Když je zahrada plná babího léta, je čas vytáhnout formu na bábovku. Tak nějak se do této doby krásně hodí...
Formy na bábovku jsou vděčnou věcí. Předně jsou krásné, a i když se vám nechce péct nic zvláštního, na stůl vždycky přinesete moučník, na který se srdce směje. Jedinou nevýhodou těchto sympatických pečicích forem je to, že v kuchyni trošku překážejí (kromě silikonových, samozřejmě). Jsou neskladné, to je fakt. Ale i tak jich mám několik a pokaždé se těším, kterou vytáhnu.
Dnes jsem pekla v plechové formě s granitovým povrchem, který je nepřilnavý, a už krátce po pečení se těšte na známé žuchnutí, když horká bábovka vypadne ven. To slyším moc ráda. Určitě se vám v minulosti stalo, že bábovka nešla vyklopit ani s úpěnlivými prosbami. Dnes ale máme k dispozici materiály, které nás nenechají na holičkách. Vybrat si můžete skleněnou formu, která vypadá velice elegantně, anebo zmíněný silikon, téměř nezničitelný, z něhož bábovku stoprocentně vystrčíte bez ztráty jediného drobečku. Ještě jednu vychytávku doporučuji - a to je plechová rozevírací forma se dvěma výměnnými dny. S rovným dnem získáte do výbavy klasickou dortovou formu a s prolamovaným dnem zase věnec, který pěkně nahradí bábovkový tvar. Nechte si chutnat.
Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: bábovku o průměru 25 cm
1. Rozinky dejte do kastrůlku, přidejte rum a prohřejte téměř k bodu varu, nechte vychladnout.
2. Máslo s prosátým cukrem našlehejte do bohaté pěny, pak přidejte žloutky, jeden po druhém. Ze 4 bílků a špetky soli ušlehejte sníh a nechte ho v chladu. Troubu vyhřejte na 180 °C.
3. Do druhé mísy dejte suché ingredience - prosátou mouku, prášek do pečiva, koření a promíchejte je. Do tohoto základu vmíchejte žloutkovou pěnu a hned nahrubo nastrouhaná jablíčka s rozinkami a rumem. Nakonec ručně vmíchejte bílkový sníh. POZN.: Než se těsto spojí s jablky, je hutné, ale pak zjemní a s přidaným sněhem je akorát.
4. Formu vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 20 min, pak teplotu snižte na 170-175 °C a pečte ještě 25 minut dozlatova. Proveďte zkoušku špejlí a formu vyjměte z trouby. Nechte ji 10 minut odpočinout a pak bábovku vyklopte na rovný talíř.
Vychladlou bábovku jemně pocukrujte a naporcujte.
Každou formu na bábovku se vyplatí pořádně vymazat a vysypat. Zvláště novou, kterou neznáte, a především tu, která je hodně hluboko tvarovaná. Forma, v níž jsem pekla, je tvarovaná jen decentně, takže jsem nečekala žádný problém. Přesto ráda používám jemně namletou strouhanku. Její kousky se pak dobře setřepou z povrchu těsta a bábovka je dokonalá.
Bude-li hezky, pochutnejte si o víkendu na zahradě. Bábovka je díky ořechům a jablkům vláčná, takže ji nemám potřebu vylepšovat polevami. Těsto má jemnou strukturu - viz úvodní fotografie, a díky kurkumě dostane trošku sytější zabarvení. Zvolit správná jablka do těsta chce trochu zkušenosti. Zvadlá a suchá jablíčka nejsou to pravé a nevytvoří vláčné těsto, jablka z první úrody mají zase příliš šťávy. Nejlepší jsou pevná, křehká jablka.
Upečenou bábovku je třeba nechat pořádně vychladnout. Spousta pečiva je báječná ještě teplá, ale u třených těsto to neplatí. Pokud se nemůžete dočkat, můžete-li, šoupněte ji na chvíli na zápraží, kde se bude pomalu sklánět sluníčko, a těšte se na dobrou klasiku.
2 Comments
Z tohoto těsta jsem upekla moučník do pekáčku a polila jej čokoládovou polevou. Těsto s přídavkem kurkumy je vynikající, moc jsme si pochutnali.
Zdravím, paní Marto,
to mě těší; s čokoládou je hned všechno chutnější, vyzkouším.