ČESNEČKA S POHANKOU

MANGOVÉ DŘEVO: PROČ HO MILOVAT A JAK O NĚJ PEČOVAT
8.3.2024
JAK ZASADIT ZÁZVOR + 5 RECEPTŮ
13.3.2024

Všelékem na studené jaro je miska dobré kouřící polévky ostřejší po česneku a zahuštěné zdravou pohankou. Okamžitě vás postaví na nohy.

Jaro je cítit ve vzduchu, ale studený vzduch má stále ještě na svědomí nachlazení a bolesti v krku. Návraty z procházek je moc milé prošpikovat vydatnější a horkou kuchyní. Polévky patří k jídlům, které sice mají bohatý repertoár, ale v rodinách se vždy ustálí jen pár receptů. Polévky totiž nechutnají všem, a tak se obvykle vaří ty, na nichž se strávníci u stolu shodnou.

Každá polévka má spoustu variací a za tu svou, nejlepší, dáte ruku do ohně. Třebas taková česnečka. Může být čirá a pěkně ostrá, se ztraceným vejcem, se smetanou, s chlebovými krutonky, zkrátka tak, jak ji máte rádi. Ale občas můžete zkusit něco jinak, jako jsem to vyzkoušela já. Zachutná-li, přinejmenším budete mít další tip do domácího repertoáru své kuchyně.

abeceda_zdravi_03

P - JAKO POHANKA

Mlynářské řemeslo má v českých zemích dlouhou tradici. Zavítáte-li do Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm, můžete navštívit Pohankový mlýn Šmajstrla, jediný toho druhu na světě, kde hospodaří už pátá generace mlynářů. Stojí zato ochutnat celou řadu mlýnských obilných výrobků, které nám po staletí uchovávají zdraví.

Pohanka se sela vždy tam, kde v předcházejícím roce vyrostly brambory nebo řepa. Dodnes se zpracovává stejným způsobem, aby v kuchyni zastoupila veškeré potřebné vaření. Koupit si můžete:

  • pohanku lámanku - z té si připravíte následující polévku; říká se jí tak proto, že se zrna mechanicky loupané pohanky zlomí jen napůl. Lámance pak stačí pouhé nasáknutí tekutinou při namočení zrna, aby změkla. Lze ji tedy konzumovat bez vaření, stačí ji jen spařit vodou vypnutou pod bodem varu. Tím si obilnina zachová veškeré nutriční hodnoty a především rutin významně posilující cévy. Je určena k přípravě příloh, karbanátků i k zahušťování polévek.
  • pohanku kroupu - v šetrně loupané pohance zůstávají veškeré vitaminy, je přirozeně bezlepková a ideální jako příloha k masu i zelenině, jako zavářka do polévky, nebo všude tam, kde používáte vločky. Pohanka kroupa je stále živé zrno, které po dvou dnech vlhčení vypustí klíček plný aminokyselin a enzymů.
  • pohankovou krupici - je vhodná na přípravu kaší ochucených kakaem, skořicí, čekankovým sirupem a doplněných bobulovým ovocem, dušenými jablky apod. Za zkoušku stojí i tvarohové knedlíky plněné ovocem. Použijte ji všude, kde potřebujete nahradit hrubou mouku.
  • pohankovou mouku - při mechanickém loupání pohanky dochází k tříštění zrna a díky tomu zůstává pohanková mouka stále živá, dobře kvasící a obsahující všechny látky, které v pohance vyrostly. Tepelnou úpravou se ovšem vitaminy a aminokyseliny vytrácejí. Mouka je bezlepková, používá se k zahušťování pokrmů, pomazánek, na smažení palačinek a lívanečků. Napečete z ní sušenky, kynutá i třená těsta, dalamánky i různé druhy chleba.
  • pohankovou mouku celozrnnou - pro ni platí vše, co je uvedeno výše, pouze kvasí ještě rychleji než pohanková mouka a to díky přítomnosti slupek. Rovněž její chuť je výraznější.

Příprava: 40 minut + příprava vývaru * Získáte: 5 porcí

  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky, mleté
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 4 brambory
  • 1 palička česneku
  • 4 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžička majoránky, sušené
  • 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst pohanky lámanky
  • jarní cibulka

1. V hrnci rozpalte sádlo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. V závěru přidejte papriku, krátce vmíchejte a přidejte studený zeleninový vývar. 

2. Jakmile je jíška rozpuštěná, přidejte brambory nakrájené na malé kostičky. Zároveň přidejte 6 stroužků česneku vcelku, koření, sůl a pepř, a vše nechte pomaličku vařit dokud brambory nezměknou. POZN.: Na koření použijte kovové sítko, abyste drobné kousky nemuseli vyndávat z polévky.

3. Když jsou brambory měkké, přidejte zbytek rozmělněného česneku, polévku dochuťte solí a pepřem, nechte přejít varem a odstavte.

4. Počkejte, až teplota klesne na 80 °C a do polévky vložte hrst pohanky lámanky. Promíchejte ji a nechte v klidu 20 minut pod pokličkou. Pak přidejte nasekanou  zelenou část jarní cibulky a polévku podávejte.

Drobná pohanka lámanka je jako zavářka do polévek ideální. Není třeba ji vařit, jen si její množství přidané do polévky změřte - např. nějakým hrnečkem, abyste věděli příště, že jste polévku zahustili akorát. Počítejte s tím, že lámanka nabyde. Pokud chcete lámanku připravit jako přílohu, postupujte následujícím způsobem:

Základní příprava pohanky lámanky

Pohanku nasypejte do misky a zalijte převařenou vodou, která zchladla na 80 °C. V tomto případě nezničíte cenný rutin. Zachovejte poměr 1 díl pohanky : 1 ½ - 2 dílům vody. Samozřejmě platí, čím více vody, tím řidší kaše. Misku přikryjte a nechte 20 minut bobtnat. Naše babičky dávaly nádobu s pohankou pod peřinu, protože v chalupách často nebývalo teplo. 
Pokud použijete pohanku jako přílohu, přidejte do ní cibulku osmahlou na přepuštěném másle či na sádle, nebo rozmělněný česnek rozvoněný na olivovém oleji. Hodí se i libovolné bylinky. Hotovou směs osolte a podávejte.

Ještě mi zbývá dodat to nejdůležitější. Co všechno pohanka obsahuje a proč by neměla chybět na našem jídelníčku:

Pohanka obecně posiluje celý organizmus, léčí cévní potíže (křečové žíly, hemoroidy), preventivně působí proti infarktu (zpevňuje cévní stěny, posiluje srdce), mozkovým příhodám, vysokému krevnímu tlaku i cholesterolu. Má detoxikační účinky a její konzumace je důležitá při každé rekonvalescenci.

Sbírá se kvetoucí nať - ta má nejvíce látky prospívající cévám a jmenuje se rutin, a semínka - tedy nažky zvané pohanka. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.