LÍVANCE S BANÁNY A KOKOSEM MÍSTO MOUKY

OBLÍBENÝ DOMÁCÍ MEDOVNÍK
24.1.2019
5x VYDATNÉ SMAŽENÉ JÍDLO Z PÁNVÍ A KASTROLŮ
29.1.2019

Na lívanečník v kuchyni nedám dopustit. Vytvoříte na něm skvělé snídaně, obědy i večeře, a dokonce bleskově pohostíte nečekanou návštěvu.

Jistě máte s lívanečníkem všemožné zkušenosti - počínaje volskými oky, bramboráky a placičkami všeho druhu. Pak se nabízí plejáda lívancových a vaflových těst nasladko i naslano, rozpékání pečiva a pod. Asi vás máloco překvapí. Mě rovněž, nicméně člověk se stále učí.

Moje dvoudenní dostaveníčko v kuchyni se točilo kolem lívanců. Tuhle nadýchanou dobrotu doma naprosto zbožňujeme, a dělám ji z řady těst podle toho, co se k lívancům servíruje. Například tvarohové těsto smažím k horkému ovoci a kompotům, k ranním oblíbencům patří těsto s jablky a skořicí, které je dobré jen tak nebo s javorovým sirupem, k čerstvému letnímu ovoci zase dělám nadýchané těsto nadlehčené sněhem, i tradiční kynuté. Tentokrát došlo na lívance bez mouky. V podstatě ke vzniku těsta postačí rozmačkané zralé banány a vajíčka, ale spokojená jsem byla až na pátý pokus, kdy jsem postupně do těst přidávala další ingredience. Poslední těsto předkládám s tím, že je vláčné, sladké a dobré horké i za studena. Měřítkem je pro mě to, že lívance musí chutnat samotné. Vylepšené čokoládou a nasekanými ořechy už jsou zcela bez debat :o)

V každém případě prověřte domácí pánev na lívance, a pokud s ní už nejste spokojeni, uvažujte o nové. Doporučuji pánev s těžkým dnem, které dokonale rozvede teplo a po nahřátí už jde všechno jak po másle; a pak nepřilnavý povrch zajišťující bezpracnost při mytí a naprostou pohodu při smažení. V neposlední řadě tak minimalizujete množství tuku, které je ke smažení zapotřebí. Pokud milujete spíš palačinky, a lívance děláte jen občas, pak si pořiďte kvalitní palačinkovou pánev. Když dojde na lívance, budou sice trošku šišaté, ale komu by to vadilo? Stačí jen půlhodinka, aby bylo na stole skvělé jídlo, které chutná dětem i dospělým.

003

LÍVANCE BEZ MOUKY

Příprava: 15 minut + smažení * Získáte: 12 ks lívanců s průměrem 10 cm

Těsto

  • 70 g mletého kokosu
  • 40 g ovesných vloček, nebo špaldových a pod.
  • 1½ lžičky prášku do pečiva, BIO
  • 3 vejce M
  • 2 velké zralé banány, nakrájené na kusy
  • ½ lžičky skořice
  • ½ polévkové lžíce datlového sirupu
  • kokosový olej na smažení

Dokončení

  • banány, nakrájené na kolečka
  • 60 g čokolády a 60 g másla, smíchané ve vodní lázni
  • 2 polévkové lžíce datlového sirupu
  • mandle a lískové oříšky, nasekané nahrubo

1. Do mixéru dejte kokos, vločky, prášek do pečiva a sypkou směs lehce promíchejte. Přidejte vejce, banány, skořici, sirup a vše rozmixujte dohladka. Pokud jste měli dostatečně velké a zralé banány, vznikne řidší těsto.

2. Pánev vytřete kokosovým olejem, přidejte těsto a stěrkou ho roztáhněte (lívanečník, na kterém jsem smažila, má průměr lívanců 10 cm). Okraje těsta se rychle zatáhnou a lívance se lehce nakypří. Obraťte je jakmile kraje zrůžoví a opečte z druhé strany.

3. Lívance uložte do mísy a přikryjte utěrkou, aby zůstaly teplé, ale nezvlhly. Připravte si na kolečka nakrájené banány a obalte je datlovým sirupem. Připravte je do misky na přidání. Rozpusťte čokoládu a máslo ve vodní lázni, rozsekejte mandle a lískové oříšky.

Jednotlivé porce lívanců navršte na talířky do komínků, aby se vzájemně hřály, a dozdobte čokoládou, banány a nasekanými ořechy. Na stůl přidejte ingredience na dochucení.

Těsto díky banánům a skořici zhnědne, ale zůstane mu pěkná karamelová barva. Nesmažila jsem zprudka - jednak pánev krásně rovnoměrně rozvede teplo (stačí střední plamen), a jednak jsem chtěla, aby zapracoval prášek a těsto vyběhlo, a přitom se lehce opražil kokos obsažený v těstě. Za pár kol smažení budete vědět o čem mluvím, a lívance budou stále lepší! Pánev vypadá jak ze žurnálu, protože každá kapka těsta, která dopadla okolo, šla během pár vteřin smést z povrchu pryč.

Nasmažené lívance jsou křehčí, tak dejte pozor, ať je nerozlámete. Čím zralejší banány použijete, tím bude těsto sladší. Plátky banánů na dozdobení jednotlivých porcí nezhnědnou díky datlovému sirupu; podejte na stůl větší misku, aby si každý mohl přidávat podle svého.

Servírovala jsem na praktickém plastovém prostírání PUBLICITÉ. V nabídce e-shopu naleznete celou řadu dalších dezénů ve stylu retro, s moderní grafikou i s obrázky pro děti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.