ADVENTNÍ KALENDÁŘ ZA 5 MINUT 12 + ŠABLONA

VÁNOČNÍ HITY ROKU 2023: S TĚMITO DÁRKY SE NESPLETETE
22.11.2023
9+1 TRIK, ABY SE CUKROVÍ ZARUČENĚ POVEDLO
24.11.2023

Adventní období čtyř týdnů před Vánoci je věnováno přípravám. Pojí nás s časy dávno minulými, i když řadu tradic jsme si přenesli do současnosti. Patří k nim i čekání na Ježíška.

Dětem tento čas ubíhá pomaleji. Nevnímají shon, který se odehrává v nás dospělých, jakkoli si každoročně ukládáme, že nenastane. Každý den je pro ně delší čím víc se přibližuje magický Štědrý den. Aby to lépe utíkalo, rádi svým dětem připravujeme adventní kalendáře, neodmyslitelně patřící k tomuto období. Mohou obsahovat něco dobrého na zub a mimo to i špetku zábavy.

Vyrobit takový kalendář vyžaduje dost času i přesto, že se každý vypořádáváme s tím co umíme. Kdo rád šije, může vyrobit malé pytlíčky, které jdou každoročně naplnit a uspořádat trochu jinak; kalendáře mohou být z papíru, tátové si zase lépe poradí s přírodninami. Bez práce lze adventní kalendáře zakoupit plné pamlsků v cenách mnohdy i závratných. Chcete-li kalendář uložit do skříně na další rok, pak je rozumnější investovat do dřevěného kalendáře se šuplíky. Možností je spousta. Protože čas pokročil, chcete-li přece ještě přiložit ruku k dílu, pak potřebujete tip na rychlovku, která se dá za týden docela dobře zvládnout!

vystrihovanka-bez-mrizky-03

SKLÁDANKA PRO NEJMENŠÍ - DÁREK OD decoDoma

V článku naleznete 4 varianty obrázků s rastrem 24 políček určených k rozstříhání. Jeden obrázek vyberte, šablonu si nahrajte a nechte vytisknout. Jednotlivé čtverečky opatřete z rubu číslicemi, aby si děti mohly každý den složit kousek obrázku. Protože nebudou mít předlohu, zůstanou napnuté do poslední chvilky, co se na obrázku objeví.
NEJPRVE PRACUJTE S TEXTILEM

KROK 1: VARIABILNÍ NÁSTĚNKA Z VYŠÍVACÍHO KRUHU

Pokud vám připadá adventní kalendář s čokoládou příliš obyčejný, vyrobte dětem malou nástěnku, na niž půjdou upevnit malé pytlíčky, obálky, bonbonky i dekorace pomocí napnutých gumiček. Až Vánocům odzvoní, mohou si na ni vystavit vše, co si přejí mít na očích a nástěnku využijí po celý rok. Nástěnku jsem vyrobila tím nejjednodušším způsobem z vyšívacího kruhu velkého průměru. Zakoupíte ho v každé dobře zásobované galanterii. Na výrobu adventní nástěnky si připravte:

  • vyšívací kruh o průměru 30 cm (kolem 130 Kč)
  • 40 × 40 cm slabšího režného plátna
  • 5 m zlaté kulaté gumičky
  • zbytky barevných bavlněných látek na pytlíčky
  • stuhu pro zavěšení
  • šicí potřeby

1  Vyšívací kruh rozšroubujte a rozeberte. Na jeho vnitřní část položte vyžehlené plátno tvořící pozadí. Okraje přehněte do rubu. Nyní rozmotejte zásobu kulaté gumičky a kruh i s látkou začněte omotávat tak, aby gumička byla stále napnutá. Snažte se látku udržet bez záhybů a přílišného navolnění. Později bude třeba její okraje dobře vyrovnat.

2  Omotání kruhu gumičkou ukončete tam, kde jste začali. Oba konce gumičky v rubu zauzlujte. Zkontrolujte, zda je gumička dobře rozmístěná a napjatá, aby po obvodu nikde nesklouzla. Nyní prsty plátno vytáhněte přes okraj kruhu. Mělo by být všude napnuté a vyrovnané. Pak přiložte vnější kruh a pevně ho sešroubujte. Šroub na závěr využijete k zavěšení nástěnky.

3  Ke kalendáři můžete přidat i 2 - 3 látkové pytlíčky. Ušijte je ze zbytků látek s vánočním potiskem. Dětem do nich uložte malou nadílku pro poslední dny adventu.

SKLÁDANKU OPATŘETE ČÍSLICEMI

KROK 2: VÝROBA ADVENTNÍHO KALENDÁŘE

Textilní nástěnka poslouží pro upevnění 24 kartiček, které vzniknou rozstříháním zvoleného obrázku. Výběr obrázku a nahrání šablony naleznete v dalším kroku. Aby dětem nebylo líto, že kalendář neobsahuje žádné pamlsky, můžete přece jen nějaké přidat. V závěru posledního týdne lze pár kartiček vložit do malých ručně vyrobených obálek. Složíte je docela snadno. Dovnitř jsem přidala čokoládové dukátky jako sladkou odměnu za dlouhé čekání. Pro zaplnění kalendáře si připravte:

  • obrázek s rastrem 24 políček (výběr níže)
  • potištěné papíry na výrobu malých obálek
  • stužky, provázky
  • číslice 1 - 24 vystříhané ze starého kalendária / zakoupené výseky
  • nůžky, lepidlo
  • čokoládové dukátky
VYBERTE SI JEDEN OBRÁZEK

ČTYŘI OBRÁZKY URČENÉ K TISKU

To byla nejtěžší část mého úkolu - vybrat jeden obrázek a pracovat s ním. Všechny se náramně povedly. Když je Honza vytvořil (fotograf našeho blogu), bylo nám líto zbylé tři neuveřejnit, a tak si to nakonec rozhodněte sami :o) Za mě to vyhrál obrázek označený č. 1. Každopádně se PROKLIKNĚTE SEM, vybraný obrázek si nahrajte na USB flash disk a odneste si ho do nejbližšího kopírovacího centra. 

Požádejte o tisk na silnější karton s minimální gramáží 200 g. V této kvalitě jsem zaplatila 17 Kč.

20231117_005

ODPOČÍTÁVÁNÍ ZAČÍNÁ UŽ ZA TÝDEN!

Tento adventní kalendář určitě stihnete vyrobit i v samém závěru listopadu. Možná i vyšívací kruh doma naleznete. Využijte zbytky látek, barevné papíry, dobrým pomocníkem jsou také textilní lepidla (viz galerie pod článkem). Za adventní kalendář nevydáte mnoho peněz, zato do něj vložíte kus své lásky. Ještě než se rozzáří první hvězda a zazní vytoužené cinkání zvonečku prozrazující nadílku, darujte si to nejcennější - a to je vzájemně strávený čas, třeba u pohádek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.