SILNÝ ZÁZVOROVÝ LIKÉR

5 TIPŮ, JAK SE UDRŽET ZDRAVÝ A V POHODĚ
4.1.2023
PŘEHLEDNĚ ULOŽENO: KAM S NEPOUŽÍVANÝMI ŠATY A VĚCMI?
6.1.2023

Zázvor je pro posílení imunity účinným prostředkem. Užíváte-li ho v malé míře, dá se přimhouřit oko i nad jeho alkoholovou verzí.

Přírodní životabudiče se samozřejmě obejdou bez podpory alkoholu, ale přiťuknout si na zdravý a spokojený nový rok si můžete dovolit i něčím vydatnějším. Výroba domácích likérů je v naší zemi dost oblíbená a od nepaměti patřilo zpracování přebytků ovoce a všemožných bobulí, které nám příroda nabízí, k výtečným „meducínám” na spoustu neduhů. Zázvorový kořen do české kuchyně dlouho nepatřil, protože se v našich končinách nevyskytoval, ale dnes se hřeje na výsluní při zpracování slaných i sladkých jídel.

Vedle výtečného čaje posilujícího imunitu a potlačujícího chřipkové viry, dojde v zimních měsících obvykle i na naložení zázvoru do některé vybrané lihoviny. Počítejte s tím, že je to síla, a užívejte s rozvahou a po kapkách. Tento likér si ale užijete také při zmíněném novoročním přípitku - důkladně ho vychlaďte a smíchejte s kvalitním tonikem. Silná a výtečná zázvorová limonáda vám pořádně zachutná.

Příprava: 10 až 14 dní * Získáte: necelý 1 l

1. fáze

  • 120 g zázvoru, oloupaného a jemně nastrouhaného
  • 500 ml vodky
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva ze 2 velkých pomerančů

2. fáze

  • 200 ml vody
  • 100 g medu
  • 2 polévkové lžíce pomerančové kůry, jemně mleté
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 ruličky skořice
  • vanilkový lusk / 2 lžičky bourbonské vanilky

1. Zázvor očistěte, nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do misky. Přelijte vodkou, přidejte šťávu z citronu a sladkých pomerančů, a vše promíchejte. Obsah misky přesuňte do láhve s širokým hrdlem, zavřete ji a dejte do lednice na 5 dní. Každý den láhev protřepejte. Pozn: Láhev musí být velká, protože do ní přibude ještě další roztok.

2. Šestý den nalijte do kastrůlku vodu, přidejte tekutý med, pomerančovou kůru a za stálého míchání směs zahřívejte dokud se med nerozpustí. Přidejte badyán a skořici, a směs přiveďte k mírnému varu. Krátce povařte a nechte zchladnout.

3. Do zchladlého roztoku vyškrábněte vanilkový lusk a pak ho smíchejte i s kořením s naloženým zázvorem. Láhev opět uzavřete, uložte do lednice a pravidelně protřepávejte.

4. Celkově po 10 - 14 dnech (počítaje od začátku práce) obsah láhve sceďte přes jemné sítko a přelijte do uzavíratelných láhví. Likér podávejte chlazený, přidejte si ho do heřmánkového čaje, anebo si z něj namíchejte zázvorový tonik.

Jako vždy platí, čím kvalitnější suroviny použijete, tím bude výsledek lepší. Použijte opravdu sladké pomeranče a pokud neseženete citrusy v bio kvalitě potřebné pro nastrouhání kůry, bez nesnází použijte mletou kůru zakoupenou v obchodech se zdravou výživou.

TIP NA OČIŠTĚNÍ ZÁZVORU: U kořenů zázvoru se leckdy nedostanete do všech křivolakých záhybů. Použijte lžičku, kterou všechna místa velice snadno oškrábete.

Naložení likéru vás bude vysloveně těšit. Všechno nádherně voní, a pokud je vám znám výsledek, určitě se už těšíte. Máte-li dvě sítka s různou hrubostí, sceďte likér nejprve hrubším a pak jemnějším sítkem. Výsledek je perfektní, nebudete muset používat pláténko. Zbytky v cedníku ještě pečlivě vymačkám pomocí lžíce.

Hotový likér je opravdu silný. Trošku mírnější verze vznikne ze zázvoru, který jen nakrájíte na kolečka a nenecháte ho dlouho naložený. Často se zázvor také nakládá i se slupkou, ale do hotového nápoje se zapojí troška hořkosti. Tak, jak ho připravuji, je likér výtečný při smíchání s tonikem. 

TIP NA ZÁZVOROVOU LIMONÁDU: Do vysoké sklenice dejte pár kostek ledu a zalijte je likérem. Přidejte vychlazený tonik a podávejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.