Existuje celá řada vykrajovátek, tvořítek a mlýnků, zjednodušujících pečení drobného cukroví. Přece jen to dá práci, jakkoli ji milujeme. O Vánocích se na pracnost moc nehledí, protože cukroví zkrátka musí být na svátečním stole. Nicméně si tuto sympatickou činnost lze usnadnit.
O lisu na sušenky jsem už slyšela. Ale netrvám na tom mít jeden kousek jako druhý, tak pilně vykrajuji ručně. Nyní jsem měla možnost lis vyzkoušet. Nemůžu říct, že jsem se s ním neprala. Zcela jistě jsem nešikovná, a hlavně, vždycky je zapotřebí dobrá rada. Ty také udělovat neumím, ale se zkušenostmi, které vám sdělím, si poradíte strašně rychle. Lis je totiž skvělý vynález! A jak jsem zjistila, vyrábí se desítky let.
TESTUJEME LIS NA SUŠENKY
Takto lis vypadá. Tvoří ho válec, uvnitř kterého se pohybuje píst. Dovnitř umístíte váleček těsta, anebo také krém, protože k lisu patří rovněž 4 plastové zdobicí nástavce. Ty využijete například při zdobení dortů, chlebíčků, obložených mís i k plnění koblih. Pokud zůstanete u pečení cukroví, zde máte na výběr 20 ks kruhových nástavců, jež se nasadí na konec lisu. Dávkování těsta nastavíte pomocí krokovacího systému táhla pístu. Tvořit lze drobné sušenky i sušenky větší – to jsou tvary, které jsem zvolila já a vidíte je na obrázcích. K přepnutí slouží nerezový ovladač umístěný pod pákou lisu. Jak to všechno funguje uvidíte na krátkém videu. Mrkněte se a já vám k tomu doplním své poznatky. Ještě něco – k pečení jsem zvolila těsto na tradiční linecké cukroví. Kdybyste potřebovali recept ověřený pro tento nástroj, přikládám svůj rodinný :o)
LINECKÉ CUKROVÍ
Příprava: 15 minut
Těsto
Na zdobení
Suroviny rychle spojte a vypracujte těsto. Používám robot a těsto pak bleskově dokončím na vále. Pak vytvořte váleček a dejte ho rozležet do chladničky. Druhý den nechte těsto povolit, válec podélně rozkrojte, a obě části ztenčete a vyválejte tak, aby byly připraveny pro vložení do lisu.
Teď je čas na drobné rady:
Když vidíte nástavce před sebou, a nemáte s nimi zkušenost, pak nebudete věřit, že se několika málo otvory těsto protlačí tak, aby vznikl kýžený tvar. Ale funguje to. Vyzkoušela jsem jich skoro polovinu. Nástavce lze vyměňovat i při práci zcela lehce. Nakonec zbývá chvilka zábavy s jemným vánočním dekorováním.
Připravila jsem vám ještě okénko do historie. Shodou okolností manželova maminka třídila letité poklady z kuchyně. Vzala jsem si spoustu starých formiček, a mezi nimi jsem objevila tento nástroj! Takto vypadal lis na sušenky, kterému je možná tak 80 let. Ne, nepekla jsem s ním. Je mi jasné, že nástroj, s kterým jsem pracovala, je o mnoho spolehlivější…
SEČTENO A PODTRŽENO
Když jsem vychytala všechny mouchy, lis se náramně osvědčil. Rodina se chodila koukat, jak mi to jde, i když je mi jasné, že předmětem jejich zájmu bylo napečené cukroví. Nemyslete, že mám krabici na Vánoce. Za dva dny nebyl ani drobeček – prý, abych mohla vyzkoušet zbytek tvořítek…S lisem jsem se skamarádila, a líbí se mi, že poskytuje rychlou a naprosto jednoduchou obsluhu. Rovněž mytí nedá žádnou práci, i když nástroj není určen do myčky. Hvězdičku beru výrobci za údaje, které mě zmátly, ale nástroj vyšel z mého boje vítězně.
4 Comments
Preji dobry den a hezke svatky,
Koupila jsem si tohoto pomocníka a dnes ho vyskousela ale!
Testo mi slo dobře vytlacit jenom po upeceni mi zustaly roztecene placky vzorek který jsem použila mi na plechu nezustal-pracovala jsem presne podle navodu zde. Proto prosim o nejakou radu proc se mi tohle stalo.
Ale mam ještě jeden problém na zacatku práce se mi to testo hezky posouvalo ale pak ten zobáček prestal pracovat a ja ho musela na každý kousek prstem zacvakavat a to uz byl každý kousek jiny.Nevim jak si tuto zavadu mam opravit.
A tak Vas prosim o nejakou radu jak na to
Dekuji
Dobrý den, Lidko, děkuji za přání a také Vám krásné Vánoce!
Pokud se Vám těsto roztéká, pak mě nenapadá nic jiného, než že je tam moc tuku. Zeptám se, pracovala jste podle mého receptu? Ještě lze vyzkoušet i Heru, ale bude to podobné, řekla bych. Linecké je dost tukové, ale i na videu je vidět, že váleček, který cpu do lisu je pevný. Tak jen porovnejte konzistenci svého těsta. S příměsí prášku do pečiva se tvary v troubě nadýchnou spíš vzhůru, než že by se roztekly (měla jsem je dost blízko sebe, takže by se mi spojily). Je mi líto, že vás těsto zlobí, ale s lisem nemám jinou zkušenost, než tuto, a po prvních peripetiích, které popisuji, to šlo dobře.
K tomu dávkování – pod pákou listu je takový plochý ovladač – kterým se nastaví dávkování na malé a velké sušenky. Musí být na správném místě, jinak páka nezapadá pravidelně do zoubků. V jednom případě se mi ovladač posunul kousek dál, a stalo se mi něco podobného, co Vám. Nastavila jsem ho znovu (opět na větší sušenky) a už se to znovu nestalo. Zahýbejte s ním doleva, doprava, ale nepřetáhněte vymezený prostor. Páka se pak chytne, to cítíte i na prázdno. Kdyby byl nějaký problém, pak by to byla mechanická závada, kterou by bylo nutné bohužel reklamovat.
Tak já tenhle lis mám doma taky, ale – buď jsem totální nemehlo, nebo nevím. Ta dávkovací páka mi prostě nejde seřídit, padají z toho jen drobné bobky nebo to nejde vůbec.
Přitom moje pětaosmdesátiletá teta s tím peče a nemůže si vynachválit.
Já bych se u toho vztekla, zlaté vykrajovačky! nebo i plechové formičky bábovičky, to mám hned.
Zkrátka technický antitalent se s tím zacházet nenaučí.
Zdravím vás, a rozumím vašemu rozpoložení; i já se hlásím k technickým antitalentům :o) Jak píši, tápala jsem také, protože jsem měla nástroj poprvé v rukou. A vlastně tápu u každé technické záležitosti… Páka musí být ve správné poloze, jinak nezapadá do zoubků a nedávkuje těsto, to je fakt. Když mrknete na video, otáčím ji do správné polohy. Pak už jde všechno krásně, tak jak jsme natočili. Je třeba pracovat plynule a bez váhání, jako když razítkujete; pak se těsto netrhá na kousky. Jestli máte svou tetu někde poblíž, zaběhněte s kusem těsta na kafe, a bude po trápení. Stálo by zato získat i její vyzkoušené recepty. Přeji hezké svátky!