KDE SE VZALO, TU SE VZALO ANDĚLSKÉ ZVONĚNÍ

SVÁTEČNÍ RYBA S OMÁČKOU AIOLI A JAK PASTERIZOVAT VEJCE
13.11.2023
ADVENTNÍ KATALOG NABÍZÍ OBLÍBENÉ DEKORACE I ORIGINÁLNÍ DÁRKY
15.11.2023

Málokterá dekorace je pro české Vánoce tak typická jako andělské zvonění. Víte ale, kde se vzalo?

Možná vás nepřekvapí, že původ této něžné zvonkohry je v Německu, kde se vyráběla už na začátku 20. století. Obliba zlatého otočného stromku, který pohání teplo ze zapálených svíček, se rychle rozšířila i do okolních zemí a dál do světa. Od 50. let jej v tehdejším Československu vyráběl národní podnik Elitex Liberec, avšak bez andělů a pod názvem Zvonící stromek - náboženská tematika, byť jen v podobě andílků, byla tehdy nepřípustná. V 70. letech se výroba přesunula na Slovensko a po revoluci zcela skončila – a s ní i možnost si jej zakoupit. 

17570-1-eshop

ZVONÍCÍ STROMEK

Originální česká vánoční dekorace, která byla znovuzrozena v Rožmitálu pod Třemšínem díky českým řemeslníkům a píli Zdeňka Ševčíka

Jeho výroba byla obnovena až před pár lety díky nadšenci Zdeňku Ševčíkovi. Toho v roce 2011 okouzlilo jeho cinkání ve filmu Pelíšky. A když zjistil, že andělské zvonění, jak se mu dnes opět říká, je v podstatě nesehnatelné a když už, tak v žalostném stavu a za vysoké ceny, rozhodl se začít jej znovu vyrábět. Následovala takřka detektivní práce, kdy sháněl původní raznice, což se mu v původním slovenském závodu kdesi na dně skladu skutečně podařilo. Nakonec v Česku sehnal i firmu, která by dnes opět legendární zvonkohru dokázala vyrábět podle původních postupů a na původních zrekonstruovaných raznicích.

Originální andělské zvonění, které si můžete zakoupit i u nás, tak opět může dělat radost. Opět se kompletně celé vyrábí u nás, nenajdete na něm  jedinou komponentu, která by se nevyráběla v České republice. Jednotlivé kovodíly jsou vyráběny ve Velkém Šenově a Rožmitále pod Třemšínem, kde probíhá i veškerá nástrojářská práce a zároveň kompletace v chráněné dílně. Bižuterní komponenty, jako jsou skleněné perličky, řetízek a zvonící korálek, mají původ na Jablonecku. 

K andělskému zvonění neodmyslitelně patří červené svíčky, které jsou součástí balení. Ale kdyby vám náhodou dohořely a neměly jste náhradní, zvonkohra bude jemně cinkat i u jiného zdroje tepla jako je třeba topení nebo kamna.

Na trhu najdete samozřejmě celou řadu typů andělského zvonění i zvonících stromků. Na našem e-shopu vám nabízíme originál s velkým podílem ruční práce. Tomu odpovídá i cena. Pokud chcete zvonící stromek, který pravděpodobně provázel vaše dětství, je to ten znovuobnovený díky píli Zdeňka Ševčíka. Spokojené recenze zákazníků svědčí o tom, že koupě originálu nebudete litovat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.