Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Ryba smažená v těstíčku může být příjemnou změnou na vánočním stole. Neodmyslitelně k ní patří skvělá česneková majonéza, kterou zvládnete za pět minut.
Omáčka aioli svým názvem přímo prozrazuje, že se skládá ze dvou základních surovin - z česneku a oleje, a výsledkem není nic jiného než výborná majonéza. Patří ke středomořské kuchyni, zvláště k francouzské, a ve výraznějším provedení s panenským olivovým olejem se servíruje k rybám a mořským plodům. Zaměníte-li olej za kvalitní slunečnicový, majonéza bude mít jemnější chuť a dokončíte s ní zeleninový či bramborový salát.
Majonézu doma vyrobíte velice jednoduchým způsobem, zvláště pak pořídíte-li si třívteřinový sekáček Livington (viz fotografie níže). Zapojila jsem ho do vaření a čerstvá krémová majonéza byla hotová okamžitě. Stejně tak vám pomůže tyčový mixér; oba pomocníci jsou v kuchyni zcela nenahraditelní. Příprava majonézy má však ještě jednu důležitou složku a to jsou syrové vaječné žloutky. Abyste neohrozili své zdraví, vždy je nutné použít pasterizované žloutky, jindy i celá vejce potřebná pro další řadu pokrmů - například do omáček, sladkých krémů, špaget carbonara apod.
Tekutá pasterizovaná (pasterovaná) vaječná melanž, to znamená vejce strojově vytlučená, zbavená skořápek, pasterovaná a plněná do spotřebitelských obalů, jsou u nás k dostání okrajově a odebírají je především cukrářské a lahůdkářské výrobny. V okamžiku, kdy potřebujete v kuchyni jeden dva žloutky, nezbývá, než se naučit vejce zbavit choroboplodných zárodků doma. Není to nijak těžké, ale budete potřebovat spolehlivý digitální kuchyňský teploměr.
K omáčce aioli se hodí ryba smažená v těstíčku. O letošních Vánocích vyzkoušíte zase něco nového!
Příprava: aioli 8 minut / ryba s brambůrky 50 minut * Získáte: 4 porce
Těstíčko
Omáčka aioli - všechny přísady mějte v pokojové teplotě
Těstíčko - Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte prosátou mouku, škrob, kypřicí prášek, pivo a vše ušlehejte metličkou na hladké těsto. Mělo by mít konzistenci jako na palačinky. Přidejte tymián a sůl.
Rybu bez kůže osolte a opepřete, přidejte špetku chilli nebo pálivou papriku a obalte v hladké mouce. Ihned obalte v těstíčku. Smažte pomalu v horkém oleji dozlatova. Při více porcích olej vyměňte.
Mezitím připravte bramborové dukátky - plátky brambor dejte na plech, mírně zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby s programem horkovzduch. Zprudka je opečte dozlatova, trvá to asi 40 minut.
Omáčka aioli - Žloutky smíchejte s citronovou šťávou, dejte do sekáčku, v případě práce s tyčovým mixérem do vyšší nádoby. Přidejte prolisovaný česnek, trochu pepře a soli, a vše krátkými pulzy rozmixujte v sekáčku. Pak přidejte olivový olej a krátce promixujte do zhoustnutí. Máte-li tyčový mixér, zapněte ho na malé otáčky a pomalu ho táhněte vzhůru. Majonéza je hotová za pár vteřin.
Pasterizace žloutků opravdu není složitá. Používám ji poměrně často, protože syrové žloutky jsou třeba i do zmrzlin nebo do dezertu tiramisu, který se u nás dělává s oblibou. Používám k tomu misku na rozpouštění čokolády, ta patří k dobrým pomůckám v kuchyni. Teď před svátky nejlépe prověříte svůj kuchyňský arzenál. Kdybyste zjistili, že vám něco schází, mrkněte na náš e-shop!
Hotová majonéza má hustotu řidšího pudinku. Jakmile ji umixujete, přesuňte ji do lednice. Pamatujte na to, že pracujete s čerstvými surovinami, které rychle podléhají zkáze. Vždy jsem ji připravovala tyčovým mixérem, protože olej se vlévá nakonec tenkým pramínkem, aby se omáčka nesrazila. Ale vida, i v bleskurychlém sekáčku všechno vyšlo.
Těstíčko má hustotu palačinkového těsta - zdá-li se vám řidší, například máte-li velká vejce, přidejte trochu mouky, aby bylo akorát. Na rybě v těstíčku mám ráda špetičku chilli, ale nechcete-li, nechte ji jen s přísadou pepře, soli a tymiánu.
Pivo používám tmavé i polotmavé, záleží na tom, které chcete momentálně dopít :o)
Ne, není to žádná dieta, ale svátky nejsou zas tak často. Ze smažených ryb odsajte přebytečný tuk papírovými utěrkami a navršte je na bramborové dukátky, které jsou pečené téměř nasucho. Ještě vše doplňte skvělou omáčkou a nechte si chutnat!