HORKÝ NÁKYP Z TVAROHU, ŠVESTEK A LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ

RYBÍ RECEPTY MOHOU CHUTNAT VŠEM!
1.3.2023
KOUTEK PRO VÁŠNIVÉ ČTENÁŘE
3.3.2023

Lahodné zimní jídlo, kterého se nepřejíte, zavzpomínáte na úrodu ze zahrádky a uchvátíte děti i dospělé, to je v troubě zapečený nákyp.

Nic lehčího jsem snad nikdy nejedla. Myslím do žaludku, ale pro přípravu to platí rovněž. Všichni milovníci zapečených kramblů, rýžovníků a zemlbáb, zpozorněte. Tahle dobrota rozšiřuje rodinu zapečených pokrmů s ovocem velmi hezkým způsobem. K tomu se nenacpete kaloriemi a dáte si slušnou porci proteinů. Jediný prohřešek je cukr, ale ten se dá koneckonců nahradit.

S nákypy si poradily už naše babičky. Zapékaly je v troubě a my máme navíc možnost péct pod grilem. Aby byl nákyp nákypem, potřebuje směs surovin smíchaných, našlehaných, případně uvařených (nákypy znáte samozřejmě i naslano), ideálně s křupavou kůrčičkou na povrchu. U sladkých jídel to bývají ořechy, strouhanka, rozdrcené sušenky, u slaných se uchylujeme především k sýrům. K výhodám nákypů patří i to, že při jejich přípravě zužitkujeme mrazené i kompotované suroviny, případně přebytky jídel z předešlého dne. Nákypy patří do rozpálené trouby a zapékáme je ponejvíc horním žárem. Uvnitř si pak zachovají šťavnatost a vůni.

Nákypy děláme na míru zapékacích mís a forem. Bývají z borosilikátového skla, z keramiky, porcelánu. Protože v nich jídlo na stůl i servírujeme, stojí za to mít pěknou výbavu. Vyberte si například v našem e-shopu.

Příprava: 40 minut + zapékání * Získáte: 3 porce

  • 350 g kompotovaných švestek
  • 25 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • velká hrst lískových oříšků
  • 500 g netučného tvarohu z kostky
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 60 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání
  • 1 ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžičky citronové kůry, nastrouhané
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 125 g cukru

1. Švestky nechte vykapat a pak je v misce smíchejte s cukrem a mletou skořicí.

2. Zapékací mísu vymažte máslem a na dno rozložte švestky, pár si jich nechte stranou na dozdobení. Přidejte většinu celých lískových oříšků, zbývající část nasekejte a ponechte stranou.

3. Do další mísy vložte tvaroh, přidejte žloutky a ostatní ingredience kromě cukru a soli. Ručním mixérem vše smíchejte, až vznikne hladký krém.

4. Ze zbývajících bílků se špetkou soli začněte šlehat sníh. Jakmile začne mírně tuhnout, přidejte po částech cukr a ušlehejte dotuha. Sníh ručně vmíchejte do tvarohového základu. Troubu vyhřejte na 180 °C.

5. Směs rozetřete na ochucené švestky, povrch urovnejte a dozdobte odloženými půlkami ovoce a nasekanými oříšky. Pečte 60 minut, až se nákyp odtáhne od stěn mísy. V poslední fázi je vhodné přikrýt povrch pečicím papírem, aby nákyp příliš neztmavl. Troubu však dříve neotvírejte. 

Nákyp jemně pocukrujte a podávejte teplý na nahřátých talířích.

Kompotované švestky nechte hodně vykapat. I tak pustí dost lahodné šťávy. Smíchejte je se skořicí a trochou cukru - množství zvolte podle toho, jak je váš kompot sladký. Pak přidejte lískové oříšky. V horkém nákypu jsou tak dobré, že kvůli nim budete brzy péct znova :o)

Našleháno, a honem s nákypem do horké trouby. Zapékací mísu CULINARIA Orange máme na e-shopu ve třech velikostech. Recept jsem připravila pro rozměry mísy 24 × 14,5 cm a s objemem surovin jsem se trefila, ale na poslední chvíli jsem pár lžic náplně dala stranou, aby nákyp nevyběhl ven. Při pečení se totiž nafoukne jak peřina. Ale vešly by se. Alespoň myslím. Do pevné našlehané náplně dejte ještě trochu ovoce, a můžete-li, oříšky nešetřete. 

Hotový nákyp je lehký jak sen, sladký tak akorát, na dně šťavnatý a voňavý. Nenechte si ho vystydnout!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.