REVEŇOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVÝMI PUSINKAMI

IKONICKÉ OSUŠKY PESHTEMAL NA STŮL I NA PIKNIK
20.6.2019
PEČEME BEZ MOUKY
25.6.2019

Úžasné letní koláče se neobejdou bez všemožných náplní, nejčastěji v kombinacích s ovocem. Na závěr rebarborové sezony si ještě připomeňme tuto zeleninu, která dokáže nahradit ovoce svou chuťovou výjimečností.

V každém případě se vám tyto informace budou hodit v případě, že máte rebarbory plnou zahradu a hodláte ji konzumovat po celé léto, což by správné nebylo. Ovocné koláče dominují letním kuchyním. Veškeré druhy ovoce se hodí ke všem druhům těst bez výhrad, a dobrota je to nezměrná. Ačkoliv reveň mezi ovoce nepatří, dělají se z ní koláče, dezerty, náplně do knedlíků i přelivy na zmrzlinu. Šéfkuchaři ji vynášejí do nebes pro její nezaměnitelné chuťové vlastnosti, ale mnozí lidé ji z kuchyně vypudili, a hrozí výstražně prstem, že kyselina šťavelová (hojně v rostlině zastoupená) působí jako jed. Mohu tedy jen shrnout své mnohaleté zkušenosti s vařením i konzumováním reveně, a této rostliny se zastat.

Než se pustím do její obhajoby, pak chci jen upozornit na výtečný recept na ovocný koláč, do kterého si přidejte ovoce dle své chuti. Neděste se toho, že má 4 patra (doma mu proto říkáme čtyřpatrový), uděláte ho raz, dva. Těsto dělám obyčejně na plech, na něj rozetřu našlehaný tvaroh, přidám ovoce a po upečení vše na pár minut přikryji čepicí sněhu, též jen rozetřeného. Do dortové formy pak dělám navrch pusinky, což vydá na 15 minut práce robota a mého pusinkování navíc. To se dá zvládnout. Nechte si chutnat!

plus a mínus pro reveň

* Rebarbora se dostala z Asie do Evropy na začátku 19. stol., patří k zelenině a využívá se k přípravě sladkých dezertů. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové (kterou obsahuje i oblíbený špenát) je nevhodná pro lidi trpící dnou, revmatizmem a onemocněním močových cest. Nevhodná je i pro děti do 10 let.

* Čas sklizně začíná v dubnu a končí právě nyní, na konci června. Dobře se dá zapamatovat, že od svatého Jana se podíl kyseliny v rostlině zvyšuje. Nejvíce jí obsahují listy, ty tedy okamžitě vyhoďte, a odřízněte přitom i horní část stonku. 

* Jedlý je tedy pouze stonek reveně, ideálně jeho spodní část. Rebarbora obsahuje látky mající pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, jako je hořčík, železo, fosfor, sodík, jód; také obsahuje draslík regulující rovnováhu tekutin v organizmu, nebo pektiny, příznivě působící na střevní flóru.

* Řapíky je třeba umýt, spařit horkou vodou a oloupat. Pomocí nože je snadné sloupnout povrchová hrubší vlákna. Reveň pak nakrájejte na špalíčky a zpracujte podle receptu, případně zamrazte pro pozdější využití. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny.

* Rebarboru vždy kombinuji s tvarohem. Jednak skvěle zachytí šťávu, která pak nepromáčí těsto, ale především je třeba dodat tělu vápník, protože konzumování rebarbory mírně odvápňuje. Děláte-li si právě krambl, dejte si na něj pořádnou porci šlehačky.

* Rebarbora patří k delikatesám a jste-li zdraví, rozhodně se jí nevyhýbejte. Nicméně jako vždy platí - všeho s mírou!

005

REVEŇOVÝ KOLÁČ S PUSINKAMI

Příprava: 1 hodina + pečení * Získáte: vysoký koláč o průměru 24 cm

Reveň

   650 g reveně, po očištění
   10 lžic červeného sirupu, při přípravě promíchávat
 

Těsto

   200 ml zakysané smetany
   85 g třtinového cukru
   1 sáček vanilkového cukru
   2 vejce
   5 lžic zchladlého másla
   200 g polohrubé mouky
   1/2 sáčku prášku do pečiva, bio
 
Tvaroh
 
   250 g tučného tvarohu
   2 lžíce krupicového cukru
   sníh ze 2 bílků
 
Pusinky
 
   3 bílky
   špetka soli
   90 g krupicového cukru
   na špičku nože prášku do pečiva, bio
 
1. Reveň omyjte, spařte horkou vodou, sloupněte hrubou vrstvu a nakrájejte na špalíčky. Dejte je do velké mísy, pokapejte sirupem a po dobu přípravy těsta občas promíchejte.
2. V míse našlehejte zakysanou smetanu s třtinovým cukrem, pak přidejte vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
3. Do prosáté mouky přisypejte prášek do pečiva a vše spojte do hladkého těsta. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, těsto vložte dovnitř a urovnejte.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh metličkou prošlehejte s cukrem a odložte.
5. Ušlehejte pevný sníh ze 2 bílků a rychle do něj ručně zašlehejte tvarohový základ. Navrstvěte na těsto a urovnejte do roviny.
6. Nahoru opatrně položte zcezené a odkapané špalíčky reveně a koláč dejte na 50 minut péct.
7. Chvíli před uplynutím této doby vypracujte sníh na pusinky - ušlehejte bílky se solí, a v okamžiku, kdy sníh začne dělat měkké špičky, začněte po lžících přidávat cukr. Každou dávku dokonale zašlehejte. Když sníh dělá pevné špičky, přidejte trošku prášku, zašlehejte a stroj vypněte.
8. Když těsto v troubě zaplní celou formu až nahoru, zkontrolujte špejlí propečení, a před dokončením vyjměte koláč na okamžik ven. Sníh na pusinky vložte do sáčku s rovně řezanou trubicí a po obvodu vytvořte pusinky. Pokračujte do středu, až celou plochu zakryjete. Sníh vyjde přesně akorát. Teplotu zvyšte na 220 °C a koláč dejte na spodní mřížku. Pusinky pečte 5-6 minut, kontrolujte jejich zezlátnutí.
9. Hotový koláč nechte krátce vychladnout, nožem opatrně odloupněte pusinky od okraje, formu rozevřete a odstraňte plášť. Koláč nechte vychladnout.
 

Z řapíků odkrojte spodní část rostliny, omyjte je a spařte vařící vodou. Pak je třeba oloupat hrubá vlákna, která jsou na povrchu. Ke stonku přiložte malý nůž a tahem dolů vlákna odstraňte; jde to snadno. A teď jeden trik navíc - v kuchařkách určitě uvidíte použitou krásně červenou reveň. Pokud máte zelenou jako já, pak ji po nakrájení pokapejte několika lžícemi červeného sirupu. Použila jsem černý rybíz. Než připravíte těsto, kousky reveně se krásně zabarví...

...tady je to pěkně vidět - ze zelené reveně je barevná. Špalíčky tvoří třetí vrstvu koláče; první je těsto ze zakysané smetany, pak přijde nadýchaný tvaroh smíchaný se sněhem. Takto s revení už koláč poputuje do předehřáté trouby. Tvaroh i těsto obsahuje cukr, ale ne žádné závratné množství. Přesto už reveň nesladím. Jemně sladké pusinky vše dotáhnou, ale ještě je na ně čas. Pokud by se vám do sněhu nechtělo, pak dejte na reveň štědrou nálož drobenky a koláč dejte péct tak.

Koláč je třeba před dopečením dokončit sněhem. Můžete ho jen rozetřít stěrkou do mírných vlnek, ale také nastříkat pomocí cukrářského sáčku s rovně řezanou trubicí. Nic to není.

Pokud hamletovsky hloubáte nad revení - zda jíst, či nejíst, pak si odpovězte na otázku - kolikrát se k ní na jaře dostanete, a jakou porci pokaždé sníte. A klidně se těšte na koláč. Skvělý je ještě vlažný, ale raději ho mám vychlazený druhý den, kdy se jednotlivé chutě pěkně zkombinují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.