MRKVOVÁ MEDICÍNA NA MOKRÝ KAŠEL

PROSTÍRÁNÍ K VALENTÝNU + EFEKTNÍ SKLÁDÁNÍ UBROUSKŮ
14.2.2019
4 RYCHLÉ A SKVĚLÉ SALÁTY
19.2.2019

Kromě toho, že mrkev je největším zdrojem beta-karotenu, který prospívá našemu zraku, dokáže tahle skromná zelenina pomoci průduškám při chřipkách a nachlazení.

S mrkví můžete dělat doslova psí kusy. Výborná je čerstvá na chroupání, nastrouhanou mrkev lze přidat do pečiva - do těsta na chléb i do sladkých dortíků, z dušené mrkve společně s ostatní zeleninou vzniknou výtečné omáčky. Není mnoho zemí, kde by mrkev nepatřila celoročně k nejčastěji užívané zelenině. Ne jinak je tomu v našich končinách.

V současném období plném chřipek nemohu jinak, než vám připomenout mrkvovou medicínu, na níž se recept v mnoha rodinách předává z pokolení na pokolení. Jedná se o podpůrný lék, užívající se po dobu, kdy vás trápí kašel. Pokud z receptu vynecháte zázvor, můžete ho podávat i malým dětem. Medicína je oslazená medem a svou konzistencí připomíná dětskou přesnídávku, takže jim bude dokonce i chutnat. Základní recept pro dospěláky jsem obohatila o zázvor, vzhledem k tomu, že se mi zdá výsledná chuť zajímavější, a také do něj dávám kapku oleje, protože přidáte-li při tepelné úpravě mrkve trochu tuku, naše tělo dokáže lépe vstřebat důležitý beta-karoten.

Při fotografování zátiší pro maroda mě napadlo, že vám k medicíně nabídnu ještě pár tipů, jimiž si můžete tento neblahý čas trochu zpříjemnit. Vzpruhou u lůžka budou například pěkné sklenice, hrneček nebo čajová konvice z našeho zbrusu nového jarního katalogu. Stejně tak jako zábavné povlečení s jemnou sprškou květin (viz hlavní foto a galerie pod článkem). Speciální dezén na látce dokáže absorbovat denní světlo a v noci vás ložnice přivítá tajúplným světélkováním.

V každém případě vám přeji, aby se vám bacily vyhnuly, ale kdyby přece jen, pak se zase brzy uzdravte! Pomoci vám může také domácí zázvorový sirup nebo sirup z rýmovníku

003

MRKVOVÁ MEDICÍNA NA KAŠEL

Příprava: 1 hodina * Získáte: něco přes 0,5 l medicíny

  • 500 g očištěné mrkve
  • 5 cm zázvoru
  • 2 lžičky kvalitního oleje
  • 4 polévkové lžíce medu
  • voda

1. Očištěnou mrkev nakrájejte na kousky, zázvor na plátky. Směs zakápněte olejem a přidejte vodu tak, aby zelenina nevykukovala. Vařte na mírném plameni, až mrkev změkne.

2. Zeleninu zceďte, šťávu, které zbývá asi 0,5 l zachyťte a dejte zchladnout.

3. Kousky zázvoru odstraňte, mrkev přesuňte do mixéru a společně s několika lžícemi šťávy rozmixujte na jemné pyré.

4. Do šťávy zchladlé asi na 36 °C (to se dobře odhaduje) přidejte med a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte pyré a ihned naplňte vymyté a vypařené sklenice. Dobře je uzavřete a uložte v chladničce.

POZN.: Medicínu je vhodné rozdělit do několika menších skleniček, aby se vždy otvírala a používala jen jedna.

Užívejte 3x denně po 1 polévkové lžíci. Během týdne ucítíte úlevu a začnete odkašlávat. Medicínu byste měli za tuto dobu spotřebovat.

Pokud máte po ruce čerstvou mladou mrkev, pak je vhodné její povrch očistit pouhým kartáčem. Nejvíce živin se totiž soustřeďuje ihned pod slupkou. Zelená nať živiny z kořenů odebírá, proto pokud všechnu mrkev nespotřebujete, nať odřízněte a mrkev uložte v mikrotenových sáčcích do lednice do přihrádky na zeleninu. Zázvor, který do receptu přidávám, je třeba po uvaření odstranit, jinak by byla medicína ostrá. Při pobolívání v krku by to bylo nepříjemné.

Zachycené šťávy je po uvaření zeleniny asi půl litru. Medicínu si můžete udělat i řidší, za předpokladu, že ji uvaříte ve větším množství vody. Ale nezdá se mi to šikovné, protože v této hustší konzistenci obsah akorát za týden spotřebujete a rychle do sebe dostanete to potřebné. Medu je akorát, ale opět platí, pokud máte raději sladší, na této surovině při nemoci rozhodně šetřit nemusíte.

dobré rady

  • Mám-li při vaření a pečení přidat lžíci medu, nejdříve si ji potřu olejem, a pak teprve ponořím do medu. Jednak obsah lžíce okamžitě sklouzne a zůstane vám čistá lžíce, a za druhé, když opravdu záleží na množství (například u marinád), pak vím, že jsem nedala více. Vyzkoušejte to.
  • Červenou mrkev jíme proto, že obsahuje vitamin A ve formě zmíněného beta-karotenu, vitamin B6 pro správnou funkci mozku a vlákninu pro perfektní trávení. Fytochemická látka lykopen má navíc silné protirakovinné účinky. Pokud sníte každých pár dní jednu mrkev, díky přísunu vitaminu A se zlepší vaše noční vidění.
  • Pokud samotnou mrkvovou šťávu zrovna nemusíte, smíchejte ji 1:1 s pomerančovou šťávou. Takto vám stoprocentně zachutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.