JABLEČNÁ BÁBOVKA S VLAŠSKÝMI OŘECHY

EKODROGERIE
9.9.2020
6 PODZIMNÍCH SVÍCNŮ Z DOMÁCÍ DÍLNY I Z OBCHODU
15.9.2020

Když je zahrada plná babího léta, je čas vytáhnout formu na bábovku. Tak nějak se do této doby krásně hodí...

Formy na bábovku jsou vděčnou věcí. Předně jsou krásné, a i když se vám nechce péct nic zvláštního, na stůl vždycky přinesete moučník, na který se srdce směje. Jedinou nevýhodou těchto sympatických pečicích forem je to, že v kuchyni trošku překážejí (kromě silikonových, samozřejmě). Jsou neskladné, to je fakt. Ale i tak jich mám několik a pokaždé se těším, kterou vytáhnu.

Dnes jsem pekla v plechové formě s granitovým povrchem, který je nepřilnavý, a už krátce po pečení se těšte na známé žuchnutí, když horká bábovka vypadne ven. To slyším moc ráda. Určitě se vám v minulosti stalo, že bábovka nešla vyklopit ani s úpěnlivými prosbami. Dnes ale máme k dispozici materiály, které nás nenechají na holičkách. Vybrat si můžete skleněnou formu, která vypadá velice elegantně, anebo zmíněný silikon, téměř nezničitelný, z něhož bábovku stoprocentně vystrčíte bez ztráty jediného drobečku. Ještě jednu vychytávku doporučuji - a to je plechová rozevírací forma se dvěma výměnnými dny. S rovným dnem získáte do výbavy klasickou dortovou formu a s prolamovaným dnem zase věnec, který pěkně nahradí bábovkový tvar. Nechte si chutnat.

Příprava: 30 minut + pečení *  Získáte: bábovku o průměru 25 cm

  • 50 g rozinek + 2 lžíce rumu
  • 120 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva, bio
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g jablek, pevných a oloupaných, nastrouhaných nahrubo
  • 50 g rozinek + 2 lžíce rumu

1. Rozinky dejte do kastrůlku, přidejte rum a prohřejte téměř k bodu varu, nechte vychladnout.

2. Máslo s prosátým cukrem našlehejte do bohaté pěny, pak přidejte žloutky, jeden po druhém.  Ze 4 bílků a špetky soli ušlehejte sníh a nechte ho v chladu. Troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Do druhé mísy dejte suché ingredience - prosátou mouku, prášek do pečiva, koření a promíchejte je. Do tohoto základu vmíchejte žloutkovou pěnu a hned nahrubo nastrouhaná jablíčka s rozinkami a rumem. Nakonec ručně vmíchejte bílkový sníh. POZN.: Než se těsto spojí s jablky, je hutné, ale pak zjemní a s přidaným sněhem je akorát.

4. Formu vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 20 min, pak teplotu snižte na 170-175 °C a pečte ještě 25 minut dozlatova. Proveďte zkoušku špejlí a formu vyjměte z trouby. Nechte ji 10 minut odpočinout a pak bábovku vyklopte na rovný talíř.

Vychladlou bábovku jemně pocukrujte a naporcujte.

Každou formu na bábovku se vyplatí pořádně vymazat a vysypat. Zvláště novou, kterou neznáte, a především tu, která je hodně hluboko tvarovaná. Forma, v níž jsem pekla, je tvarovaná jen decentně, takže jsem nečekala žádný problém. Přesto ráda používám jemně namletou strouhanku. Její kousky se pak dobře setřepou z povrchu těsta a bábovka je dokonalá.

Bude-li hezky, pochutnejte si o víkendu na zahradě. Bábovka je díky ořechům a jablkům vláčná, takže ji nemám potřebu vylepšovat polevami. Těsto má jemnou strukturu - viz úvodní fotografie, a díky kurkumě dostane trošku sytější zabarvení. Zvolit správná jablka do těsta chce trochu zkušenosti. Zvadlá a suchá jablíčka nejsou to pravé a nevytvoří vláčné těsto, jablka z první úrody mají zase příliš šťávy. Nejlepší jsou pevná, křehká jablka.

Upečenou bábovku je třeba nechat pořádně vychladnout. Spousta pečiva je báječná ještě teplá, ale u třených těsto to neplatí. Pokud se nemůžete dočkat, můžete-li, šoupněte ji na chvíli na zápraží, kde se bude pomalu sklánět sluníčko, a těšte se na dobrou klasiku.

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Z tohoto těsta jsem upekla moučník do pekáčku a polila jej čokoládovou polevou. Těsto s přídavkem kurkumy je vynikající, moc jsme si pochutnali.

  2. Jana napsal:

    Zdravím, paní Marto,
    to mě těší; s čokoládou je hned všechno chutnější, vyzkouším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.