LETNÍ PEČENÝ ČAJ

OŘECHOVÁ GRANOLA S OVOCEM
18.7.2016
3 CHALUPÁŘSKÉ POLÉVKY A DOMÁCÍ SVÍTEK
20.7.2016

stuha_ruzova
Už je tu zase sezona pečených čajů. Tu nesmím propást, protože čaj by nám v zimě chyběl. Zvykli jsme si na jeho vůni i lahodnou chuť.

Pečené čaje mohou mít spoustu chutí (zcela odlišnou recepturu jsem nabídla už v zimě, můžete porovnat). Zatímco v chladnu si čaj vychutnáte pořádně horký, v úmorných vedrech ho podávejte vychlazený kostkami ledu s minerálkou a trochou čerstvého ovoce.

Z dvoukilové várky ovoce, kterou skutečně upečete v troubě, vznikne asi 10 menších skleniček. Základ čaje tvoří ovocná směs, kde polovinu váhy zaujímá právě zrající rybíz a zbytek je libovolná skladba sezonního ovoce. Vyzkoušet můžete i kořeněnou zimní variantu. Pečené ovoce by mělo vytvořit pouze prostředek k dosažení chuti čaje a zvláště horký nápoj by měl vzniknout pouze ze zcezeného ovocného nálevu. Avšak až ochutnáte prohřáté kousky ovoce, určitě je ve sklenici ponecháte a nakonec smlsnete pomocí lžičky.

Na sklenici nebo šálek nápoje – ať chlazeného nebo horkého, stačí 3 až 4 lžičky voňavé ovocné směsi. Samozřejmě čím více, tím lépe. Dolijte ji chlazenou minerálkou nebo horkou vodou a pak už si jen vychutnejte kousek zralého léta.

stuha_ruzova
LETNÍ PEČENÝ ČAJ

Příprava: 30 minut * Pečení: 30 minut * Získáte: cca 10 malých skleniček

  • 2 kg sezonního ovoce
    (z toho vždy 1 kg rybízu a 1 kg směsi ovoce přibližně ve stejném poměru; použila jsem ⅓ hrušek, ⅓ nektarinek, ⅓ jablek + hrst jahod pro aroma)
  • 2 citrony, bez slupky, nakrájené na plátky
  • ¾ kg třtinového cukru
  • 6 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 2 zarovnané lžičky mleté skořice
  • 2 dcl kvalitního rumu

1. Troubu vyhřejte na 200 °C.

2. Do hlubšího pekáče nakrájejte umyté ovoce na drobné kousky (i se slupkou), rybíz odstopkujte. Přidejte oloupané citrony nakrájené na plátky. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte veškeré koření a směs dobře promíchejte.

3. Pekáč zakryjte víkem, vložte na střední rošt do trouby a pečte 30 minut bez otvírání a míchání.

4. Ihned po vyndání z trouby ovoce zalijte rumem, směs promíchejte a ještě horkou plňte do malých skleniček. Pevně je zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Ponechejte je tak až do vychladnutí.
letni_caj1

To je pastva pro oči! S ovocem pracuji moc ráda. Hrušky, jablka a nektarinky ponechejte se slupkou a vše nakrájejte na maličké kousky; rybíz zbavte stopek. Rum používat nemusíte, ale doporučuji ho nevynechávat. Podpoříte jím vůni koření a v nápoji později není příliš cítit. Jste-li pro, přidejte ho ovšem těsně před plněním ovoce do sklenic.

letni_caj2

Ovoce pečte ve velkém hlubokém pekáči, ke kterému máte víko. Směs není třeba míchat, prostě ji nechte napospas troubě. Zralé ovoce pustí spoustu šťávy a nakonec ho ještě zalijete rumem, takže ve výsledku vznikne hustý kompot. Horkou směsí naplňte malé skleničky a zavíčkované je otočte dnem vzhůru, jako když děláte marmeládu.

letni_caj3

Pochytat si zásoby na zimu, to je sympatická věc. Pohled do spíže s dobrotami považuji za velice uspokojivý. A ještě mám pokaždé kam sáhnout, když běžím za kamarádkami, které čaj neznají. Chcete-li udělat radost malým osobním dárkem, připravte si pár mini skleniček s pečeným čajem na ochutnání. Opatřete je přebalem z morušového papíru nebo z textilu a přidejte cedulku s věnováním a návodem, jak čaj připravit.

letni_caj4

Do 400 ml sklenice dejte 4 lžičky pečeného čaje, zalijte je vychlazenou minerálkou. Přidejte pár kostiček ledu, plátek citronu, čerstvé maliny a chcete-li, lísteček meduňky. Servírujte s brčkem a lžičkou na ovoce. Pokud přidáte více čerstvého ovoce, čaj se výrazněji probarví.

mix caj

Ještě tip na zimu

Pokud se vám podaří zásobu čaje uchovat na zimu (máte-li jen jednu várku, pak o tom pochybuji :o) ), připravte si horký čaj. Do čajového šálku dejte 3 lžičky směsi ovoce i nálevu a vše zalijte horkou vodou. Čaj má krásně karamelovou barvu a nádherně voní.

Když zásoby uprostřed zimy dojdou, k výrobě nového čaje klidně použijte mražené ovoce a směs doplňte jablky a pomeranči. Podpořte chuť skořice, hřebíčku a badyánu vanilkou a připravte si typicky vánoční nápoj.

stuha_ruzova

2 Comments

  1. Horníková napsal:

    Dobrý den,
    pečený čaj vyrábím již 10 let,takže to není žádná novinka.Souhlasím s Vámi,že je to velmi vhodný dárek či pozornost při návštěvě kamarádek nebo známých.Velmi se mi to osvědčilo. Vyrábím i jiné pochutiny a recepty předávím díl.

  2. Jana napsal:

    Paní Horníková,
    také vás zdravím. Zrovna nedávno jsem koukala, že za ta léta, co se pečené čaje vyrábějí, cena kupovaných produktů spíš vzrůstá. Takže když se dá zpracovat směs částečně z domácích zdrojů, je to fajn rozdělit se s přáteli. Jistě výborně vaříte, když jste žádaná o recepty. To je vždy nejlepší odměna :o) Přeji příjemný víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.