CO S SEBOU… DO KEMPU I NA RYBY

MERUŇKOVÁ KLEVELA V DIETNÍ VERZI
25.7.2022
ČERVENCOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – KRAJKOVÝ DŽBÁN
28.7.2022

Balíte se na dovolenou v kempu nebo v přírodě? Zbystřete! Máme pro vás pár zajímavých typů, co by se mohlo hodit mít s sebou. Řadu věcí už možná máte doma, ale opakování je matka moudrosti.

Kdykoliv se někam balím, ještě těsně před odjezdem kontroluju pravidlo 3 P: prášky, pas, peníze. Léky, které člověk trvale užívá, jsou nezbytnost, která se špatně shání, bez pasu (potažmo dnes už po většině Evropy občanky) se rovněž cestuje špatně a kartička zdravotní pojišťovny by rovněž chybět neměla, a cokoliv dalšího mi bude chybět, můžu koupit za peníze. Nic víc, snad kromě čistého spodního prádla a kartáčku na zuby, zkrátka člověk nepotřebuje – a i bez těchto dvou to v případě nutnosti na rozdíl od léků, dokladů a peněz jde nějak přežít. Tohle pravidlo uplatňuji, i když někam letím: pokud se ztratí zavazadlo, nutné věci je třeba mít v tom příručním či kabelce.

Tenhle článek je určen pro cestovatelsky nenáročné a přívětivé destinace, kde nejspíš leccos pořídíte v nejbližším obchodě připraveném na „kempaře”, na exponovaných místech ostatně mají sůl nebo čaj a nějakou tu konzervu i na nejbližších benzínkách nebo přímo v kempovém obchodě, pokud tam je. Pohodlí a možnost vypnout a nic neshánět přímo na místě však za tu trochu přípravy stojí.

POHODLNÉ LENOŠENÍ

Pohodlí před stanem i na výletě

Je úplně jedno, s kým a kam jedete. Dobrá pikniková deka je prostě základ, který by neměl chybět. Já ji třeba vůbec nevyndávám z auta. Ať už jsem s rodinou na výletě, v kempu nebo doma na zahradě, pikniková deka udrží naše oblečení suché, i když si sedneme do mokré trávy, navíc příjemně izoluje zimu, která po ránu umí být nepříjemná i jinak teplém počasí. A tahle je navíc tak krásná! K dispozici je i v melounovém a limetkovém vydání.

 

(Nejen) ruce si dám za hlavu

To, že člověk tráví dovolenou pod stanem, nemusí nutně znamenat, že se ve jménu trampingu zřekne veškerého komfortu. Bez polštářku ani ránu! Jistě, můžete si dát pod hlavu ruce nebo pár triček, ale polštář vám to nenahradí. Klasický malý polštářek byl odjakživa v mé povinné výbavě, i když jsem se musela vejít do sebemenšího objemu krosny nebo vodáckého voděodolného pytle. Na slušivé povlečené se případě můžete mrknout v sekci Povlaky na polštářky, a to včetně krásných motivů od Josefa Lady.

Milujte hudbu

Dřív s do kempů vozily maximálně kytary a harmoniky, dnes je bohužel často přehluší hudba puštěná naplno z auta. Mít s sebou přenosné rádio ale nemusí být vůbec od věci. Poslouchejte oblíbenou stanici s ohledem na své okolí a v noci si to odpusťte úplně, po ránu ale není nad to, když se člověk zaposlouchá do oblíbené hudby. Přenosná radia Orava navíc fungují i jako přehrávače vaší hudby z telefonu či flashdisku.

16822_eshop
16676_eshop
 
 

Když se ze země špatně zvedá...

Když mi bylo 15, 20, dívala jsem se na ty, kdo do kempu přijedou i se skládacím nábytkem, jako na hodobóžové snoby, kteří neví, o čem to je. S přibývajícím věkem jsem však řadu věcí přehodnotila, a na ty, kdo vybalí skládací židličky a stoličky hledím jako na větrem ošlehané putovníky, kteří velmi dobře ví, že zvedat se stokrát denně ze země je zbytečné plýtvání energií. Skládací židličky i stupínky využijete i jindy během roku na zahradě nebo s dětmi, takže to určitě není zbytečná věc, za kterou akorát vyhodíte peníze.

 

NA VAŘENÍ A STOLOVÁNÍ

Na uchování potravin

Bez ledničky se řada potravin uchovává jen těžko, když už ale navaříte, zabalte všechny zbytky do krabiček s dobře těsnícím uzávěrem, aby jídlo nelákalo vosy a další hmyz nebo psa majitelů vedlejšího stanu. Praktická termo dóza má skvělou vlastnost v tom, že jídlo v ní vydrží teplé nebo studené, podle toho, jak jej tam uložíte – krátkodobě tak poslouží jako pidi lednička.

Vařit se dá i s minimem

Ponorné vařiče na vodu jsou minulostí? Ale kdepak! U nás zakoupíte i zbrusu nový. Zásuvky najdete obvykle na sociálních zařízeních, ale když prší, je to často nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak si obstarat teplou vodu na čaj nebo instantní polévku. Pokud jezdíte někam často autem, možná oceníte rychlovarnou konvici s možností zapojit ji do autozapalování. A pokud se nechcete dělit o ohniště se spoustou dalších lidí, možná bude váš kemp umožňovat použít vlastní ocelové ohniště, které nijak neničí trávník a je i jinak bezpečné.

Nóbl oběd v kempu

Je jedno, co vaříte, hlavně, že vám to chutná. A pokud máte navíc možnost sníst si jídlo z plnohodnotného talíře místo ešusu, budete si připadat jako v nejlepší restauraci na světě: s výhledem do přírody. Ešus má rozhodně svoje kouzlo, leč dobrá pikniková sada nádobí z kvalitního plastu, který přežije věky, není od věci. A až ho půjdete umýt, zejména, pokud jej budete mít v přírodní vodě, používejte výhradně eko prostředky, ať řece zbytečně nepřitížíte.

 

Pár drobností a praktičností na závěr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.