DIY KRAJKOVÉ DEKORACE (NEJEN) PRO NĚŽNÉ DUŠE

PAMPELIŠKOVÝ OLEJ A MAST
15.4.2024
STAROČESKÉ ČÁPY S MÁKEM
18.4.2024

Krajky jsou tradičně spojovány s něžností, křehkostí či romantikou, atributů ale určitě mají mnohem víc a pro každého z nás trochu jiný. Vkusná krajková dekorace se ale hodí do téměř každého interiéru.

Jako jediná výjimka z tohoto pravidla mě napadají moderní industriální interiéry, ale je velmi pravděpodobné, že mám jen špatnou představivost. Já osobně jsem si na krajky nikdy moc nepotrpěla, ale stejně jako mi s věkem postupně přichází sentiment jako vlastně docela milá záležitost, sunou se mezi mé favority i krajky. Sice je nemám kam dávat, ale různých starých krajek ještě po mé prababičce mám plnou krabici.

Možná jste na tom stejně – přestaňte se ale konečně ostýchat a pusťte si jejich něhu i do svého domova. Může to být jen drobný detail v podobě mandaly do okna (odkaz na návod na její výrobu najdete níže), stejně jako krajkami naditý věneček ve stylu shabby chic.

Pokud vám to udělá radost, je to takhle na jaře fajn příležitost na chvíli se zastavit a pustit se do tvoření.

Krajka je jedním ze základních stavebních kamenů stylu pojmenovaného shabby chic. Možná jste jeho vyznavači a ani o tom nevíte – v interiéru laděném v tomto stylu najdete vintage kousky s romantickým nádechem, oprýskané skříňky, zdobná zrcadla... A právě ony krajky. Na výrobu tohoto vypomínkového věnečku možná můžete sáhnout do zásob po babičce, krajky s retro vzhledem ale koupíte i v běžných galanteriích.

Co by to bylo za romantiku bez svíček! A když už romantiku, tak jedině s krajkou, to dá přece rozum. :-) Zajímavě to můžete zkombinovat při domácí výrobě krajkových svícnů z velkých zavařovacích sklenic, které tímto kabátkem ale nepřijdou o možnost původního využití: krajky z nich totiž zase snadno sundáte.

Před nějakou dobou se mi doma objevila hromádka krajkových deček, které mi bylo líto vyhodit, protože jsou opravdu krásné a staré, zároveň jsem pro ně ale neměla kloudné využití, protože jsem absolutně nedečkový typ. Nedávno jsem se hrabala útrobami našeho blogu a narazila na tam na tento skvělý nápad, jak je využít: vypnout do vyšívacího kroužku. Jestli to bude jen mandala do okna nebo rovnou lapač snů ještě nevím, ale rozhodně to musím realizovat.

Na krajkách miluju jejich ornamentálnost, křehkost a něhu. A přesně všechny tyhle atributy se snoubí s květinami, tak proč to oboje neskloubit dohromady a nevyrobit si krajkovou vázu na luční kvítí? Potřebujete k tomu skleněný džbán, pár odstřižků krajek a lepidlo (jaké je nejlepší, se dozvíte uvnitř článku) a trochu kreativity. Zvládnou to ale snadno i vaše děti či vnoučata.

V článku mojí kolegyně Jany o krejzlících na zavařeniny sice najdete návod na jejich krajkované obháčkovávání, pokud se ale spíš než s háčkem kamarádíte s jehlou nebo šicím strojem, využijte jej jako volnou inspiraci pro výrobu krejzlíků obšitých krajkami. Možná máte pocit, že do marmeládové sezony je daleko, ale určitě víte, že jakmile to začne, na výrobu krejzlíků už čas nebude. Tak to vemte v duchu hesla kdo je připraven, není překvapen a pojďte s námi do toho.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.