SVÁTEČNÍ RYBA S OMÁČKOU AIOLI A JAK PASTERIZOVAT VEJCE

VELKÝ PLÁN NA PEČENÍ CUKROVÍ: TAKHLE BUDETE MÍT VŠECHNO VČAS
10.11.2023
KDE SE VZALO, TU SE VZALO ANDĚLSKÉ ZVONĚNÍ
14.11.2023

Ryba smažená v těstíčku může být příjemnou změnou na vánočním stole. Neodmyslitelně k ní patří skvělá česneková majonéza, kterou zvládnete za pět minut.

Omáčka aioli svým názvem přímo prozrazuje, že se skládá ze dvou základních surovin - z česneku a oleje, a výsledkem není nic jiného než výborná majonéza. Patří ke středomořské kuchyni, zvláště k francouzské, a ve výraznějším provedení s panenským olivovým olejem se servíruje k rybám a mořským plodům. Zaměníte-li olej za kvalitní slunečnicový, majonéza bude mít jemnější chuť a dokončíte s ní zeleninový či bramborový salát.

Majonézu doma vyrobíte velice jednoduchým způsobem, zvláště pak pořídíte-li si třívteřinový sekáček Livington (viz fotografie níže). Zapojila jsem ho do vaření a čerstvá krémová majonéza byla hotová okamžitě. Stejně tak vám pomůže tyčový mixér; oba pomocníci jsou v kuchyni zcela nenahraditelní. Příprava majonézy má však ještě jednu důležitou složku a to jsou syrové vaječné žloutky. Abyste neohrozili své zdraví, vždy je nutné použít pasterizované žloutky, jindy i celá vejce potřebná pro další řadu pokrmů - například do omáček, sladkých krémů, špaget carbonara apod. 

Tekutá pasterizovaná (pasterovaná) vaječná melanž, to znamená vejce strojově vytlučená, zbavená skořápek, pasterovaná a plněná do spotřebitelských obalů, jsou u nás k dostání okrajově a odebírají je především cukrářské a lahůdkářské výrobny. V okamžiku, kdy potřebujete v kuchyni jeden dva žloutky, nezbývá, než se naučit vejce zbavit choroboplodných zárodků doma. Není to nijak těžké, ale budete potřebovat spolehlivý digitální kuchyňský teploměr.

K omáčce aioli se hodí ryba smažená v těstíčku. O letošních Vánocích vyzkoušíte zase něco nového!

PASTERIZACE SYROVÝCH ŽLOUTKŮ Pasterizace je nutná pro likvidaci bakterií salmonely. Pasterizovat lze žloutky, bílky i celá vejce. Minimální teplota růstu salmonel je kolem 5 °C, maximální 47 °C. Uškodit vám mohou nejen syrová vejce a potraviny z nich, ale také špatná hygiena při manipulaci s vejci, neboť bakterie se mohou nacházet i na skořápkách. * JAK TEDY POSTUPOVAT? Žloutky oddělte od bílků a vložte je do misky určené do páry, nebo do malého kastrůlku. Do většího kastrůlku dejte trochu vody, ponořte do něj misku se žloutky a začněte zahřívat. K žloutkům přidejte teploměr. Jakmile se teplota v misce rovná 60 °C, plamen vypněte. Pro pasterizaci je nutná hranice 63 °C. Stále měřte a žloutky prohřívejte po dobu 3 - 5 minut. Dejte pozor, aby se žloutky nezačaly srážet. Misku s kontrolovanou teplotou můžete mírně nadlehčit nad hladinu vody.

Příprava: aioli 8 minut / ryba s brambůrky 50 minut * Získáte: 4 porce

  • 700 g filetů z tresky / candáta
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • vločky chilli
  • hladká mouka na obalení
  • řepkový olej
  • 500 g brambor, očištěných, nakrájených na plátky
  • pár kapek olivového oleje
  • pažitka a plátky citronu na dokončení

Těstíčko

  • 2 vejce
  • 7 lžic hladké mouky
  • 7 lžic bramborového škrobu
  • 3 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml tmavého piva
  • ½ lžíce sušeného tymiánu
  • sůl

Omáčka aioli - všechny přísady mějte v pokojové teplotě

  • 2 pasterizované žloutky
  • ½ lžíce citronové šťávy, scezené
  • 2 - 3 stroužky česneku, menší, prolisované
  • trocha soli a pepře
  • 250 ml panenského olivového oleje

Těstíčko - Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte prosátou mouku, škrob, kypřicí prášek, pivo a vše ušlehejte metličkou na hladké těsto. Mělo by mít konzistenci jako na palačinky. Přidejte tymián a sůl.

Rybu bez kůže osolte a opepřete, přidejte špetku chilli nebo pálivou papriku a obalte v hladké mouce. Ihned obalte v těstíčku. Smažte pomalu v horkém oleji dozlatova. Při více porcích olej vyměňte.

Mezitím připravte bramborové dukátky - plátky brambor dejte na plech, mírně zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby s programem horkovzduch. Zprudka je opečte dozlatova, trvá to asi 40 minut.

Omáčka aioli - Žloutky smíchejte s citronovou šťávou, dejte do sekáčku, v případě práce s tyčovým mixérem do vyšší nádoby. Přidejte prolisovaný česnek, trochu pepře a soli, a vše krátkými pulzy rozmixujte v sekáčku. Pak přidejte olivový olej a krátce promixujte do zhoustnutí. Máte-li tyčový mixér, zapněte ho na malé otáčky a pomalu ho táhněte vzhůru. Majonéza je hotová za pár vteřin.

Pasterizace žloutků opravdu není složitá. Používám ji poměrně často, protože syrové žloutky jsou třeba i do zmrzlin nebo do dezertu tiramisu, který se u nás dělává s oblibou. Používám k tomu misku na rozpouštění čokolády, ta patří k dobrým pomůckám v kuchyni. Teď před svátky nejlépe prověříte svůj kuchyňský arzenál. Kdybyste zjistili, že vám něco schází, mrkněte na náš e-shop!

Hotová majonéza má hustotu řidšího pudinku. Jakmile ji umixujete, přesuňte ji do lednice. Pamatujte na to, že pracujete s čerstvými surovinami, které rychle podléhají zkáze. Vždy jsem ji připravovala tyčovým mixérem, protože olej se vlévá nakonec tenkým pramínkem, aby se omáčka nesrazila. Ale vida, i v bleskurychlém sekáčku všechno vyšlo.

Těstíčko má hustotu palačinkového těsta - zdá-li se vám řidší, například máte-li velká vejce, přidejte trochu mouky, aby bylo akorát. Na rybě v těstíčku mám ráda špetičku chilli, ale nechcete-li, nechte ji jen s přísadou pepře, soli a tymiánu.

Pivo používám tmavé i polotmavé, záleží na tom, které chcete momentálně dopít :o)

Ne, není to žádná dieta, ale svátky nejsou zas tak často. Ze smažených ryb odsajte přebytečný tuk papírovými utěrkami a navršte je na bramborové dukátky, které jsou pečené téměř nasucho. Ještě vše doplňte skvělou omáčkou a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.