JAK ULOŽIT CUKROVÍ, ABY DÉLE VYDRŽELO

ŠTĚDRÝ VEČER S LOSOSEM
20.12.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC PROSINEC: SVÍTÍCÍ VÁNOČNÍ HVĚZDA
22.12.2021

Cukroví patří k nejkrásnější vánoční výzdobě a pečeme ho s láskou. Svůj sladký poklad si na svátky pořádně uložte, aby byl chutný do posledního drobečku.

Cukroví má - na rozdíl od jiných druhů pečiva - poměrně dlouhou dobu trvanlivosti. Obecně platí, že ideálně tvoří 4 až 8 týdnů. Od toho se odvíjí načasování pečení, ale to už v tuto chvíli máme za sebou. Pečete-li různé druhy cukroví, pak také víte, jak který druh uskladnit, aby se správně rozležel a zachoval si čerstvost i své aroma. Většinu svátečního pečiva doprovází vůně vanilky, ale také skořice, hřebíčku, pomerančové kůry, punče a rumu, i dalších voňavých ingrediencí, které mu dávají odlišný charakter. První zásadou je nesmíchat cukrátka do jedné krabice, protože by ztratily svou jedinečnost. 

Jsou jednoduché druhy cukroví, ale pak také pořádně pracné. Špatným uložením bychom si veškerou práci úplně znehodnotili. Stojí zato zopakovat si pár zásad, díky nimž bude váš sváteční stůl plný těch nejúžasnějších dobrot. K jednotlivým receptům se proklikněte obrázky:

cukrovi1

PERNÍK POTŘEBUJE SVÉ MIKROKLIMA

Perníčky se musí nechat rozležet. Bývá to doba 4 týdnů, ale také možná pečete perník s příměsí sádla, který se rozleží během 14 dnů. Ať už jste vyrobili perník na stromeček nebo díly na chaloupku či betlém, dejte mu čas, aby med a koření mohlo zapracovat. K rozležení použijte nejlépe plechovou krabici, kterou vystelte alobalem. Perníčky nechte ve vrstvách na sobě, opět je zakryjte alobalem a krabici dobře uzavřete. Perník zdobený cukrovou polevou nebo máčený v čokoládě (viz titulní foto) složte do široké krabice těsně vedle sebe a každou vrstvu proložte pečicím papírem. Krabici uložte do chladného špajzu či na chodbu.
cukrovi4

KŘEHKÉ PEČIVO BEZ NÁPLNĚ A ZDOBENÍ

Většina křehkého pečiva obsahuje spoustu másla (právě proto je ihned křehké), takže zásadou číslo jedna je - uložit ho v chladné místnosti. Patří sem většina tvarů, kterým stačí poprašek cukru s vanilkou, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny všeho druhu, máslové sušenky, kávěnky, vinné cukroví apod. Vymodelované nebo vykrojené tvary se vzájemně nijak neohrožují, takže je stačí navršit na sebe do krabice z plastu, z plechu i ze silného kartonu. Vnitřek vyložte papírovou utěrkou a stejně přikryjte i horní vrstvu pečiva. Krabici uložte na chladném místě, mějte na paměti, že cukroví obsahuje tuk, který časem žlukne.
cukrovi2

KŘEHKÉ PEČIVO S MARMELÁDOU

Patří sem všechny máslové druhy těst, z nichž vykrajujeme tvary a slepujeme je k sobě. Nejznámějším zástupcem je linecké cukroví, kakaové věžičky, moka pečivo, makové cukroví, medová srdíčka apod. Marmeláda pečivu odevzdá vlhkost, takže se cukroví mnohem dříve rozleží. Pokud sladká náplň vykukuje ven, pak se vyplatí jednotlivé vrstvy v krabicích proložit pečicím papírem, protože se tvary neslepí a nebudou na spodní straně od marmelády. Cukroví uložte do plastové nebo plechové dózy vystlané papírovým ubrouskem a dobře uzavřete. Krabice uložte do chladu, nejlépe do ledového špajzu, na krytý balkon nebo do studené chodby.
cukrovi3

SNĚHOVÉ PEČIVO

Početná skupina dobrot z bílkového těsta se připravuje na sklonku pečení. Nejen proto, že zbývající bílky z výroby těst se pořádně navrší, ale i proto, že cukrovinky nepotřebují velké odležení. První přichází na pořad kokosky, pak bílkové pláty na dorty, pusinky, makronky, sněhové rohlíčky, věnečky i duhové ozdoby na stromek... Všechny tyto dobroty potřebují sucho! Nadávkujte je nejlépe do papírových sáčků a vložte do papírové dortové krabice, kterou uložíte v místě, kde proudí vzduch a je sucho. V místnosti však nemusí být teplo, protože cukrovinky by příliš vysychaly. V žádném případě je nedávejte do ledničky v plechových a plastových krabičkách, kde by spolehlivě navlhly.
cukrovi5

CUKROVÍ S MÁSLOVOU A ČOKOLÁDOVOU NÁPLNÍ

Cukroví, které bohatě plníme oříškovými, smetanovými a čokoládovými náplněmi, zdobíme až na poslední chvíli. Většinou si pro ně musíme vytvořit korpusy - jako jsou např. košíčky, trubičky, půlky ořechů. Jedná se opět o tvary z máslových těst, které si připravíme dopředu a do doby plnění je uskladníme v chladu jako křehké cukroví. V okamžiku, kdy je naplníme krémy a nazdobíme čokoládou, přesuneme cukroví do lednice a během 7 - 10 dní ho sníme (šlehačkové náplně spotřebujeme ještě dříve). Cukroví vložte do větší plastové krabice bez papírového ubrousku, který by navlhnul, a dobře uzavřete víkem s klipovým uzávěrem. Tyto cukrovinky není vhodné uskladnit v mrazáku.
cukrovi6

NEPEČENÉ CUKROVÍ

K nejoblíbenějšímu cukroví, které neprošlo horkou troubou, patří bezesporu vosí hnízda, lanýže, kokosové salámky, plněné datle a meruňky a kuličky všech chutí a barev, do nichž většinou spotřebujeme všechny suroviny zbývající po pečení. Cukrovinky děláme úplně na poslední chvíli, často i před Silvestrem, kdy jsou vítanou posilou a změnou po vánočním hodování. Veškeré toto cukroví necháváme v plastových krabičkách v ledničce a po odebrání je pečlivě uzavíráme, protože bývá hodně aromatické. V tento čas máme v lednici celou řadu pokrmů, jejichž vůně by se vzájemně neměly smísit. Mandlová těsta i kuličky lze uskladnit také třeba v chladné předsíni, jen je nevystavujte velkému mrazu na balkoně, kde by vysychaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.