zvolte lesklé materiály, korálky, zlaté a stříbrné šňůrky apod. Velkým problémem je, že málo kvalitní prameny příze se po ustřižení rozplétají. Nezbývá, než z toho udělat přednost, nebo konce zajistit uzlíky. K výrobě střapce si připravte:

  • galanterní materiál v libovolných barvách
  • nůžky
  • drobné dřevěné korálky, perličky apod.
  • tenký vázací drát
  • šicí potřeby
  1. Přízi nastříhejte v dvojnásobné délce, jakou by měl mít hotový střapec a v takovém objemu, aby po přeložení vznikla potřebná tloušťka.
  2. Pak ustřihněte kratší přízi stejné barvy, vložte ji pod střed pramene a pevně jej svažte. Vezměte pramen do ruky, přehněte ho a přízi urovnejte kolmo dolů. V této chvíli je třeba podvléknut připravené poutko pro zavěšení. Uhlaďte pak horní část střapce, asi po 2-3 cm ji pevně omotejte a převažte dalším kouskem příze. Nejlepší bude, když vám někdo pomůže. 
  3. Omotání hlavice střapce můžete dozdobit korálky. Navlékněte je na jemný drátek a střapec dokončete. 

JAK VYROBIT KROUCENOU ŠŇŮRU

Vázací šňůra bude vypadat dekorativně, spletete-li ji z několika pramenů silné příze. V aranžmá zůstane určitá nedbalá nahodilost a s moderním závěsem ze směsového materiálu se bude velice dobře doplňovat. Šňůru na straně zavažte a zavěste na kování zabudované do zdi. Šňůru jsem dozdobila střapcem, a vzhledem k tomu, že jsem pracovala se silnou pletenou dutinkou, která se rozplétá, zajistila jsem každý pramen uzlíkem. Pokud vás zajímá ozdobné stříbrné kování, pomohla jsem si kuchyňskými zásobami - jedná se o robustní trezírovací trubičku ke zdobení cukrářským sáčkem.

Kroucenou šňůru vyrobíte jednoduchým trikem takto:

Vezměte 1-2 prameny pletené dutinky, a požádejte někoho, až pevně drží jeden konec. Přízi napněte a začněte ji kroutit jedním směrem. Pokud je pramen hodně dlouhý, chvíli to potrvá. Pramen držte stále mírně napnutý, jinak se začne splétat. Kroucením se začne mírně zkracovat. V okamžiku, kdy cítíte, že se příze začíná splétat, přeložte pramen na polovinu - stále napnutý - a svůj konec podejte pomocníkovi. Druhou stranu pusťte. Šňůra se sama zatočí a obě poloviny se zakousnou do sebe. Ještě bude neurovnaná, tak za ni zatáhněte a srovnejte ji. Otevřené konce převažte a zauzlujte. Šňůra bude pravidelně zapletená a krásně rovná.

Potřebnou délku finální šňůry naměříte takto - potřebujete-li šňůru dlouhou 1 m, pak naměřte dvojnásobek a přidejte asi 15-20 cm pro zakončení a pro úbytek míry zakroucením.

Všechny tři šňůry navlékněte na jednoduchou vázací šňůru, na druhé straně je zakončete pevným omotáním a upevněním ke stejné samostatné šňůře. Přidejte střapec a aranžmá dokončete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.