SEKANÁ S ČTYŘLÍSTKY

9 TIPŮ PRO NE/POPULÁRNÍ ÚKLID
16.3.2016
OŠATKA S KRASLIČKAMI
18.3.2016

stuha_zelena

Toto chlapácké jídlo jsem si musela trochu zjemnit. A tak dostala sekaná kabátek z listového těsta. Je to nanejvýš dobrá kombinace a ještě si mohu vymýšlet s vykrajovátky.

Mleté maso mě naučil dělat pan Pohlreich. Bohužel, ne osobně, a nemyslím tím, že bych ho uměla skvěle připravit. Chci říct, že jsem k mletému masu našla cestu. Sekanou jsem totiž do té doby nepovažovala za nijakou zvláštní lahůdku. Ale pozorně jsem naslouchala tomu, že masovou směs plnou čerstvých bylinek a chutných ingrediencí považuje za hodně dobrý pokrm. A tak jsem vyzkoušela klasickou hamburgerovou směs zjemnit vepřovým masem a výsledek byl nad míru chutný.

Pro pečení této sekané si pořiďte pekáček, který bude tak akorát na jedno kg masa. Je zbytečné, aby kolem pečeně zůstalo volné místo, kde se pouze vypéká tuk. Pod zabalené maso dávám kousek pečicího papíru, aby ho bylo snadné po upečení vyndat, tuk slít a sekanou (už bez papíru) opět vrátit do pekáčku. Kabátek z listového těsta by se na dně rozmáčel. Navíc mám ráda, když se maso i s pěknou zapékací miskou může servírovat přímo na stůl.

stuha_zelena

JARNÍ SEKANÁ

Příprava: 30 minut + pečení

  • 1 kg směsi mletého hovězího a vepřového masa
  • 50 g naloženého zeleného pepře
  • hrst čerstvého tymiánu, případně hrst hladkolisté petrželky
  • 4 lžičky worcesteru
  • 20 g francouzské hořčice
  • sůl a dost čerstvě mletého pepře
  • 4 lžíce zelených oliv bez pecek, vcelku
  • 450 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • vykrajovátko ve tvaru čtyřlístku

1.  Troubu předehřejte na 200 °C. Maso s veškerými ingrediencemi  dobře propracujte rukama. Nakonec zapracujte olivy. Z masa vytvořte šišku.

2. Z listového těsta vyválejte obdélník tak velký, aby šla sekaná zabalit.  Z jednoho volného kraje vykrájejte 6-7 čtyřlístků nad sebou.

3. Doprostřed těsta položte masovou šišku, těsto přeložte přes sebe, konce zabalte. Sekanou převalte spojem dolů do pekáčku s obdélníkem pečicího papíru.

4. Shora těsto propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Povrch poklaďte vykrájenými čtyřlístky a také je potřete.

5. Pečte 45 min při 200 °C, pak 15 min při 175 °C, ale v tuto chvíli již povrch ochraňte pečicím papírem, aby těsto neztmavlo.

Po upečení sekanou vyjměte, papír odstraňte a slijte tuk. Sekanou nakrájejte, nejlépe elektrickým nožem, a vraťte do horkého pekáčku. Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo s chlebem.

 

sekana1

Masovou směs je ideální zpracovat rukama. Zelený pepř je v mase výrazný, ale příliš s ním nešetřím. Je nesmírně chutný hlavně ve spojení s hovězím masem. Masovou směs lze namíchat v poměru 2 díly hovězího a 1 díl vepřového. To mi připadá ideální.

sekana2

Placku těsta vyválím vždy větší, abych z jednoho kratšího kraje mohla vykrájet tvary. Těsto nezarovnávám, zoubky klidně zabalím dovnitř.

sekana3

Sekaná je do pekáčku akorát.  Ještě pod ni přidám pečicí papír, abych s ní mohla za horka manipulovat. V nakrájených plátcích upečeného masa se objeví zelené olivy.

Pečeně se dobře hodí na sváteční stůl; vzpomeňte si na ni, až budete plánovat, co přichystat na Velikonoce!

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.