TWIST BÁBOVKA S MÁSLOVOU DÝNÍ A ZÁZVOREM

PERFEKTNĚ ČISTÁ DOMÁCNOST
28.9.2022
POLÉVKA, ZÁKLAD KUCHYNĚ I ZDRAVÍ
30.9.2022

Znáte lepší lék na studená rána než pocukrovanou bábovku na stole? Pořiďte si na ni krásně tvarovanou formu, která sama bude ozdobou vaší kuchyně.

O bábovkách a formách na ně jsem zde toho napovídala už mnoho. Miluji tohle pečení a nikdy si nepřestanu vymýšlet nové kombinace těst. A forem můžu mít plnou stěnu, jak v černé kuchyni na středověkém hradě. Pokaždé si říkám, že už se na nové tvary nesmím ani mrknout, ale - je tu další adept do mé kuchyně. Forma, jejíž pečicí vlastnosti už mám nejspíš osahané, neboť jsem zde předvedla podobné tvary vyrobené stejnou technologií. Tentokrát se pyšní ostře zatočenou linií, a budu jí říkat twist. 

Opět je lehoučká jak pírko a předpokládám, že těsto vykreslí bezchybně a do posledního detailu. Zvolila jsem pro ni těžší těsto, které se tak dobře hodí k podzimním sychravým dnům s ranními mlhami. Budeme péct bábovku z dýně máslové, z níž si nejprve připravím hedvábně hladké pyré a také přidám perníkové koření a zázvor. Bude to docela jednoduché...

Příprava: 50 minut * Získáte: bábovku o průměru 24 cm

Dýňové pyré

  • do těsta je třeba 230 g dýňového pyré připraveného z poloviny menší máslové dýně (asi 350 g očištěných kostek)

Dýni umyjte, tence oloupejte a vyškrábejte semínka. Dužninu nakrájejte na menší kostky a vložte do hrnce. Přilijte vodu, aby kostky byly pod hladinou. Uveďte do varu a mírným varem vařte asi 20 minut. Jakmile budou kostky měkké, nechte je v misce vychladnout. Pak je rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré.

POZN.: Pokud zpracujete dýni celou, zbytek pyré můžete zamrazit a použít později. Čerstvé vydrží v lednici přibližně 5 dní.

Těsto

  • 4 vejce M
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 125 g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • špetka soli

1. Formu napoprvé vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou.

2. Do misky robotu dejte vejce, asi 1 minutu je šlehejte a pak přidejte po částech cukr, až vznikne hustá nadýchaná pěna. Můžete si udělat zkoušku - když stěrkou vytvoříte osmičku, zůstane chvíli na povrchu.

3. Mezitím do jiné misky prosejte mouku, přidejte sodu, prášek do pečiva a koření. Troubu zapněte na 180 °C.

4. Do pevné vaječné pěny krátce zašlehejte máslo a špetku soli. Pak ručně vmíchejte obsah mísy se suchou směsí, a úplně nakonec dýňové pyré.

5. Těsto přesuňte do formy a pečte 50 minut. Hotovou bábovku nechte 5 minut odpočinout mimo troubu a vyklopte ji na talíř. 

6. Povrch vychladlé bábovky dozdobte cukrovou citronovou polevou a do zasychajícího povrchu nasypte semínka granátového jablka.

Máslová dýně se výtečně hodí k přípravě sladkého pečiva. Má jemnou strukturu a svou vůní i chutí připomíná oříškové máslo. Jakmile jsem ji přijala do své kuchyně, hned jsem se smířila s nevlídnými deštivými dny. Dýni je třeba před přípravou tence oloupat, ale na druhé straně je plná dužniny a vidíte, že mnoho odpadu z ní nebude. Při výrobě pyré můžete dýni upéct v troubě, ale dávám přednost rychlému vaření.

Dužnina obsahuje dost vápníku, vitaminy A a B, a její konzumací prospějete svému zdraví, protože je zásadotvorná a vyhovuje i dietnímu režimu. Kromě sladké kuchyně ji vyzkoušejte také naslano jako přílohu ke kuřecímu masu, pro základ omáček, krémových polévek nebo ji ugrilujte s výraznějším kořením.

Granátové jablko přijde ke slovu až nakonec, použiji ho k dozdobení bábovky. Je to další zdravá a výtečná pochoutka, která se hodí k podzimnímu stolování.

Těstem formu naplňte jen do dvou třetin. Při pečení vystoupá až k jejímu okraji. V řezu bude mít bábovka sytou barvu, i když jejím základem je vaječná pěna a slunečná barva dýňového pyré. Porce perníkového koření ji zabarví do odstínu skořice.

Forma opět nezklamala. Ještě než bábovku nazdobím, předvedeme ji tak, jak forma napekla. Vlastně ji stačí jen pocukrovat...

... ale chuť granátového jablka ji dokončí ještě lépe. Aby semínka neskončila pod skluzavkou, přidejte do každé spirály trochu citronové polevy nebo bílé čokolády, které je zachytí.

4 Comments

  1. Marta napsal:

    Dobrý den, při přípravě dýňového pyré dýni nevařím ve vodě, ale v páře. Dýně si takto zachová více živin.Tento postup jsem kdysi objevila v receptu na přípravu hrášku a zeleniny do bramborového salátu. Od té doby takto vařím všechnu zeleninu, tedy i dýni.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marto,
    určitě je to při přímé konzumaci šetrnější a zdravější způsob vaření. V tomto případě, kdy pak dýně skončí v horké troubě, domnívám se, že část látek se zřejmě zase vytratí. I tak však je těsto pro naše zažívání stravitelnější a prospěšnější minimálně podílem vlákniny i tím, že dýně nahradí část mouky.

  3. Marta napsal:

    Nevím, kolik dýně obsahuje vitamínu C, který se teplem opravdu vytrácí. Ale zelenina obsahuje i minerální látky, které se varem ve vodě částečně vyluhují do vody, při vaření v páře v zelenině zůstávají.

  4. Jana napsal:

    Zdravím, paní Marto,
    vaření v páře ztrátu vitálních látek výrazně zredukuje, o tom není pochyb. Pro uchování živin je dobré udělat co nejvíc. Včerejší dýňové pyré jsem připravovala podle vás. Díky za příspěvek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.