PEČEME BEZ MOUKY

REVEŇOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVÝMI PUSINKAMI
24.6.2019
PESHTEMAL – ORIENTÁLNÍ RUČNÍKY S HISTORIÍ
26.6.2019

Každý, kdo musí přizpůsobit svůj život vaření a pečení bez mouky, se v kuchyni orientuje obtížněji, než my ostatní, kteří intoleranci na lepek nepociťujeme.

Ale zvládnout se to dá; naštěstí je dnes na trhu kvalitní a široká nabídka ingrediencí, a také informace jsou díky osvětě, specializovaným kuchařským knihám i vedení lékařů podrobné a dostupné.

Bezlepková kuchyně se samozřejmě netýká pouze náhrady mouky v jídelníčku. Ale občas se můžeme těmto alternativním řešením přiblížit všichni, zvláště v létě, kdy hledáme všemožné cesty za odlehčenými pokrmy. Následující sladkosti jsou tedy příjemným vodítkem, jak si letní pečení (i nepečení) vyzkoušet jinak.

K jednotlivým receptům se dostanete prokliknutím příslušným obrázkem.

DĚTEM I K SNÍDANÍM

1

Nahradit mouku banány plus kokosem patří k osvědčeným způsobům, jak odlehčit jídelníček. Lívanečky jsou vláčné a úplně jiné, než třeba kynuté. Lívancových těst lze vyzkoušet celou spoustu - třeba tvarohové, které je skvělé k horkému ovoci a kompotům, k ranním oblíbencům patří těsto s jablky a skořicí, a k čerstvému letnímu ovoci se hodí nadýchané těsto nadlehčené sněhem či droždím. Nicméně bez mouky to jde také, a tyhle extra jemné lívanečky budou chutnat dětem i dietářům, pokud vlastníte kvalitní lívancovou pánev, na níž lze smažit téměř bez tuku.

RAKVIČKOVÁ KLASIKA

2

Je horko, takže je důležité vybrat si pokud možno pečení (v tomto případě spíš sušení), které se víceméně obejde bez vás. Rakvičky se šlehačkou to zvládnou. Příprava cukrového těsta je dílem okamžiku, trvá to zhruba půl hodiny, a pak už se trouba postará o výsledek. Výhodou tohoto cukroví je, že si ho můžete napéct do zásoby, a nazdobit šlehačkou těsně přesně podáváním. Nadýchané těsto používám též k k napečení drobných tvarů, které dávám do plechových formiček. Bezchybně se z nich vyklápějí.

BEZ MOUKY I BEZ PEČENÍ

3

Chlazené stracciatella řezy mají ještě jeden bonus navíc - pro jejich přípravu vůbec nepoužijete troubu, což je ve vedru příjemné. Krémový základ typu cheesecake je plný čokolády a nepečený korpus, který dělám obvykle ze sušenek, je v tomto případě nahrazen rozdrcenými celozrnnými kukuřičnými chlebíčky. Je to příjemná změna a překvapivě dobrá. Počítejte však se správným rozměrem plechu, aby se vám vešel do chladničky. Dezert je třeba podávat důkladně vychlazený, což v tomto čase přivítáte.

SLAVNOSTNÍ PAVLOVA

4

Čekáte-li hosty, i tady si poradíte s lehkostí a bez mouky. Dort Pavlova pokaždé vypadá úchvatně, i když ho budete podávat méně naparáděný. Tahle dobrota přijde na pořad pokaždé, když v kuchyni zbudou bílky. Z našlehaného sněhu vytvořte třeba malé kruhové dezerty (velikosti větrníků), případně těsto rozetřete do obdélníkových plátů, a po upečení je jednoduše spojte krémem. Dort vychlaďte, a podávejte se sezonním ovocem; pokaždé bude jiný.

KAKAOVÉ ŘEZY S OVOCEM

5

Koláč malináč patří k mým oblíbeným letním bleskovkám. Kakaové řezy lze zkombinovat s jakýmkoli ovocem ze zahrádky, a pokud se do přípravy moučníku pustíte nečekaně, sáhněte třeba po broskvovém kompotu. Pro mě je v každém případě nejdůležitější vydatné dozdobení řezů našlehanou smetanou; té není nikdy dost :o)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.