NEPEČENÉ PAŘÍŽANKY

Chráněno: Fialové vánoce
12.12.2020
NEJLEPŠÍ DÁRKY SKLADEM
15.12.2020

Nepečené cukroví se vyznačuje čerstvostí a jakmile je naplněné krémem, připomíná cukrárnu...

Všem, kdo děláte pařížské rohlíčky, otevřeně říkám - vaše doma upečené ořechové korpusy jsou nejlepší! Ale máte-li opravdu naspěch a chcete se obejít bez pečení, nabízím variantu s italskými cukrářskými piškoty Savoiardi, která vás nezklame. Především tím, že pro ni dělám výborný pařížský krém.

Krém lze připravit různým způsobem, a klidně pro tento nápad využijte svůj oblíbený krém, který děláte na dorty, například nugátový z kvalitní čokolády. V podstatě je důležité pouze to, aby dokázal dobře ztuhnout, a o to se postará dostatek másla. Čokoládové krémy na bázi mascarpone by se vám roztékaly pod rukama. Krém, který na cukroví dělám, je napůl vařený a důkladně chlazený, takže jeho příprava je trošku zdlouhavá, ale to se netýká samotné práce. Té je maličko, a krém ve výsledku stojí za hřích.

Příprava krému: 30 minut + chlazení * Získáte: cca 400 g krému

Pařížský krém

  • 3 žloutky
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 ml smetany, 35%
  • 50 g čokolády, alespoň 60% kakaa
  • 150 g másla

Na dokončení

  • cukrářské piškoty Savoiardi
  • 220 g čokolády na polevu
  • trocha másla

1. Do misky, která se vám později vejde do horké lázně, dejte žloutky a cukr, a šlehejte do pěny.

2. Smetanu nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a hned vypněte. Přilijte ji do žloutkového základu a metličkou dokonale spojte. Misku dejte nad horkou vodní lázeň a šlehejte asi 10 minut, až krém začne mírně houstnout.

3. Misku dejte na stůl, přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, až se vytvoří jemný čokoládový krém. Dejte ho chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

4. Druhý den vyšlehejte změklé máslo do pěny a po částech do něj začněte zašlehávat čokoládový krém. Nepřešlehejte, krém by zřídl. Hotový krém odložte do chladu a připravte si rozpůlené dlouhé piškoty.

5. Vychlazený krém vložte do sáčku s hladkou, nebo řídce řezanou hubičkou a piškoty nastříkejte. Dejte chladit. Nakonec tvary polijte čokoládou zjemněnou máslem.

Cukroví nechte ztuhnout a podávejte čerstvé.

Cukrářské piškoty Savoiardy (Savojské piškoty) patří k jemnému pečivu, které si nejspíše připomenete z moučníku Tiramisu. Jsou-li čerstvé a křehké, rychle přijmou vlhkost z krému a cukroví bude vynikající. Můžete si je doma samozřejmě i upéct, a pak bude výsledek ještě lepší. Ale to se vzdalujeme od nepečené verze pohoštění, kterou volíme ve chvíli, kdy je fofr. Takto vypadá čokoládový základ krému, když ho druhý den vyndám z chladničky. Je jemný a nadýchaný. V okamžiku, kdy ho spojíte s máslem a vychladíte, získá větší pevnost...

...kterou potřebujete, aby se dobře pracovalo s cukrářským sáčkem. Piškoty rozdělte v polovině a rychle nastříkejte. Můžete je však nechat v celku, vznikne něco podobného, jako když si v cukrárně popřejete tzv. banánky. Menší cukroví mi však připadá na svátečně prostřeném stole úhlednější. Připravené cukroví nastrkejte do chladu, ideálně na 2 hodiny, a pak už ho jen přelijte čokoládou.

Pařížanky dokončete den před podáváním, aby se piškoty provlhčily a chuťově spojily s krémem. Cukroví podávejte vychlazené, rozplyne se vám na jazyku.

Jedinou nevýhodou přípravy je to, že musíte mít stále prostor v chladničce - ale to jsou stejné nároky, jako když děláte dort.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.