SMALTOVANÉ NÁDOBÍ MŮŽE I NA INDUKCI

ŘÍJNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – OBRÁZEK NA STĚNU Z PROUTÍ
24.10.2022
DÝŇOVÉ SKOŘICOVÉ VDOLKY
27.10.2022

Smaltované nádobí při správné údržbě vydrží celé generace a řada rodin na něj navzdory modernějším možnostem nedá dopustit. V čem jsou jeho výhody a nevýhody?

Technika povrchové úpravy zvaná smalt pochází už ze starověkého Egypta – není to tedy žádná novinka. Egypťané (a později i Řekové) tuhle techniku však nepoužívali na výrobu nádobí, ale šperků. Ostatně, ve šperkařství je smaltování oblíbené dodnes. 

Víte ale, jak takový smalt vzniká? Podkladový materiál (často litina, ocelový plech nebo hliník) se popráší speciální skelnou směsí. Ta se při rozehřátí na vysokou teplotu roztaví a dokonale přilne ke svému podkladu. Ten tímto způsobem lze krásně zdobit, ale především je perfektně hladký, lesklý a velmi odolný.

V českých zemích se smaltování rozmohlo někdy na přelomu 18. a 19. století, kdy se u nás začala smaltovat litina, a hojné využití má dodnes zejména v našich kuchyních. Smaltované nádobí můžete dát bez starostí do myčky, pokud tomu nebrání např. zdobení, které by myčka mohla poškodit. Pozor dávejte jen na to, abyste se smaltovaným kouskem příliš nebouchli – může se odštípnout a v takovém místě pak snadno začne reznout (samozřejmě v závislosti na podkladu). Drobné odštípnutí ale lze snadno opravit.

A pokud máte indukční desku, ale smaltovaných hrnců se nechcete vzdát? Většina námi nabízených smaltovaných hrnců a kastrolů je vhodných i na indukci (mají jinak řešené dno), pokud máte starší kousek nebo se vám zalíbil nějaký nekompatibilní, pořiďte si nerezovou redukci, díky které to fungovat bude s jakýmkoliv hrncem!

Nesmrtelná hrncová klasika

Smaltované hrnce jsou nesmrtelnou klasikou nejen z kredencí našich babiček. Zakoupit je i u nás, na e-shopu decoDoma, můžete v mnoha různých provedeních: nabízíme celé sady menších hrnců, které jsou vhodné jako kastrolky např. na přílohy nebo pro malé domácnosti.

Pokud máte strávníků hodně nebo jste zvyklí vařit větší množství, vyberete si některý z klasických větších hrnců, které opět nabízíme jako sadu i jako jednotlivé kusy. Většina námi nabízených smaltovaných hrnců a kastrolků je vhodná i na indukční desky.

Nebo hledáte hrnec opravdu velký? 14- nebo dokonce 17litrový? I takové máme – na zavařování či zabijačku jsou to nepostradatelní pomocníci.

S troubou na věky

U hrnců ještě může být někdo na pochybách, zda smalt není přece jen překonaný, když dnes máme tolik možností. Já mám v jednom jasno: jestli při některé tepelné úpravě rozhodně není překonaný, pak je to pečení. Klasické dvoudílné pekáče, krásný modrotiskový na buchty, dokonalý litinový, který drží teplo přesně tak, jak je třeba, nebo prostě „obyčejný“ hluboký plech. Jestli jste v dané kategorii našli něco lepšího než smalt, určitě mi dejte vědět.

 

Konvičky jako od babičky

Pískot klasické konvice na vodu se do domácností v posledních letech na úkor rychlovarných konvic vrací. Důvod? Na indukční desce vodu uvaříte stejně rychle, levněji a konvičky jsou navíc krásné – ale to i na klasickém plynovém sporáku.

KRÁSNÉ KOUSKY, KTERÉ VYUŽIJETE NA 100 %

18487_113515_2_eshop

modrotisková mísa

Mísa o průměru 26 cm bude krásným doplňkem každé kuchyně.
18680_vykryt_e

misky s víčkem

Misky na skladování s praktickým víčkem najdou bohaté využití.
1160901

plecháček s potiskem

Půllitrový plecháček s plastovým víčkem se hodí třeba na rozehřívání másla.
1827701-1827702_cmyk

na kynuté těsto

Klasická zadělávací mísa o průměru 34 cm je jako stvořená na kynuté těsto.
1555601

redukce na indukci

Chcete, aby i vaše staré smaltované nádobí fungovalo na indukční plotně? Vyřešeno.
14016

opravné lepidlo

Na vnější odprýsknutý smalt pomůže lepidlo odolné teplotám až do 100 °C.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.