ROHLÍČKY V DÁRKOVÉM BALENÍ II

SLADKÝ ADVENT PRO DĚTI
20.11.2015
ADVENT VE SKLE
24.11.2015

Miluji vanilkové rohlíčky. A moc ráda je dělám. Je to jediné cukroví, při jehož výrobě si můžu sednout a rozjímat. Válím je v dlaních, tvaruji jim špičaté konečky, které se pak samou dobrotou ulamují, a snažím se mít jeden kousek jako druhý. Vzpomínám přitom na své dětství a na ty nejúžasnější rohlíčky, jaké já nikdy neudělám. Tyhle chvíle si za nic na světě nenechám vzít.

Jenomže doba pokročila, všechno se kolem nás zrychlilo, a k poklidným chvílím v kuchyni se většinou přidávají starosti a shon. Není divu, že pak sáhneme po všem, co nám usnadní práci. Například po silikonové formě na pečení vanilkových rohlíčků.


TESTUJEME SILIKONOVOU FORMU NA ROHLÍČKY

silikonova_forma1

Silikon je mi sympatický. Je to taková zvláštní věc, příjemná, ohebná, skladná. Také vítám barvy v kuchyni; nabíjejí mě činorodostí. Mám-li ustoupit ze svého oblíbeného ručního kroucení rohlíčků, musí se forma snažit. V podstatě věřím tomu, že se z ní rohlíčky vysypou téměř bez práce (tvrdí kamarádka), ale chci být sama překvapena. Uvidíme…


silikonova_forma2

ROHLÍČKY PRO NETRPĚLIVÉ   Nebudu říkat, že mám nějaký lepší recept na vanilkové rohlíčky, než máte vy. Vanilkové rohlíčky patří v každé domácnosti k rodinnému stříbru, a pokaždé chceme všichni jíst ty vlastní, které jsou prostě nejlepší. Jen kdybyste náhodou pekli úplně poprvé, pak dodávám:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g vlašských ořechů, mletých
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 žloutky

Suroviny na těsto zpracovávám na válu, ale můžete je klidně zpracovat v robotu. Po vychlazení jsem těsto nechala chvíli v pokojové teplotě, protože se díky většímu podílu mletých ořechů trošku drobí. Počkám vždy, až trošku zvláční.
Když se mi zdálo těsto tak akorát, po malých kouskách jsem ho natlačila do připravené silikonové formy. Podstatné je, že ji není nutné vymazávat tukem. Forma je dost měkká, takže jsem si ji položila na plech, s kterým jsem ji potom dala do trouby. Forma má 30 ks rohlíčků, ale naplnit ji těstem jsem stihla za 15 minut. To je tedy zrychlení!

Ručně dělané rohlíčky peču při 170 °C asi 10 minut. Při pečení v silikonové formě jsem zaznamenala změnu. Zatímco moje rohlíčky tzv. vyběhnou, tzn. že se docela výrazně zvětší, rohlíčky v silikonu se chovají klidně a spořádaně. Jak vidíte na fotce, těsto jsem nechala trošku pod mírou, aby se mi rohlíčky po upečení nedeformovaly. Rohlíčky ale zůstaly ve svých jamkách a krásně se upekly. Jen se nadýchly, a přesně vyplnily svůj prostor. Při pečení jsem jim asi 2 minutky přidala, aby měly sytou barvu.
Vyklopení pečiva z formy byl další bonus navíc. Stačí do nich strčit prstem. Jde to nádherně! Kamarádka měla pravdu.

Ještě jsem si pohrála s dárkovou krabičkou a s ubrouskem, který celek pěkně dokončil. Ale to už jste možná četli v rubrice s návody.


SEČTENO A PODTRŽENO

Silikonové formě nemám co vytknout; výsledek vidíte na talíři. Ještě dodám, že z těsta, které má základ 250 g hladké mouky, jsem naplnila dvě formy a pak dopekla posledních 6 rohlíčků. Rohlíčky jsou jeden jako druhý. Správného rozležení se ovšem nedočkaly…
Formě dávám palec nahoru; u mě si poctivě vysloužila tři hvězdičky za snadný, rychlý a pěkný výsledek.

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.