PAMPELIŠKOVÝ OLEJ A MAST

ČOKOLÁDOVÁ POMAZÁNKA Z USKLADNĚNÝCH JABLEK
11.4.2024
DIY KRAJKOVÉ DEKORACE (NEJEN) PRO NĚŽNÉ DUŠE
17.4.2024

Jakmile rozkvetou pampelišky, víme, že skončila nadvláda zimy. Stejně tak jako květy rozevírající se s prvními ranními paprsky světla, i my čekáme na blahodárné teplo. Zlatavé květy nám ale dávají i porci zdraví. 

Nevím jak vás mám právě v tuto chvíli poslat na rozkvetlé louky, protože očekáváme prudké ochlazení. Svůj sběr jsem stihla v minulém teplém týdnu a tak doufám, že nás počasí tolik nevytrestá a včelky budou mít dostatek pastvy. 

Letos jsem se pustila do výroby pampeliškového oleje a masti. K obojímu budete potřebovat sotva tři hrsti květů, takže jich z jarní přírody tolik neodnesete. Výrobu jsem podstatně urychlila, abych vám stihla předat zkušenosti, ale doporučuji počkat a květy naložit na plných pět až šest týdnů, aby neztratily nic ze své síly. 

abeceda_zdravi_03

P - JAKO PAMPELIŠKA

pampelišky smetánky mají ve svém středu pampelišku lékařskou, která patří mezi významné léčivé byliny stejně jako všechny její sestřičky

Domovem pravé pampelišky lékařské je Skandinávie a u nás v podstatě neroste. Máme tu však další smetánky s úžasnými názvy - jako např. pampelišku křídlatou, bezzubou, upravenou nebo pampelišku záhadnou - a všechny jsou spolehlivými nositelkami zlaté koruny střapatého květu a svým složením významnými a dostupnými léčivkami doporučovanými zejména při zánětech močových cest a při léčení ledvinových kamenů. Látky v pampeliškách obsažené podporují tvorbu a vylučování žluči, mají pozitivní účinky na trávicí soustavu, užívají se při žaludečních poruchách i nechutenství. Listy působí na močový systém diureticky a pomáhají odstraňovat toxiny z těla. Pampeliška také obsahuje velké množství draslíku, který průběžně ztrácíme močením, není však vhodné užívat ji v těhotenství.

Ze smetánek užíváme:

  • kořen - sbíráme v březnu a dubnu ještě před rozkvětem rostliny - po usušení, upražení a rozemletí lze získat hořkou „pampeliškovou mouku“ používající se jako náhražka za kávu
  • listy - od května do září - používáme je kulinářsky do bylinkových salátů podobně jako špenát
  • květy - trháme v květnu a červnu - smetánky patří k významným včelařským rostlinám a naštěstí jich u nás roste hojnost, takže z ní můžeme přírodě ubírat; z květů lze připravit zlatavý med, nebo lépe řečeno sirup, a to zatepla svařením s cukrem a citronem, nebo zastudena vylouhováním v cukru; vyrábí se z nich víno a také léčivé masti na pokožku
PLYŠOVÁ ZÁPLAVA JE PASTVOU PRO VČELKY A NAŠE OČI

JAK SPRÁVNĚ NASBÍRAT KVĚTY

O tom, že smetánka lékařská je v lidovém léčitelství zakořeněná od nepaměti, svědčí spousta krásných pojmenování. Říká se jí například pamprlice, mléčný lupen, mlíčňák, pampelišek, mnišská hlava, pampelík, nebo se mi líbí název lucerničky. Rostliny koření až 50 cm hluboko pod zemí a není je snadné vyprostit z okrajů záhonů a spár dlaždic. Je to skromná bylina, ale když má možnost rozběhnout se po loukách, je to nádhera.

Květy sbírejte vždy plně rozvité a příliš s nimi netřepte, abyste v nich uchovali pyl. Ke sběru si vyberte co nejčistší místo. Před zpracováním na olej je nechte zavadnout, rozložte je nejlépe na čistý savý papír, abyste je zbavili vlhkosti. Naložte je až druhý den, kdy z nich také v mezičase odejdou jejich drobní přírodní obyvatelé. 

STAČÍ POČKAT PĚT TÝDNŮ

ZÁKLADNÍM PRODUKTEM JE OLEJ

Pampeliškový olej vznikne téměř bez práce. Využijete ho nejen pro masáž namožených svalů při sportu a námaze, ale i na zmírnění vyrážky po hmyzích štípancích. V lékárničce se nádherný zlatý olej neztratí.

Pampeliškový olej vyrobíte zatepla, anebo zastudena. Použila jsem první variantu, protože jsem vám chtěla následující recepty předat včas, kdy ještě pampelišky kvetou. Tento způsob proces výroby výrazně urychlí. Příště však dám zaručeně přednost druhému způsobu - výrobě pampeliškového oleje zastudena, protože neztratíte nic ze síly léčivých bylinek.

Pro teplý proces si připravte:

  • 80 g (asi tři hrsti) pampeliškových květů bez stonků
  • asi třetinu láhve libovolného rostlinného oleje zastudena lisovaného
  • 2 kastrůlky pro vodní lázeň

1  Zavadlé květy pampelišek vložte do kastrůlku, zalijte je olejem pouze do výše květů a kastrůlek umístěte do vodní lázně. Pomalu zahřívejte, pak plamen stáhněte na minimum a nechte probublávat celkem 5 hodin. Dejte pozor, voda se za tu dobu může vyvařit, dolévejte ji.

Po ukončení vaření nechte květy v kastrůlku vychladnout a do druhého dne louhovat.

3  Teprve pak olej přeceďte přes cedník vystlaný pláténkem a zbytek květů pečlivě vymačkejte. Olej přelijte do vypařené lahvičky.

 

Pro studený proces si připravte:

  • stejné množství pampelišek i oleje
  • širší skleněnou nádobu s uzávěrem

Zavadlé květy vložte do vyvařené skleněné nádoby a upěchujte, zalijte je olejem. Sklenici ponechejte na slunném místě alespoň 5 týdnů. Během té doby láhev každý den protřepejte kdykoli jdete kolem. Nakonec olej sceďte jako v přechozím případě a uchovejte v uzavřené lahvičce.

VZÁCNÝ VČELÍ VOSK

OLEJ LZE PROMĚNIT V MAST

Pampelišková mast působí proti bolestem svalů, zafunguje při zánětech kloubů, artritidě a výborně zvláční suchou a popraskanou pokožku. Použijte ji na ruce i na ošetření kůže na patách. K péči o nohy do letních sandálků se vám mast z domácí kuchyně bude určitě hodit. 

Výchozí surovinou bude váš čerstvě získaný pampeliškový olej. Celkem potřebujete:

  • 100 ml pampeliškového oleje
  • 15 g včelího vosku ***
  • dřevěnou špejli na míchání
  • dobře vymytou dózu po pleťovém krému

Olej přelijte do kastrůlku, opět ho umístěte nad větší kastrol s vodou a ve vodní lázni ho pomalu zahřívejte. POZN.: Použila jsem skleněnou misku, abyste na proces viděli, ale v tomto případě je vhodné dát na dno kastrůlku složenou textilii.

V okamžiku, kdy je olej horký, rozpusťte v něm 15 g včelího vosku. Stále míchejte špejlí, až jsou ingredience dokonale spojené. Poznáte to podle barevného sjednocení. Mast vám bude připadat dost tekutá, ale brzy začne tuhnout. Než jsme s Honzou připravili fotografii, už je vidět, jak se mast v kelímku zpevňuje.

3  Teplou mast opatrně přelijte do připravené dózy a nechte ji tuhnout při pokojové teplotě. Jakmile ztuhne a vychladne, můžete ji začít používat. Dózu uzavřete a ponechte ji v chladnějším prostředí, do lednice ji nedávejte.

*** Včelí vosk získáte nejlépe přímo od včelaře. Nemáte-li známého, koupíte ho bez nesnází na internetu. 

OLEJÍČEK A MAST JE PRO VNĚJŠÍ UŽITÍ

LIDOVÁ MEDICÍNA POMÁHÁ

Léčivé účinky pampelišek lze ale využívat i vnitřně. Patrně jste už ochutnali pampeliškový sirup při nachlazení. Dovolím si citovat z portrétu léčivých rostlin z knihy Aruny M. Siewertové, Léčivé bylinky pro zdraví a energii, která uvádí:

Podobně jako kopřiva je i pampeliška mnohostranný talent a může být klidně obsažena v každé čajové směsi. Pampeliška povzbuzuje látkovou výměnu a přináší vitalitu, očišťuje a pomáhá při detoxikaci. Podporuje činnost jater a žlučníku, a proto je prospěšná z hlediska zdravé, vyrovnané hladiny cholesterolu. Pampeliška je močopudná, přispívá k vypnutí tkáně a je užitečná pro kůži a vlasy. V podobě léčebné kúry se aplikuje hlavně na jaře a na podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.