MEDVĚDÍ TLAPKY S RŮŽOVÝM KRÉMEM

KOŘENÍ, PO NĚMŽ VONÍ VÁNOCE
1.12.2021
STAROČESKÉ MAKOVÉ CUKROVÍ
6.12.2021

Vymyslet nové cukroví, je těžké. Musí být minimálně stejně tak dobré, jako to, co každoročně patří k nejoblíbenějším, jinak nemá šanci na úspěch.

Když jsem testovala silikonovou formu na pečení tradičních medvědích tlapek, zarazila mě jejich malá velikost. Forma je pěkná a zcela v pořádku, ale bylo jasné, že budu péct spíše tlapičky. Nemám nic proti drobnému cukroví, naopak; na míse působí úhledně a nemusíte na něj nezpůsobně otvírat pusu od ucha k uchu. Ale napadlo mě, že by se s tlapkami dalo pracovat jako s oblíbenými vánočními plněnými ořechy. Nápad vyšel úžasně. Oříškové tlapky spojené růžovým krémem, a ve zcela jiném chuťovém provedení, se u nás okamžitě vyšplhaly na výsluní.

Zvolila jsem světlounké oříškové těsto a máslový krém vyladěný do odstínu hrnku s půllitrovým objemem. Je to malý tip na dárek. Zabalte ho komplet i s cukrátky do celofánu a věnujte někomu milému k Vánocům.

Příprava: 1 hodina + odležení * Získáte: cca 60 tlapek (spojených)

Těsto

  • 200 g hladké mouky, prosáté
  • 140 g másla
  • 80 g moučkového cukru, prosátého
  • 40 g lískových oříšků, jemně mletých
  • 1 žloutek
  • 1 lžička pomerančové kůry, jemně mleté

Náplň

  • 130 g másla, povoleného
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 lžičky rumu
  • pár kapek potravinářské červené barvy

1. Těsto vypracujte v robotu, jakmile se spojí, přesuňte ho na vál a dokončete. Z hladkého vláčného těsta vypracujte váleček, vložte ho do fólie a ponechte v chladu.

2. Formu na tlapky umyjte a vysušte, a vystříkejte ji olejem na pečení. Pak oddělte z těsta odpovídající množství a do každé formičky vložte kuličku. Ukazováčkem ji nakonec rozplácněte tak, aby vznikl důlek. Troubu vyhřejte na 170 °C.

3. Formu podložte plechem a cukroví pečte 10 minut, až slabě zrůžoví.

4. Vychladlé tvary uskladněte v chladu a pár dní před svátky je spojte našlehaným růžovým krémem. I pak cukroví ponechejte v chladu.

Abych měla tlapky jednu, jak druhou, do formiček nejprve rozhodím kuličky těsta, u nichž mám jistotu, že budou přibližně stejně velké. To tak rychle dostanete do ruky. Formu minimálně vystříkejte olejem a upečené tlapky vysypte na podložku po mírném zchladnutí.

Našlehaný krém je z másla, takže tlapky plňte až před svátky. Sní se ale tak rychle, že se nemusíte bát, že by se zkazily!

Precizně provedené výšivky a aplikace zdobí celou řadu ubrusů, které naleznete na našem e-shopu. Jen robustní hrnky, které mě inspirovaly k růžovému zdobení vánočního cukroví, už vám mohu představit pouze v mentolovém provedení (viz níže). Ubrus s ptáčky nabízíme ve tvaru běhounu ve velikosti 40 × 10 cm, nebo ve tvaru čtverce o straně 85 × 85 cm. Jedná se o středový ubrus, pod nějž prostřete ubrus v jedné ze základních barev svrchní dekorované látky a v potřebné velikosti pro váš stůl. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.