ŠTĚDRÝ VEČER S LOSOSEM

VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA
16.12.2021
JAK ULOŽIT CUKROVÍ, ABY DÉLE VYDRŽELO
21.12.2021

Uvažujete letos o změně štědrovečerního menu? Pak můžete vyzkoušet lososové karbanátky se zeleninovým salátem. Dohromady je to požitek.

Naše společnost se jednoznačně dělí na dva tábory - jedni o Štědrém dni rybu nemusí, druzí se na smaženého kapříka těší celý rok. Ale vlastně je tu ještě jedna početná skupina. Jsou to lidé, kteří si šupináče dopřejí mnohokrát do roka a o Vánocích jim není až tak vzácný. 

Nahradit rybku jiným skvělým jídlem není problém, a v tuto chvíli už každý ví, co se letos bude vařit a péct. Ale pokud u rybky zůstanete, pak kapříka může nahradit mořská štika, tuňákový steak, nebo mořský ďas de luxe, jak by řekli Francouzi. To už záleží na vašich vytříbených chuťových buňkách i na částce, která padne pro jeden z nejkrásnějších večerů v roce. Konec konců dříve se věřilo, že hostina musí být bohatá, aby v příštím roce přišla do stavení hojnost.

Recept, který vám zde nabízím, by však mohl uspokojit mnoho mlsných jazýčků a svou jednoduchou přípravou nenarušit průběh Štědrého večera. Až budete prostírat na stůl, nezapomeňte, že podle tradice je třeba přidat jeden talíř navíc, kdyby přišel nějaký pocestný. A pokud přece jen budete připravovat kapra, vložte každému pod talíř vypranou a vylisovanou kapří šupinu, aby všem přinesla v novém roce pěkně naditou peněženku :o)

Příprava: salát - 25 minut / karbanátky - 40 minut bez smažení * Získáte: 4 porce salátu / 14 ks karbanátků 

Salát k rybě - připravte ráno

  • 300 g vařených brambor typu A
  • 1 červená cibule, středně velká, nakrájená nadrobno
  • sůl
  • více pepře, čerstvě mletého
  • 5 plných lžic domácí majonézy
  • 200 g syrové mrkve (2 středně velké), jemně strouhané
  • 100 g celeru, jemně strouhaného
  • velká hrst mraženého hrášku

Lososové karbanátky

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 400 g lososa (s kůží počítejte váhu navíc)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 g brambor typu A
  • 1 lžíce petrželky nebo kopru, oboje jemně nasekané
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na obalení

  • hladká mouka
  • 2 vejce, prošlehaná
  • čerstvě mletá strouhanka
  • řepkový olej na smažení

1. Brambory na salát i do karbanátků dejte uvařit den předem.

2. Salát - Odměřte potřebné množství loupaných brambor a nakrájejte je na malé kostičky. Přidejte drobnou červenou cibulku, solte a opepřete a opatrně vmíchejte majonézu. Přidejte mrkev, celer a povolený hrášek a vše promíchejte jen převracením pomocí dvou lžic. Salát uložte v chladu. 

3. Karbanátky - Rozpalte pánev se 2 lžícemi oleje a opečte na nich nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte lososa kůží nahoru, vše zalijte vínem a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen, pánev přikryjte a nechte mírně vařit po dobu 8 minut. Vypněte a tekutinu slijte, už nebude zapotřebí.

4. Zbytek brambor oloupejte, nakrájejte nadrobno a pak rozmačkejte vidličkou. Z pánve přidejte lososa zbaveného kůže a scezenou cibulku. Maso také rozmělněte vidličkou a přidejte bylinky. Směs nahrubo promíchejte, osolte a opepřete, můžete ochutnat. Pak dobře promíchejte.

5. Rukama tvarujte vyšší karbanátky. Masová směs se na pohled dělí, ale když ji jemně tisknete k sobě, krásně se spojí. Talíř odložte do chladu, do doby, než chcete začít smažit.

6. Každý karbanátek pak obalte v mouce a z prošlehaného vajíčka a strouhanky vytvořte trojobal. Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran bez pokličky. Hotové karbanátky nechte okapat v hlubokém talíři vystlaném papírovými ubrousky.

Lososové karbanátky podávejte s kousky citronu na pokapání a se salátem pokojové teploty.

Salátové brambory si uvařte den předem. Část budete potřebovat do salátu, část k rybě. Pro karbanátky obecně platí, že kolik mám masa, tolik dávám brambor. Nebojte se, že maso ztratí chuť. U salátu je důležité, aby zůstal nadýchaný, proto ho míchejte opatrně pomocí dvou lžící. I když je tam poměrně dost majonézy a mokré zeleniny, nevznikne nevzhledná hmota.

Takhle obyčejně jdou karbanátky vytvarovat rukama. Lososová směs si dá říct a dobře drží pohromadě, i když to tak zprvu nevypadá. Když maso vložím k bramborám, rozdělím ho a nechám trochu vychladnout. Teprve pak pokračuji. Bylinky můžete dát směle i obě - hodně hladkolisté petrželky i trochu kopru, máte-li ho rádi. Bylinky přece jen uprostřed zimy trochu ztrácejí na intenzitě chuti. Karbanátky nechám chvíli v chladu, než se všichni sejdeme, a pak už jen zbývá vytvořit trojobal a smažit. Trojobal samozřejmě není vhodné nechat provlhčit v lednici. A ještě jedna rada - čerstvá strouhanka se tolik nenapije tuku.

Lososové karbanátky nechte okapat na ubrouscích, rozhodně nebudou nijak tučné. Tvrdila jsem, že salát je třeba nechat nadýchaný, ale tady jsem ho nakonec upravila pomocí formičky s pístem, takže vypadá kompaktně. Je to jen taková parádnější forma servírování, ale klidně ho nechte na misce, aby si mohl každý přidat. Dojde na to, uvidíte. Prostírala jsem na skleněném nádobí EBRO (viz níže), k němuž servírovací mísa patří. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.