HRNKOVÉ PEČENÉ NANUKY

SLADKÉ BEZLEPKOVÉ RECEPTY (do kterých byste to neřekli)
19.5.2023
KOUTEK PRO PARÁDNICI
24.5.2023

S blížící se oslavou dětského dne zařaďte do sladkých překvapení něco nového. Vedle obvyklých muffinů a zmrzlinových specialit můžete napéct dortíky ve tvaru nanuků.

Vše, co se dá okusovat z dřívka, chutná dětem nejvíc. S troškou dobré vůle se i méně zapatlají, což zase vedou v patrnosti dospěláci. Na špejli patří nejen všemožné mrazenosti i chlazenosti (třeba melounové), ale dokonce i dobroty nepečené (bonbonové špízy, cake pops), pečené a smažené. Tvořivých nápadů je na výběr dost.

K pečení nanuků - ano, čtete správně, dnes budeme nanuky opravdu péct v troubě - si lze pořídit speciální silikonové formy, které využijete stejnou měrou k pečení i k mrazení. Nejsou právě nejlevnější (jedna vám na více porcí nestačí, proto množné číslo), tak pokud se této zálibě nehodláte věnovat pravidelně, přípravu těsta obejděte a klidně ho zpracujte v troubě. Jen si musíte dát pozor na výběr receptů.

Zatímco litá těsta pečená ve formě získají pevný povrch vhodný k všemožnému zdobení, těsto, které nalijete na plech může být v řezu příliš drobivé a nevytvoří pevné hrany. Hůře se pak zdobí čokoládou i dřevěná dřívka v něm špatně drží. Například jemný porézní piškot nedoporučuji. Pro dnešní pečení jsem zvolila hutnější kakaové těsto, s nímž se pracovalo perfektně. 

Příprava: 25 minut + pečení a zdobení * Získáte: 12 ks nanuků z plechu 24 × 38 cm

Těsto

  • 3 vejce 
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku řepkového oleje
  • ½ hrnku mléka, vlažného 
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva, bez fosfátů
  • 2 plné lžíce kvalitního kakaa

POZN.: používám kalibrované šálkové a lžícové odměrky

Zdobení

  • dřevěná dřívka na nanuky
  • čokoládová poleva
  • poleva z bílé čokolády
  • zlomková bílá čokoláda
  • cukrářský dekor / griliáš, oříšky, kokos apod.

1. Vejce rozklepněte do robotu, přidejte cukr a našlehejte bohatou bělavou pěnu. Pak zmírněte otáčky a po malých dávkách zašlehejte olej.

2. Mezitím ohřejte mléko na teplotu těla. Mouku prosejte do misky, přidejte prášek a kakao a vše promíchejte. Po lžících střídavě přidejte sypkou směs a mléko do základu. Hotové těsto nalijte na plech opatřený pečicím papírem, uhlaďte, vybouchejte bublinky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Trvá to asi 35 minut. 

3. Hotové těsto zkontrolujte špejlí a nechte vychladnout. Pak ho vyklopte na podložku a sloupněte papír. 

4. Tvarování nanuků -  ŠABLONA = základna 6 cm, výška lichoběžníku 10 cm, z každé strany odměřte 1,5 cm pro zúžení, zakulacení vytvořte dodatečně

Těsto rozdělte podélně napolovic a vyrobte si šablonu nanuka. Stačí jen jedna, pro názornost jsem jich vystřihla víc. Pak přiložte šablonu k rovné řezné straně, zleva odřízněte okraj a zprava díl odkrojte (viz foto). S kulatým okrajem se zatím nezabývejte. Šablonku obraťte hlavou dolů a takto rozkrojte celý pás těsta na 6 lichoběžníků. Pak pomocí kulaté lžíce nebo jakéhokoli kolečka (uzávěru od láhve) nožem těsto zakulaťte.

5. Zdobení - Připravte si hustou čokoládu a dřívka do ní do dvou třetin ponořte. Pak je zasuňte do budoucích nanuků. Čokoládu zjemněte máslem či kokosovým olejem, nanuky položte na mřížku a polijte čokoládou; pomocí mašlovačky přebytek polevy zachyťte a natřete i strany. Nechte zaschnout. Pak nanuky obraťte a totéž zopakujte shora. Tuto lícovou stranu dozdobte podle svých představ.

Nanuky budou docela mohutné, takže jsem k jejich ztvárnění použila dřevěné vidličky s ustřiženým koncem. Ale seženete i dlouhá dřevěná dřívka. Je třeba, aby se pořádně vnořila do upečeného těsta.

Upečené těsto by mělo mít výšku 3 cm. Plát rozkrojte napůl a pak podle vytvořené šablony ve tvaru lichoběžníku vykrojte jednotlivé klíny. Jejich horní část zaoblete nožem podle kulaté lžíce, hrnkové odměrky, nebo podle uzávěru láhve. Určitě najdete v kuchyni další užitečné předměty.

TIP: K upevnění dřívek slouží šikovný trik - dřívko nejdřív ponořte do husté čokolády, nechte ji mírně zavadnout a pak dřívko zapíchněte hluboko do těsta. Po zaschnutí se ani nehne. Polevy připravte nejlépe z tmavé a bílé čokolády podle běžného postupu. Ke zdobení jsem opět hojně využila zlomky čokolády, aby výsledná chuť nanuků byla právě taková. Chcete-li zdobit barevně, doporučuji marcipánovou plastelínu - viz vpravo, z níž vymodelujete kytičky apod.

Pokud jste pekli těsto v silikonové formě na nanuky, pak tvary můžete v čokoládě přímo namáčet. Je to samozřejmě rychlejší a pohodlnější způsob. Pro rozřezané kousky těsta jsem ale zvolila pracnější postup, protože bych měla čokoládu plnou drobečků. 

S cukrářskými máčky a bonbonkovými tyčinkami šetřím, ale děti si barvičky vždycky vyškemrají, zvláště, zdobí-li své výtvory s vámi. Čerstvé dortíky nechte rozležet do druhého dne, a pak si svátek spolu pěkně oslavte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.