RYBÍ RECEPTY MOHOU CHUTNAT VŠEM!

POMAZÁNKA Z UZENÉ RYBY JE VÍTANOU VEČEŘÍ
27.2.2023
HORKÝ NÁKYP Z TVAROHU, ŠVESTEK A LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
2.3.2023

České země bývaly rybníkářskou velmocí, přesto ryby na českých jídelníčcích už mnoho dekád nejsou úplně doma. A to je věčná škoda!

Možná tomu nebudete věřit, ale mořské ryby se do českých zemí dovážely už na přelomu 11. a 12. století. Byli o slanečci a těšili se oblibě. V průběhu staletí byly ryby na českých talířích střídavě více, střídavě méně - podle toho, zda venkované měli po ruce potok či rybníček, kde by si rybu chytili, nejčastěji ale byly na stolech v dobách Jakuba Krčína a jeho následovníků. Poslední století jsme ryby zvyklí jíst spíš výjimečně, leckdo si nedá ani toho kapra na Štědrý den. A já upřímně nechápu, jak je to možné. Ryby nejsou zrovna nejlevnější surovina, ale mají jednu obrovskou výhodu: neztrácí na své vydatnosti a zdravotních přínosech ani zakonzervováním. A taková plechovka rybiček v různých úpravách je ve spíži stále po ruce a jdou z ní dělat hotové ryby.

Zapomeňte na „smrad z rybiny“, čerstvá ryba ve skutečnosti vůbec cítit není. A pojďte se s námi pustit do vaření!

Na fotografii vidíte vánoční aranžmá, ale nenechte se zmást! Rybí polévka je chutná kdykoliv během roku. Moje švagrová do ní přidává třeba i lososí kostry, které se dají koupit v rybárně v našem okresním městě, a můžu odpřisáhnou, že tuhle polévku jí i ti, kdo jinak na rybími polévkami ohrnují nos. Pusťte se do ní, je skvělá a na její přípravu zužitkujete opravdu všechny zbytky včetně přemrzlého kousku tresky nalezeného na dně mrazáku.

 

Další vánoční aranžmá a další celoročně skvělý recept, to jsou karbanátky z lososa. Jsou velmi jemné, chutné, vydatné a nakonec nevyjdou ani tak draho. Pokud chcete celou rodinu pohostit filetem z ryby, tak se to odjakživa prodraží, do karbanátků jí ale nepotřebujete zdaleka tolik. A nenechte se svazovat jen lososem. Skvělé karbanátky jsou i z bílé ryby (jako třeba treska) a s hrstí hrášku. 

 

Tenhle recept na indické kari sem dávám naprosto záměrně. Jsem si totiž vědoma, že indická kuchyně není v českých domácnostech příliš oblíbená – recept často obsahuje spoustu surovin a už jen ten výčet člověka odradí. Vězte ale, že většinou je to jen koření. Kolegyně Jana pro vás před časem nachystala tohle kuřecí kari a já se přimlouvám, ať jej zkusíte připravit z ryby. Recept je v podstatě totožný, jen vynechte opékání masa na začátku, to by se ryba úplně rozpadla. Stačí, když ji vložíte do omáčky až předtím, než téměř hotový pokrm dáte do trouby. Dát si k němu můžete třeba česnekový chléb naan.

 

Máte rádi netradiční úpravy? Pojďte do tresčí šunky s lehkým čočkovým salátem (nebo klidně bez něj). Příprava není nijak náročná a jako zdravá večeře nebo pohoštění pro návštěvu udělá rozhodně velký dojem.

 

K celému tomuhle sběru rybích nápadů mě inspiroval právě tenhle recept na pomazánku z uzené ryby. Miluju uzené ryby! Mimochodem, z uzené makrely je skvělý jednoduchý salát: stačí ryba rozebraná na kousky, teplé uvařené nové brambory, rukola, sůl, pepř, citronová šťáva a olivový olej. Uzené ryby jsou prostě jako stvořené pro jednoduché recepty, které si zamilujete.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.