ČERVENCOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – KRAJKOVÝ DŽBÁN

CO S SEBOU… DO KEMPU I NA RYBY
27.7.2022
LETNÍ DIY: TO NEJLEPŠÍ Z DECODOMA BLOGU
29.7.2022

Příroda je vyprahlá a žadoní o vodu, v opečovaných zahrádkách ale kvetou bylinky a kopr, tak si pro tu krásnou vůni vyrobte zbrusu novou vázu.

V naší domácnosti není o džbány nouze. Některé jsem si koupila, některý dostala a jiný s láskou podědila. Tím je zpečetěno, že jsou všechny nadmíru důležité a jejich soužití s rodinou je neměnné. Ale úplně neměnné být nemusí. Džbán, který má pěkný tvar vás může inspirovat k dalšímu ztvárnění. Je-li určen na míchání letních nápojů, pak ať slouží do roztrhání těla. Ale stojí-li na polici nevyužitý, udělejte si z něj letní vázu plnou kraječek.

18869_e
Skleněný džbán patří k základní stolní výbavě. Neobejdete se bez něj v létě, ani v zimě, tak si některý určitě pořiďte. Silnostěnné sklo se hodí k servírování teplých čajů i nalévání chlazené vody, ale chutně působí s džusy, domácími limonádami i alkoholickými nápoji. Litrový džbán se pohodlně vejde do lednice, kde může být připraven ve stálé pohotovosti, a z velkého džbánu si vyrobte třeba vázu na křehké letní kytice.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO ÚPRAVU DŽBÁNU

Plastové krajky z deček a ubrusů jsem už využila mnohým způsobem. Když je rozstříháte, jsou připravené k nalepení na hladké povrchy. Rubová strana dokonale přilne, líc lze přestříkat barvou apod. K dekoraci džbánu si připravte:

  • zbytky plastových krajek
  • lepidlo Tenyl (Druchema) nebo emulzi na decoupage
  • nůžky
  • plochý štětec
  • ubrousky na otření

Lepidlo, které použijete, musí být vhodné pro lepení skla, plastu, dřeva.... tedy univerzální. Většinou pomaleji schne, takže s vystřiženým motivkem lze chvilku manipulovat. Když přilne, drží perfektně. Lepidlo na decoupage má tu výhodu, že po zaschnutí ztransparentní - to už znáte z této malebné techniky, kdy je zapotřebí, aby se povrch, často papírový, ochránil proti vlhkosti. U PVC materiálu tato starost odpadá, použijte i lepidla jiná.

Výrazně plastické povrchy pak můžete sjednotit jednou barvou - například bílé kraječky lze uzavřít pod bílý nátěr, nebo lépe nástřik sprejem. Jemnější povrchy, s nimiž jsem pracovala, by ale ztratily reliéfní strukturu, takže jsem vázu nechala jen tak.

KRAJKOVÉ DEKORACE SPLYNOU S POVRCHEM

1. Džbán nejprve odmastěte jarovou vodou a otřete dosucha. 

2. Mezitím si z dečky nebo z ubrusu vystříhejte jednotlivé motivky. Je samozřejmě působivější, když budete mít více materiálů, protože získáte různé velikosti krajek, případně zajímavé bordury.

3. Pak si vyzkoušejte, jak motivky rozmístíte na povrch džbánu a roztřiďte si je. Ze všeho nejdříve umístěte lemovací bordury - pokud je máte - úzkou jsem zvolila pro hrdlo džbánu, širokou květinovou dolů. Motivky můžete libovolně nastavovat, jejich spojení nebude vidět.

4. Každý motivek obraťte rubem nahoru, položte ho na bílý papír a lepidlem natřete celý jeho povrch, až do krajů. Umístěte ho na sklo. Pokud nemusíte, příliš s ním nehýbejte, protože si rozmažete lepidlo kolem. Ale manipulační prostor využijte jak potřebujete. Motivek přitiskněte papírovým ubrouskem a očistěte případné přesahy lepidla.

Takto pokračujte, dokud nebude celý povrch rovnoměrně ozdoben. Džbán nechte uschnout.

DŽBÁN SE ZMĚNIL VE VÁZU

Hotový džbán dokončete přírodninami, líbilo se mi lýko a usušená kolečka pomeranče. Dekor džbánu je natolik trvanlivý, že ho můžete běžným způsobem umývat. Nicméně, kdyby vás vzhled džbánu omrzel, vezměte nůž a motivky opatrně sloupněte. Zbytek lepidla budete muset umýt ředidlem, většinou ale stačí i obyčejný odlakovač na nehty.

A ještě drobná rada: Až budete vyhazovat seschlá paraplíčka kopru, ponechte je v menších sáčcích a vložte je mezi plášť odpadkového koše. Příjemně zavoní, kdykoli koš otevřete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.