DÝŇOVÉ SKOŘICOVÉ VDOLKY

SMALTOVANÉ NÁDOBÍ MŮŽE I NA INDUKCI
26.10.2022
PŘÍRODNÍ PÉČE O VLASY (PŘÍMO Z VAŠÍ KUCHYNĚ)
28.10.2022

Smažené vdolečky vás vrátí do mládí. Na rozdíl od přípravy koblih nebudete zápolit s náplní, neboť si ji bohatě navršíte nahoru. Jsou špikované skořicí a s dýňovým pyré skvěle pasují k podzimu.

Pokud jste si neměli možnost zamilovat smažené vdolky z kuchyně svých babiček, pak si je pamatujete ze školních jídelen, kde se podávaly jako forma teplého oběda. Ve většině případů se jednalo o bavorské vdolečky dochucené švestkovými povidly a tvarohem s vanilkovou příchutí.

Ač se jedná o kalorickou bombu, takhle na podzim, když se připlíží chlad a hledáme potravu, která zahřeje naše těla, přijde čas vydatnějších krajových specialit. Nemůžeme si je dopřát každý týden, ale s blížícím se Halloweenem, nebo svatomartinskými hody, si pečení vdolků klidně naplánujte. Případné návštěvy vám věnují pohled plný obdivu, že tohle umíte.

Porce skořice umí prohřát tělo zevnitř a je součástí tzv. Pumpkin Spice, koření do dýňových koláčů i k masu, bez něhož se na podzim moje kuchyně neobejde. Koření je to silné a aromatické, a ochucené těsto společně s dýňovým pyré a tvarohovou pyramidkou krému chutná znamenitě.

Při smažení vám velkým pomocníkem bude skleněná poklice, která usnadní kontrolu nad rychlou úpravou těsta, a doporučuji i kuchyňský teploměr, s nímž nemusíte odhadovat teplotu oleje. To vše a další vychytávky naleznete na našem e-shopu v sekci Vybavení kuchyně.

Příprava: 30 minut + odležení a smažení * Získáte: 16 ks vdolečků

Těsto

  • 130 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí, ½ kostky
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry, nastrouhané
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička dýňového koření
  • 500 ml řepkového oleje na smažení

Na dokončení

  • dýňové pyré - viz odkazy, možno nahradit meruňkovou marmeládou
  • 250 g tučného tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

1. Mléko mírně zahřejte v kastrůlku. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a přilijte polovinu vlahého mléka. Kvásek nechte vzejít na teplém místě.

2. Změklé máslo se žloutky našlehejte do pěny, přidejte zbytek cukru a šlehejte ručně nebo v robotu, až se cukr rozpustí.

3. Pak přidejte prosátou mouku, sůl, citronovou kůru, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rum a lžičku dýňového koření. Vypracujte hladké těsto, utvořte z něj malý bochánek a vložte ho poprášený moukou do misky vytřené olejem. Přikryjte ho a nechte na teplém místě kynout 30 minut.

4. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na pomoučněný vál a ještě jednou propracujte. Pak z něj vyválejte placku silnou asi 2 - 2,5 cm. Kruhovým vykrajovátkem vypíchněte tvary a nechte je pod utěrkou kynout dalších 20 minut.

5. V kastrolu s širokým dnem ohřejte olej na teplotu cca 180 °C. Vdolky, které se zatím krásně zakulatily, opatrně vložte do oleje tak, aby se nedotýkaly, a smažte po obou stranách. Po otočení vždy stáhněte plamen a kastrol na okamžik přikryjte poklicí, aby se vysoké těsto dobře propeklo. Smažení je rychlé, neodcházejte od práce. Hotové vdolečky nechte okapat na talíři vystlaném papírovými utěrkami, odsajte tuk i shora.

6. Vlažné vdolky namažte dýňovým pyré, a ozdobte našlehaným tvarohem s cukrem a vanilkou.

Těsta bylo původně do dvou dlaní, ale nakyne, neobávejte se. Na toto množství surovin padne půlka kostky droždí, a to je dost. Vdolečky se ale samy vytvoří z pouhé placky těsta. Budou krásně nadýchané. U ostatních surovin je důležité, aby byly před zpracováním v pokojové teplotě. Na kynuté těsto se musí v teplíčku.

TIP: Pumpkin Spice - dýňové koření ve výborné kvalitě zakoupíte ve specializovaných obchodech s kořením. Nakupuji ve Sladké vanilce, a směs obsahuje cejlonskou skořici, nové koření a cejlonský hřebíček. Používám ho špetičkou do dýňové polévky, výrazněji do podzimních koláčů s dýní i bez, do donutů a do sladkých těst obsahujících strouhanou mrkev.

Počítejte s tím, že těsto se kořením mírně zabarví, takže i vdolky budou víc béžové, než žluté. Poznáte to i při smažení, na povrchu budou víc zlátnout.

Těsto vám bude neustále pracovat pod rukama. Nejprve ho vyválejte na silnou placku vysokou 2 - 2,5 cm a vykrájejte z ní kolečka o průměru 6 - 7 cm. Uložte je ještě na 20 minut pod nahřátou utěrku, aby pořádně vyskočila. O zbytek se postará horký olej. Do kastrolu ukládejte vdolky opatrně a při smažení vždy na krátký okamžik použijte poklici, aby se vysoké těsto dobře propeklo.

TIP: Krásné smaltované hrnce si pořiďte i se skleněnými poklicemi a otvorem pro únik páry. Výrazně vám pomohou při vaření i smažení, protože vidíte na připravovaný pokrm. Hrnce lze použít na všechny typy varných ploch včetně indukce a bez pokliček je můžete vkládat do trouby do teploty 200 °C.

HRNCE MARIGOLD RED SE SMALTOVANÝM POVRCHEM, 2,6 / 3,7 /4,7 l

Skořice je v těstě i v dýňovém pyré, a je hodně výrazná. Máte-li ji rádi, děláte v tuto dobu dobře, že ji ve zvýšené míře konzumujete. Má dezinfekční a antibiotické účinky a spolehlivě ničí bakterie. Používá se jako prevence proti nachlazení, kašli a chřipce. Skořice mimo jiné zlepšuje metabolizmus tuků a cukrů a je bohatým zdrojem antioxidantů. K velkým pochoutkám patří i dýňové pyré, které si připravte na zimu ke sladkým pochoutkám a sýrům.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.