JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA

HORKÉ ZIMNÍ PŘÍPITKY
16.12.2020
RYCHLÁ VAZBA SE JMELÍM PRO ŠTĚSTÍ
21.12.2020

Sváteční rybí polévka lehce a nevtíravě probudí vaše smysly, abyste se mohli těšit na každý následující kulinářský zážitek.

Objeví-li se na vašem Štědrovečerním stole tradiční kapřík s nepřekonatelným salátem, pak máte nejspíše navařenou i kapří polévku. Staročeská receptura se víceméně dodržuje všude stejná, tak ji ani nebudu víc zmiňovat. Rybek se v polévce však může prohánět i více druhů, zvláště, pokud holdujete jinému slavnostnímu jídlu, a kapra v kuchyni nemáte.

Rybí polévka se výtečně hodí k celé řadě pokrmů, a můžete ji mít na jídelníčku po celý rok. Tento recept stavím na mořské štice, ale ideální je i vícedruhová rybí směs. Patří do ní, ostatně jako vždy, křupavá kořenová zelenina osmažená na másle, bylinky, koření a křupavý bílý chléb.

Prostřela jsem na elegantních talířích ADONIE z borosilikátového skla, které slavnostní stolování skvěle zahájily. Nechte si chutnat!

Příprava: 60 minut * Získáte: 1,5 l polévky

  • 400 g štiky nebo tresky, hřbetu z kapra apod.
  • 1,5 l studené vody
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 celé stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele

Na dokončení

  • špetka muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
  • 2 lžíce másla
  • bílý toustový chléb + trocha oleje
  • vykrajovátka ve tvaru hvězd
  • 3 stonky koriandru nebo petrželky

1. Očištěné porce ryb vložte do hrnce, přidejte studenou vodu, koření, sůl, stroužky česneku, cibuli, řapíkatý celer, 1 mrkev a 1 petržel. Polévku přiveďte do varu a pod pokličkou mírně vařte ½ hodiny. Pokud polévka pění, na chvilku zdvihněte pokličku.

2. Z uvařené polévky vyjměte maso, velké kusy zeleniny a zbytek přeceďte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na pánvičce rozpusťte máslo, zbývající mrkev a petržel nakrájejte na malé nudličky a osmahněte dozlatova.

3. Mezitím oberte rybí maso. Osmaženou zeleninu zalijte vývarem, přidejte kousky masa a 5 minut provařte.

Polévku podávejte s osmaženými krutonky s trochou nasekaných čerstvých bylinek. POZN.: Jako vložku do polévky si vykrájejte hvězdičky z toustového chleba. Zprudka je osmažte na pánvi vytřené olejem.

Na první pohled to vypadá, že rybí polévka bude nevýrazná, možná nezajímavá. Opak je pravdou, má sice jemnou chuť, ale tak podmanivou, že ji budete připravovat často. Dnes koupíme kvalitní kořenovou zeleninu i uprostřed zimy, a čerstvé koření - v závěru muškátový oříšek, polévku dokonale dotáhne. Polévku jsem vařila z mořské štiky, ale klidně si ji uvařte z více druhů ryb.

Nakrájet zeleninu na úhledné nudličky je jedinou zdlouhavější prací. Jinak je příprava polévky rychlá. Zelenina se krájí čerstvá, a v polévce by měla být jemně křupavá a přidat do celku máslovou chuť. Chcete-li si pohrát s vykrajováním toustového chleba, využijte k tomu vykrajovátka, s nimiž jste vytvářeli vánoční cukroví. Mohou mít třeba tvar kapříků, hvězd apod.

Pro toho, kdo v kuchyni nerad bojuje s kapřími hlavami a mlíčím, je tato příprava polévky řešením. Byla by škoda ochudit se o další rejstřík chutí, které patří k svátečnímu vánočnímu hodování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *