NEPEČENÉ SUŠENKOVÉ CUKROVÍ

BEZ BAČKOR TO NEJDE…
11.12.2019
JABLEČNÉ KROUŽKY VE VINNÉM TĚSTĚ
16.12.2019

Bez práce sice nejsou koláče, ale přece jen je tu jedna výjimka - výborné nepečené cukroví zvládnete za půlhodinku.

Nejdříve musím říct, že pro přípravu tohoto cukroví nebudete potřebovat fůru čokolády a několik druhů oříšků, i když to tak na první pohled vypadá. Vystačíte si s třemi lžícemi dobrého kakaa a se sušenkami. Nakonec se snese na povrch vrstvička čokolády, to ano, ale jen proto, aby korpus urovnala a cukroví vypadalo perfektněji.

Vezměte si k ruce plech menších rozměrů, vyhraďte si půlhodinu na práci, a recept vyzkoušejte. Ledové, vychlazené cukroví podávejte k čerstvě uvařené kávě.

Příprava: 30 minut * Získáte: cca 30 ks

  • 240 g karamelových sušenek Lotus, nebo směs obsahující světlejší sušenky
  • 250 g tradičního másla
  • špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3-4 lžíce kakaa
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • 150 g čokolády + máslo na zředění

1. Připravte si malý plech a vymažte ho máslem. Budete potřebovat velikost 22 x 20 cm - pozn.: upravila jsem si malý plech (viz galerie pod článkem) následovně - plech je třeba vyložit pečicím papírem tak, aby na všech stranách přečníval přes okraje ven. Strany, které jsou tvořené pouze papírem, opřete třeba o lehce pomačkaný alobal. Bude to stačit, protože sušenková hmota je pevná a neroztéká se.

2. Do misky si nalámejte sušenky. Nejlépe prsty, a snažte se o pravidelnější kousky, Jde to dobře, jen je to trošku zdlouhavé.

3. Máslo dejte do kastrolku a na mírném ohni rozpusťte. Ihned do něj vmíchejte sůl, cukr a kakao a vše dokonale rozmíchejte. Nakonec přidejte sirup. Od práce neodcházejte a za stálého míchání směs přiveďte téměř k varu. Nechte minutu velice mírně bublat a směs stáhněte z plotny.

4. Čokoládovou směs nalijte na kousky sušenek, rychle vše promíchejte a snažte se, aby sušenkové zlomky byly dobře obalené. Potom směs vyklopte na plech a pomocí lžíce urovnejte do vymezeného místa. Sušenková směs rychle tuhne, resp. sušenky absorbují vlhkost z máslové směsi. Pokuste se o co nejrovnější povrch, ale netlačte, aby se sušenky nerozdrtily.

5. Připravte si vodní lázeň a do misky rozlámejte čokoládu. Kousky pomalu rozpusťte, nařeďte kouskem másla a vlijte na vytvořený sušenkový korpus. Stěrkou urovnejte povrch do roviny a pekáček nechte v chladničce do druhého dne.

6. Pomocí přečnívajících stran pečicího papíru vyndejte korpus na prkénko. Ostrým nožem ho rozkrájejte z širší strany na 6 pruhů širokých 3,5 cm a každý ještě rozkrojte na 5 kousků. Vzniknou obdélníčky velké zhruba 3,5 × 4 cm. Povrch posypte kakaem a vychlazené cukroví podávejte.

Tady je vlastně vše, co budete potřebovat. Promyslete si kvalitu a chuť sušenek, to je důležité. Dala jsem přednost karamelové chuti sušenek se značkou Lotus, ale jsou poměrně tmavé, takže vaše cukroví bude méně probarvené. Můžete je smíchat třeba z kousky světlejších máslových sušenek, aby byl výsledek zajímavější. Lotusky nicméně doporučuji, protože jsou chutné a pevné. Sušenky je třeba rozlámat na malé kousky, ale doporučuji rozlámat je prsty. Pokud je rozdrtíte válečkem nebo v chopperu, může vzniknout drť.

Čokoláda, která přijde navrch, může být dost hořká, aby vyvážila sladkost sušenek. Když druhý den vyndáte celý ztuhlý korpus na prkénko, rozkrájejte ho ostrým nožem nejprve na pruhy a ty pak na obdélníkové nebo čtvercové kousky. Ještě zbývá posypat povrch kakaem, a je hotovo.

Vzniklé cukroví narovnejte do plastové dózy a jednotlivé vrstvy proložte kouskem pečicího papíru. Dózu uložte v chladničce. Povrch cukroví můžete posypat kakaem těsně před podáváním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.