NEJLEPŠÍ BÁBOVKY A V ČEM JE PÉCT

MRKVOVÉ ŽEMLIČKY S VLOČKAMI A OTRUBAMI
13.10.2022
SRNČÍ HŘBET S HOUBAMI A MASEM
17.10.2022

Začátek podzimu, to jsou pro mě švestky a hrušky. Tyhle nádherné plody se hodí jak k okamžitému snězení, tak k pečení i kompotování či zavařování.

A to by nebylo, abychom i na decoDoma neměli nějaké skvělé recepty! Probrala jsem se celou historií a vybrala ty podle mého nejlepší – ať všichni máme celý podzim co dělat.

Hrušky podle druhy odrůdy už budou za chvíli končit, pevnější typy jsou skvělé i na uskladnění na zimu. A švestky se dobře mrazí i zavařují, já z nich dělám i naprosto boží marmeládu, která je velmi podobná klevele, kterou najdete v odkazech níže. Pojďte se potěšit něčím na zub!

Barva podzimu je pro mě oranžová, a to nejen díky krásně zbarvenému listí, ale především proto, že je to barva dýně. A dýně já miluju! K masu, na polévku, kaši, sladký i slaný koláč a v neposlední řadě jako přísadu do těsta na bábovku nebo klidně muffiny. Dodají mu nejen nádhernou barvu, ale i jemně nasládlou chuť – v tomto případě i se šmrncem lehce pikantního zázvoru.

Podzimu i zimě lahodí i další přísada do bábovek, alkohol. někdo preferuje třtinový rum, někdo vaječňák a někdo whiskey. (Mimochodem, věděli jste, že whiskey se píše jen ta irská, ostatní jsou whisky?) Harmonickou chuť a vůni whiskey i whisky doladí čokoláda, která nechybí ani v tomto jednoduchém receptu. Mimochodem, v článku najdete i malou recenzi na tyhle krásné formy z litého hliníku. Řekněte sami, že je nádherná!

Při přípravě tohoto článku jsem zjistila, že většina bábovek z našeho blogu je na podzimní téma, což se k aktuálnímu říjnovému datu víc než hodí. Právě tento týden jsme česali poslední jablka a sbírali ořechy, takže plán na víkend mám jasný: bude právě tahle bábovka. Je z mého oblíbeného třeného těsta (jak na ně, se dozvíte taky tady), které si moje srdce získalo pevnou strukturou, jeho hutnost při odpolední kávě vyloženě zahřeje. V receptu nechybí ani k této kombinaci nezbytné rozinky a spousta koření, které provoní celý byt.

Není neobvyklé, že se část mouky v těstu nahrazuje škrobem nebo pudinkovým práškem, jehož hlavní složkou je zase škrob. Je to jednak o něco zdravější, protože snížíte množství lepku, a jednak těsto výrazně odlehčí. Tahle krasavice kromě pudinkového prášku obsahuje ještě lískové oříšky, které v těstu trochu navlhnou a dají mu nádhernou texturu, a samozřejmě citronová kůra, díky které sladkost těsta dostane pořádnou šťávu. Vyzkoušet ji můžete třeba do bábovkové silikonové formy.

Hluboko v minulosti našeho decoDomáckého blogu jsem našla i tenhle krásný recept na bábovku s vínem a růžemi. Nesmutněte, že teď zrovna růže nekvetou. Na ozdobu stejně potřebujete speciálně vypěstované pro potravinářské účely, ty z běžného květinářství jsou plné pesticidů a nastříkané různými látkami, aby přežily transport. Do polevy ale můžete přidat trochu bio růžové vody – já ji kupuju v drogerii v oddělení pleťové bio kosmetiky.

Borůvky teď nejsou zrovna v sezoně, přesto jsem se rozhodla tenhle recept zařadit. Jednak proto, že borůvky (které jsou potřeba jen na ozdobu) dnes koupíte v podstatě celoročně - ať už čerstvé, mražené nebo kompotované. A jednak proto, že tohle nádherné lehounké těsto, jehož základem jsou vysoko vyšlehané bílky s trochou mouky a škrobu. Takže až za chvíli začnete zadělávat těsta na cukroví (ano, blíží se to mílovými kroky) a budete mít přebytečné bílky, vzpomeňte si na tenhle skvělý recept. 

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.