REBARBOROVÝ KOLÁČ S MARCIPÁNEM

LÉČIVÝ SMRKOVÝ MED
17.6.2021
5 TIPŮ NA PORCELÁN PRO LETNÍ STOLOVÁNÍ
22.6.2021

Reveň pod příkrovem křupavé drobenky patří k létu, které avizuje příchod prázdnin. Když se budete chtít vytáhnout, do koláče přidejte marcipán a pohrajte si se zdobením.

Reveňové koláče mě naučila jíst a péct až manželova maminka. V mládí jsem o reveni neměla ani potuchu, a později mi bylo líto, co skvělých chutí jsem nepoznala. A tak doháním. Z původního koláče s drobenkou - který je mimochodem asi úplně nej (zvlášť když vzpomínám na ten mokrý a šťavnatý, který nás kdysi čekával při příjezdu na chatu) jsem různými experimenty dospěla k mimořádně dobrým reveňovým džemům, klasickým buchtám i k dortíkům pod čepicí sněhu. Na reveň nedám dopustit, i když patřím k těm, kdo musí s konzumací opatrně. Jenomže tenhle dnešní koláč je vyšperkovaný mandlovým marcipánem, čemuž se velice špatně odolává.

Koláče na plech bývají rychlé svou přípravou, pokud se ovšem nezadrhnete při skládání reveně do parketového vzorku. Jsou však chvíle, kdy chcete podat na stůl něco parádnějšího, tak se vám nápad může hodit. Vždycky jsem dumala nad tím, jak je možné, že na fotkách receptů má rebarbora výrazně vínovou barvu, když můj koláč je pokaždé jen zelený. Ale jen do té chvíle, než jsem zjistila, že reveňové řapíky mohou mít různé zabarvení. Naše domácí rebarbora má načervenalé pouze konce stonků, a vzhledem k tomu, že je nutné jejich povrch sloupnout, pak mi zůstává jen šťavnatá zeleň. Na tohle jsem se naučila malý trik - nakrájenou rebarboru naložím na krátkou dobu do výrazně červeného sirupu. Tentokrát do malinového, a pak je vše, jak si přeji...

plusy a mínusy pro rebarboru

Doplňuji zde pár informací, které nejsou uvedeny v předchozím článku s receptem na výtečný koláč. Obojí naleznete ZDE.

  • Reveň se zelenými řapíky je kyselejší, než ta krásně růžová a červená, kterou v tuto chvíli naleznete na trzích. Ostrou chuť má na svědomí kyselina jablečná a citrónová, k níž se postupem zrání přidává vyšší procento kyseliny šťavelové zabraňující v těle vstřebávání vápníku a železa. To je důvod, abyste rebarboru konzumovali s porcí mléčných výrobků. Ideální je tvarohová vrstva, kterou svůj koláč doplníte, a v případě nízkého koláče s marcipánem (viz níže), pak na každý talířek přidejte smetanovou vanilkovou zmrzlinu nebo kopec šlehačky. Pokud máte rádi mléko, dejte si týž den sklenici.
  • Rebarbora neobsahuje mnoho vitaminu C, ačkoliv představa kyselé chuti k tomu svádí. Tato výtečná zelenina vám zato nabídne vysoký obsah vitaminů skupiny B (B3, B5), kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, mangan a podíl vlákniny.
  • Rebarbora upravuje pozitivně činnost střev, dokonce se jí přičítají afrodiziakální účinky.
  • Máte-li reveně dostatek, určitě si ji zamrazte. Stonky oloupejte, nakrájejte na úhledné špalíčky a vložte do speciálních sáčků určených k zamrazení. V zimě ji využijte třeba jako náplň do buchet nebo do knedlíků.
  • Rebarboru sklízejte časně ráno, kdy je ještě chladno. Řapíky z rostliny jemným kroucením vylomte ven, odřezáváním by mohly zahnívat. Listy vyhoďte a stonky jezte výhradně tepelně upravené. 

Příprava:  20 minut pro těsto * Získáte: plech velký 38 × 25 cm

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 170 g třtinového cukru + 2 lžíce navíc
  • 80-100 g mandlového marcipánu, hrubě nastrouhaného
  • špetka soli
  • 130 g povoleného másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 vejce M
  • 1 lžička esence bourbonské vanilky

Navrch

  • 700 g očištěné reveně nakrájené na 8 cm kousky
  • 5 lžic malinového sirupu, chcete-li reveň obarvit
  • velká hrst mandlových lupínků
  • vanilková zmrzlina na podávání

1. Rebarboru očistěte a nakrájejte asi na 8 cm dlouhé kousky - měly by se 4× vejít vedle sebe na plech - viz obrázky. Nemáte-li červené řapíky rebarbory, zelené kousky lze obarvit pomocí malinového sirupu. Poprašte je 2 lžícemi třtinového cukru, zakapejte sirupem a ponechejte je v chladu asi 1 hodinu. Během této doby rebarboru několikrát promíchejte, aby se obalila šťávou a obarvila se.

2. Sypké ingredience vložte do mísy robotu a stěrkou promíchejte, přidejte marcipán (lépe se nastrouhá vychlazený), sůl, měkké máslo, zakysanou smetanu, vejce a vanilkovou esenci (vše pokojové teploty). Pomocí ploché kovové míchací metly vše promíchejte na nízké otáčky. Jakmile se směs začne pojit, zvyšte otáčky a třete asi 3 minuty, až bude těsto hladké a výrazně zesvětlí. Troubu zapněte na 175 °C.

3. Těsto přesuňte na plech opatřený pečicím papírem a rozetřete ho do roviny. Poklaďte ho kousky rebarbory naskládanými do parketového vzorku. Jemně je vtlačte do těsta. Povrch posypejte mandlovými lupínky. 

4. Koláč pečte na středním roštu po dobu 30 minut. Rebarboru na dosud horkém koláči přetřete 1 lžící sirupu a koláč nechte zchladnout. Řezy podávejte s kopečky smetanové vanilkové zmrzliny.

KLASICKÁ RYCHLEJŠÍ ÚPRAVA: Těsto pokryjte revení nakrájenou na malé špalíčky, přidejte drobenku zhotovenou z másla, polohrubé mouky a cukru, přidejte mandlové lupínky a upečte stejným způsobem.

Jak už jsem řekla, zelené řapíky reveně lze mírně natónovat pomocí výrazně červeného sirupu. Používám například hustý sirup z černého rybízu, anebo zde - malinový sirup. Řapíky v něm musíte alespoň hodinu kutálet, aby chytly barvu. Nenechávejte je však naložené příliš dlouho, protože by naopak pustily šťávu a přestaly by být křehké.

Třené těsto, kdy lze společně zpracovat veškeré ingredience najednou, je neskutečně rychlé na přípravu. Ne vždy si to můžete dovolit, ale tady je dostatek másla a cukru a tak vznikne krémové těsto, které se díky trošce bio prášku do pečiva pěkně nadýchne a vyskočí. Nebýt ovšem pořádné zátěže, o kterou se postará rebarbora, takže koláč bude nižší. Jen na okrajích plechu uvidíte, že se těsto po upečení snadno dere vzhůru.

Pokud pro svůj koláč zvolíte tradiční kousky reveně velké jako palec, to vše pod křupavým příkrovem drobenky, pak dejte reveně na plech méně - postačí tak 500 g. Koláč můžete konzumovat ještě vlažný, kdy drobenka - případně plátky mandlí - nestihnou zvlhnout; anebo já koláč miluji už vláčný a vychlazený z lednice, což vám také může chutnat víc. V těchto velkých vedrech patří reveň se svou sladkokyselou chutí k osvěžujícím pochoutkám, tím spíš, když ke koláči patří i zmrzlina...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.