LISOVANÉ LINECKÉ + VIDEO

ŠATY PRO PODZIMNÍ SVÍCNY
4.11.2016
10 DEZERTŮ DO SKLA
8.11.2016

Existuje celá řada vykrajovátek, tvořítek a mlýnků, zjednodušujících pečení drobného cukroví. Přece jen to dá práci, jakkoli ji milujeme. O Vánocích se na pracnost moc nehledí, protože cukroví zkrátka musí být na svátečním stole. Nicméně si tuto sympatickou činnost lze usnadnit. 

O lisu na sušenky jsem už slyšela. Ale netrvám na tom mít jeden kousek jako druhý, tak pilně vykrajuji ručně. Nyní jsem měla možnost lis vyzkoušet. Nemůžu říct, že jsem se s ním neprala. Zcela jistě jsem nešikovná, a hlavně, vždycky je zapotřebí dobrá rada. Ty také udělovat neumím, ale se zkušenostmi, které vám sdělím, si poradíte strašně rychle. Lis je totiž skvělý vynález! A jak jsem zjistila, vyrábí se desítky let.


TESTUJEME LIS NA SUŠENKY

14995_z1

Takto lis vypadá. Tvoří ho válec, uvnitř kterého se pohybuje píst. Dovnitř umístíte váleček těsta, anebo také krém, protože k lisu patří rovněž 4 plastové zdobicí nástavce. Ty využijete například při zdobení dortů, chlebíčků, obložených mís i k plnění koblih. Pokud zůstanete u pečení cukroví, zde máte na výběr 20 ks kruhových nástavců, jež se nasadí na konec lisu. Dávkování těsta nastavíte pomocí krokovacího systému táhla pístu. Tvořit lze drobné sušenky i sušenky větší – to jsou tvary, které jsem zvolila já a vidíte je na obrázcích. K přepnutí slouží nerezový ovladač umístěný pod pákou lisu. Jak to všechno funguje uvidíte na krátkém videu. Mrkněte se a já vám k tomu doplním své poznatky. Ještě něco – k pečení jsem zvolila těsto na tradiční linecké cukroví. Kdybyste potřebovali recept ověřený pro tento nástroj, přikládám svůj rodinný :o)


LINECKÉ CUKROVÍ

Příprava: 15 minut

Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na zdobení

  • kandované třešně
  • čokoládové a stříbrné cukrové perličky
  • griliáš
  • cukr s vanilkou na posypání

Suroviny rychle spojte a vypracujte těsto. Používám robot a těsto pak bleskově dokončím na vále. Pak vytvořte váleček a dejte ho rozležet do chladničky. Druhý den nechte těsto povolit, válec podélně rozkrojte, a obě části ztenčete a vyválejte tak, aby byly připraveny pro vložení do lisu.

Teď je čas na drobné rady:

  • K lisu je připojen návod s podrobným foto postupem a také recept na klasické sušenky. Vyzkoušela jsem ho, ale těsto se mi drobilo. Dala jsem přednost svému lineckému, které fungovalo na 100%.
  • V návodu je uvedeno, že si máte dát na plech pečicí papír a postříkat ho olejem. Měla jsem za to, že se mi těsto k papíru přilepí a zvednu ho vzhůru. Stalo se, takže jsem nejen nedokázala sušenky udržet na plechu, ale samozřejmě jsem tvar hned roztrhla a znehodnotila. Takže jsem pracovala bez papíru a bez vymazání, což vidíte na videu. Sušenky se přilepí ke dnu a krásně můžete pokračovat dále. Použijte plech s antiadhézní (nepřilnavou) vrstvou, jde to výborně. Sušenky se po upečení od dna odlepí úplně samy, stačí do nich lehce strčit.
  • Návod také uvádí, že kruhový nástavec se vkládá do prstence se závitem obráceně (nebo jsem tomu špatně rozuměla). Jednoduchá orientace pro vás je tato – přejeďte prstem po otvorech v plechu, z jedné strany se vám budou zdát ostřejší. Ty pak směřují směrem ven, stejně jako vypouklý střed nástavce. Tak je to správně.
  • A ještě jedna věc – při vytlačování těsta na plech pracujte rychle a pravidelně. Když jsem byla váhavá a opatrná, byl každý kousek jinak velký. Jak to „začnete odbývat“, padají z lisu sušenky jak podle pravítka, vážně.

dscf3332

Když vidíte nástavce před sebou, a nemáte s nimi zkušenost, pak nebudete věřit, že se několika málo otvory těsto protlačí tak, aby vznikl kýžený tvar. Ale funguje to. Vyzkoušela jsem jich skoro polovinu. Nástavce lze vyměňovat i při práci zcela lehce. Nakonec zbývá chvilka zábavy s jemným vánočním dekorováním.

dscf3342

Připravila jsem vám ještě okénko do historie. Shodou okolností manželova maminka třídila letité poklady z kuchyně. Vzala jsem si spoustu starých formiček, a mezi nimi jsem objevila tento nástroj! Takto vypadal lis na sušenky, kterému je možná tak 80 let. Ne, nepekla jsem s ním. Je mi jasné, že nástroj, s kterým jsem pracovala, je o mnoho spolehlivější…


SEČTENO A PODTRŽENO

Když jsem vychytala všechny mouchy, lis se náramně osvědčil. Rodina se chodila koukat, jak mi to jde, i když je mi jasné, že předmětem jejich zájmu bylo napečené cukroví. Nemyslete, že mám krabici na Vánoce. Za dva dny nebyl ani drobeček – prý, abych mohla vyzkoušet zbytek tvořítek…S lisem jsem se skamarádila, a líbí se mi, že poskytuje rychlou a naprosto jednoduchou obsluhu. Rovněž mytí nedá žádnou práci, i když nástroj není určen do myčky. Hvězdičku beru výrobci za údaje, které mě zmátly, ale nástroj vyšel z mého boje vítězně.

razitko_02

2 Komentáře

  1. Lidka napsal:

    Preji dobry den a hezke svatky,
    Koupila jsem si tohoto pomocníka a dnes ho vyskousela ale!
    Testo mi slo dobře vytlacit jenom po upeceni mi zustaly roztecene placky vzorek který jsem použila mi na plechu nezustal-pracovala jsem presne podle navodu zde. Proto prosim o nejakou radu proc se mi tohle stalo.
    Ale mam ještě jeden problém na zacatku práce se mi to testo hezky posouvalo ale pak ten zobáček prestal pracovat a ja ho musela na každý kousek prstem zacvakavat a to uz byl každý kousek jiny.Nevim jak si tuto zavadu mam opravit.
    A tak Vas prosim o nejakou radu jak na to
    Dekuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Lidko, děkuji za přání a také Vám krásné Vánoce!
    Pokud se Vám těsto roztéká, pak mě nenapadá nic jiného, než že je tam moc tuku. Zeptám se, pracovala jste podle mého receptu? Ještě lze vyzkoušet i Heru, ale bude to podobné, řekla bych. Linecké je dost tukové, ale i na videu je vidět, že váleček, který cpu do lisu je pevný. Tak jen porovnejte konzistenci svého těsta. S příměsí prášku do pečiva se tvary v troubě nadýchnou spíš vzhůru, než že by se roztekly (měla jsem je dost blízko sebe, takže by se mi spojily). Je mi líto, že vás těsto zlobí, ale s lisem nemám jinou zkušenost, než tuto, a po prvních peripetiích, které popisuji, to šlo dobře.
    K tomu dávkování – pod pákou listu je takový plochý ovladač – kterým se nastaví dávkování na malé a velké sušenky. Musí být na správném místě, jinak páka nezapadá pravidelně do zoubků. V jednom případě se mi ovladač posunul kousek dál, a stalo se mi něco podobného, co Vám. Nastavila jsem ho znovu (opět na větší sušenky) a už se to znovu nestalo. Zahýbejte s ním doleva, doprava, ale nepřetáhněte vymezený prostor. Páka se pak chytne, to cítíte i na prázdno. Kdyby byl nějaký problém, pak by to byla mechanická závada, kterou by bylo nutné bohužel reklamovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *