PERNÍČKOVÝ LES, KŘEHKÝ JEŠTĚ DNES

VOŇAVÉ BALÍČKY
25.11.2020
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA POČKÁ ZA OKNY
30.11.2020

Nabízet recept na perníčky, to je jako nosit dříví do lesa. Pečou se v každé domácnosti a všude jsou to ty nejlepší.

Budu tedy naprosto stručná. Upekla jsem les, protože mě k tomu inspirovala sada vykrajovátek ve tvaru hvězd. Je jich celkem pět v krásně odstupňovaných velikostech, a není nic jednoduššího, než upečené hvězdy navrstvit pěkně na sebe.

Pečením pravého medového perníku obvykle začíná vánoční klání s cukrovím. To proto, že většina perníčků se musí pořádně nazdobit a hlavně rozležet, takže začátek adventu je k tomu ideální. Pokud se na pečení těšíte jako já, vše vypukne tento víkend. A kdyby se mezi vámi přece jen nalezl někdo, kdo bude péct perníčky poprvé, nabízím osvědčený rodinný recept na perníčky, s nimiž zas tak spěchat nemusíte. Díky většímu podílu másla - a díky super tajné ingredienci - trochy sádla, které naše babičky často propašovaly do cukroví i kynutého těsta, bude pečivo okamžitě dobré a měkké. Stromečky slepuji domácí lineckou zavařeninou a stačí je jen pocukrovat.

V galerii pod článkem naleznete další tvary stupňových vykrajovátek, a pokud si troufnete na cukrem malovaný betlém, pak vám na něj pošleme formičky i s papírovými jesličkami.

Příprava: 20 minut + chlazení

  • 300 g hladké mouky z pšenice špaldy
  • 70 g moučkového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 ½ lžičky perníkového koření
  • trocha mleté skořice
  • 1 lžíce dobrého kakaa
  • 125 g másla, změklého
  • 20 g sádla
  • 2 vejce M
  • 2 plné lžíce tekutého medu
  • 4 velikosti vykrajovátek ve tvaru hvězd

Na dokončení

  • rybízová zavařenina
  • moučkový cukr s vanilkou
  • stříbrné cukrové perličky

1. Veškeré ingredience svěřte robotu. Nejprve sypké přísady, které stěrkou promíchejte, pak přidejte tuky, vejce a med a krátce je prohněťte. Jakmile se vše spojí, těsto přesuňte na vál.

2. Lepkavou kouli podsypejte moukou a těsto dokončete. Nechte ho nabrat jen tolik mouky, aby zůstalo vláčné a měkké. I tak těsto trochu lepí, ale do rána ztuhne v lednici a pak je vláčné jak plastelína.

3. Druhý den vyválejte 3 mm vysokou placku a vykrojte pro každý strom 6 hvězd = 4 hvězdy od největší k nejmenší a pro spojení ještě další 2 nejmenší hvězdičky do mezipater. Tvary dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C na 8-10 minut.

4. Ještě trošku měkké perníčky vyndejte a nechte vychladnout. Spojte je hustou zavařeninou tak, aby mezi třemi spodními patry byly vložené malé hvězdičky. Poslední malou hvězdu nalepte na špici stromku, cukroví mírně pocukrujte a vršek dozdobte perličkou přilepenou kapkou cukrové polevy, máslem apod.

S vychlazeným těstem se dobře pracuje. Je hladké a chová se jak plastelína. Je to však hodně tukové těsto, takže si vždy odkrojte menší kousek a zbytek nechte v chladu. V troubě perníčky vyskočí, takže jim dopřejte trochu místa. Povrch těchto křehkých perníčků nijak neupravuji (jinak je tomu u klasických perníků). Nepoužívám ani cukrovou vodu, ani vejce.

Aby byly stromky hodně rozježené a vyšší, dávám mezi spodní patra vykrojenou malou hvězdičku a všechny plošky spojím zavařeninou. Vedle linecké je ke kakaovému těstu výborná i dýňová. Není to moc patlání, za chvíli vám to půjde jak na běžícím pásu. Se stromky je rozhodně méně práce, než se zdobením cukrovou polevou.

Ještě trošku cukrového snížku, a můžete ochutnat. Perníčky jsou měkké a neztvrdnou; právě naopak, s džemem se přímo rozplývají, takže je do Vánoc nejspíš sníte. Přeji veselé pečení :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.