KVĚTNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – VZPOMÍNKOVÝ VĚNEČEK SHABBY CHIC

HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ V – UPLATNĚNÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ
18.5.2022
REBARBOROVÝ PEČENÝ KOMPOT K OBĚDU I NA KOLÁČ
23.5.2022

Styl čerpající z romantiky a využívající veškeré prvky zdobnosti se zalíbil každému, kdo se rád ohlíží v čase.

Vznikl v osmdesátých letech 20. století ve Velké Británii, a odtud se rozběhl bezmála po celém světě. Duši mu vdechla designérka Rachel Ashwellová, když propojila přemíru historických stylů a vyšperkovala je květinami, krajkami a pudrovými barvami, jimž vévodí skořápkově bílá. 

Pro styl je charakteristický nábytek s odřenými hranami, zdobná zrcadla a opotřebovaný vzhled nesčetných dekorací. Prostor doplňují květované tapety, ornamentální dlažba, textilie se vzory imitujícími staré florální goblény a obrazy. To vše na pozadí šedých a smetanových tónů. Interiéry působí žensky a něžně, jako nadýchaný sen, který je v ostrém kontrastu s naší uspěchanou dobou plnou starostí. 

Asi bych se nedokázala ponořit v takové míře do podobné atmosféry. Musí ji mít člověk v duši. Ale kousek z ní si přisvojím ráda a docela dobře rozumím tomu, že ubíhající květen je romantickým časem, kterému vládne láska. Květen svatbám nepřeje, protože je zatížený mnoha pověrami, ale je to nejhezčí měsíc na vyznání a následně - třeba i na svatbu. A až vám začnou roky ubíhat, můžete se těšit na ty další. Jestlipak víte, co vás všechno čeká?

004

SVATEBNÍ VÝROČÍ PODLE ROKŮ

1. bavlněná svatba 2. papírová svatba 3. kožená svatba 4. květinová svatba 5. dřevěná svatba 6. železná svatba 7. vlněná svatba 8. bronzová svatba 9. měděná svatba 10. cínová svatba 11. ocelová svatba 12. hedvábná svatba 13. krajková svatba 14. slonovinová svatba 15. křišťálová svatba 20. porcelánová svatba 25. stříbrná svatba 30. perlová svatba 35. korálová svatba 40. rubínová svatba 45. safírová svatba 50. zlatá svatba 55. smaragdová svatba 60. diamantová svatba

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU VĚNEČKU Z KVĚTOVANÝCH KRAJEK

Tomuto výtvarnému kousku můžete vdechnout opravdu velký kus vzpomínek. Většina z nás, které rády tvoříme, ukládá do krabic vše, co se může ještě hodit ke ztvárnění. A tak se během let nahromadí odstřižky látek, kousky krajek, ručně háčkované dečky i samé hezké zbytečnosti, které nám zabírají místo. Jenomže na pozadí všech těch textilií si vybavíme spoustu hezkých zážitků ze života. Třeba vzpomínku na noční stolek u babičky, maminčiny šaty s vyšívaným límečkem, starodávné dětské prádélko. A tak se stalo, že jsem do věnečku zapletla i kus svých svatebních šatů. Již několik desetiletí z nich stále ukrajuji.

Na věneček si připravte:

  • různé zbytky krajkových materiálů, hladkého šifonu apod.
  • starý štětec se silnější zašpičatělou násadou
  • korpus na věneček z polystyrénu, velikost libovolná
  • nůžky
  • na dokončení - stuhu na zavěšení, látkové růže, perličky, knoflíky, co vás napadne a potěší

JAK UPEVNÍTE KRAJKU NA KORPUS

Postup je jednoduchý, postačí, když si osvojíte jediný úkon, na němž záleží. Jde o to, aby se malé kousky krajky dostaly poměrně hluboko do těla věnce. K tomu poslouží nejlépe nějaký špičatý, ale neostrý předmět. Hodně ostrá špička by prošla látkou a opět byste ji bez úspěchu vytáhli ven. Ideální je starý štětec s dřevěnou násadou. S tou se pracuje výborně.

1. Nejprve si nastříhejte kousky krajky. Mohou být střapaté, šišaté, jak vás povede vzor na látce. Důležité je, aby krajky nebyly moc silné ( jako např. staré bavlněné materiály), protože na kolečku nebo oválku musíte vytvořit malý sklad. Jemná krajka je použitelná, jen se nesmí trhat a také počítejte s tím, že pokryje menší část plochy věnečku. Kousky by měly mít rozměr cca 6 - 7 × 6 - 7 cm a nezáleží na tom, zda budou mít pravidelný tvar.

2. Korpus si položte na pevnou podložku a vezměte do ruky první kousek krajky. Stočte ho do tvaru trychtýřku (jako když zdobíte šunkové chlebíčky růžičkami :o)) a pomocí násadky vbodněte krajku do libovolného místa tak hluboko, až ucítíte, že se tam látka zachytí. Po chvíli budete pracovat citem a půjde to. Jakmile násadku vyndáte, pružný polystyrén látku skřípne a ta pěkně uvízne na místě. Zjistíte, že tam dobře drží. 

3. Takto pokračujte stále dokola, střídejte různé materiály a klaďte je vedle sebe. Až vyzdobíte celý střed věnečku, dokončete strany směřující dovnitř a nakonec vedoucí po vnějším obvodu. Končete v okamžiku, kdy pohledově nevykukuje kolem krajky podklad. Zadní stranu nechte volnou, aby věneček dobře stál nebo visel.

NA CO DÁT POZOR

Čím pestřejší nabídku materiálů máte, tím bude výsledek zajímavější. Vůbec nevadí, když se z látek třepí nitky a celek vypadá trochu neupraveně. To právě ke stylu patří. Dejte jen pozor, abyste látku neprobodli, a vždy hledejte pevnější místečko, kde špička násady neprojde krajkovou sítí. V takovém případě byste nic nepořídili. Hotový věneček nakonec upevněte na stužku a chcete-li dozdobte podle svých představ dalšími dekoracemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.