9+1 TRIK, ABY SE CUKROVÍ ZARUČENĚ POVEDLO

ADVENTNÍ KALENDÁŘ ZA 5 MINUT 12 + ŠABLONA
23.11.2023
JEŽEČCI PEČENÍ I NEPEČENÍ
27.11.2023

České vánoce si jde jen velmi těžko představit bez cukroví, patří k nim stejně neodmyslitelně, jako stromeček a rozhodně mnohem déle, než smažený kapr se salátem. Pečení cukroví je každoročně výzva pro všechny, kdo se do jeho přípravy pustí, tak omrkněte našich 10 tipů, jak se toho zhostit bez zbytečných starostí.

Jsem si celkem jistá, že minimálně část těchto tipů znáte – zejména ti z vás, kdo cukroví pečete už roky. Určitě ale není od věci některé body si připomenout, pro mě jako pro začátečníka navíc byl kdysi podobný seznam doslova záchranou. A pokud tu nějakou vychytávku nenajdete, vůbec se nebojte o ni s námi podělit, protože v kuchyni platí možná ještě víc než kde jinde, že je každá rada dobrá!

 

1

ZAČNĚTE PLÁNOVÁNÍM

Nejdůležitější věc je vlastně zároveň ta nejlogičtější: rozmyslete si, co všechno chcete letos péct, vše si sepište do praktické tabulky, ať máte dostatek surovin ve spíži (tady jsme vám ji připravili ke stažení a vytištění) a vše si dobře rozplánujte. Co se kdy hodí péct, jsme pro vás přehledně po jednotlivých adventních víkendech rozepsali ve Velkém plánu na pečení cukroví.

 

 
2

VŠECHNO Z LINKY PRYČ

Přijde vám to jako samozřejmost? Mělo by to tak být, ale není. Zejména začátečníkům patří varování, že všechno, co na lince zůstane, bude nakonec od mouky. Pokud máte malou kuchyni a na lince standardně máte uložené některé propriety, dejte je prostě do krabice a na zadělávání a válení je odložte bokem. Po skončení práce vám to ušetří spoustu nervů a času.

 
3

VŠE SI PŘEDEM PŘIPRAVTE

U každé velké akce platí, že kdo je připraven, není překvapen. A pečení cukroví není výjimka. Připravte si VŠECHNY suroviny i pomůcky, ať vás pak nezdržuje hledání vykrajovátka ve tvaru hvězdy, zatímco trouba už je rozpálená a děti nedočkavě stojí nad válem.

4

TĚSTA SI ZADĚLEJTE NARÁZ

Jedno ze základních pravidel je, že těsta musí být aspoň pár hodin odleželá, aby se netrhala, klidně je tak ale můžete mít připravená třeba týden. Pokud je budete skladovat v lednici, nic se jim nestane a hlavně: napéct jeden druh pak můžete kdykoliv, kdy budete mít čas. Já těsta zadělávám v robotu, takže ušetřím čas i při mytí nádobí: mísu i metlu stačí vždy jen nasucho otřít a vložit suroviny na další druh.

 
5

ABY SE CUKROVÍ NELÁMALO

Na tohle stačí jednoduchý trik: pod vykrajované druhy používejte pečicí papír nebo silikonové podložky, kousky se vám budou lépe sundávat, lehce zchladlé kousky jsou taky méně křehké než ty čerstvě vytažené.

 
6

LINECKÉ DO PÁRU

Líbí se vám slepované linecké, které v horní sušence má otvor, kterou je vidět marmeláda? Těch horních půlek VŽDYCKY pečte víc, snáz se lámou. A pokud budete vykrajovat symetricky nesouměrné tvary (třeba prasátka, mašinky atd.), pamatujte, že je třeba horní a spodní sušenku i péct zrcadlově obráceně, protože se kvůli vzhledu k sobě slepují vždy stranou, kterou na plechu ležely.

7

FORMIČKY ZA HORKA

Pečete pracny, ořechy nebo další formičkové cukroví? Máte dvě možnosti: pokud cukrové nepečete mnoho, pořiďte si praktické silikonové formy, ze kterých jde cukroví hladce samo. Pro velké množství jich mějte nakoupených i na jeden druh víc, abyste během pečení měli do čeho plnit další várku, nebo použijte klasické kovové formičky. Těch si můžete připravit několik plechů dopředu, ale nepřehánějte to s jejich množstvím na plechu. Kdyby jich bylo moc, nepropeče se celý plech rovnoměrně a navíc je nebudete stíhat vyklepávat ještě za horka. Já na to používám kleštičky, abych si nepopálila prsty.

 
8

POUŽÍVEJTE MINUTKU

Používejte ji, používejte ji a ještě jednou: používejte ji. A nikdy neodcházejte od trouby, v níž je cukroví. Stačí minuta navíc, aby se malé kousky spálily a všechna práce se zaděláváním, válením, vykrajováním a rovnáním přijde vniveč. Když budete mít hotových pár plechů dopředu, nebude trouba hřát delší dobu, než je nutné, oněch 8–12 minut pečení je totiž tak akorát, abyste předchozí zvládli sundat, nic moc navíc v mezičase nezvládnete.

 
9

SKLADUJTE VE VLHKU

Aby se cukroví dobře rozleželo a změklo, uchovávejte jej v krabicích vyložených pečicím papírem na chladném a vlhkém místě, ideální je sklep nebo třeba balkon. Zdobení polevami si nechte úplně nakonec, ať se zbytečně neotluče. Nepečené cukroví si naopak nechte až na úplný konec, nemívá velkou trvanlivost. Podrobněji se o tom kolegyně rozepsala v samostatném článku.

10

PREZENTACE DĚLÁ DIVY

Sebekrásnější cukroví nikdy nevynikne, pokud jej hezky i nenaservírujete na stůl. Použijte zdobné talíře a tácky, prostor ušetří etažéry. Ty dnešní jsou skládací a nezaberou vám ani během roku, kdy se používají spíš méně, skoro žádné místo. Jednoduchý etažér si navíc můžete sami vyrobit z talířků a šálků.

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.