BÁBOVKA S VÍNEM A RŮŽEMI

PRÁZDNINOVÉ CYKLOTRASY
18.5.2016
UBROUSKOVÉ RŮŽE
20.5.2016

stuha_ruzova

Bábovka je taková milá věc. Když vidím závěj cukru snášejí se nad pěkně tvarovanou homolí těsta, jsem ten nejromantičtější člověk na světě…

Bábovka dokáže být suchá a drobivá, ale také nadýchaná a jemná, s čokoládou (moje maminka dělá Prezidentskou bábovku, jo, to je slast) i s mnohými překvápky uvnitř. Třeba s kandovaným ovocem, čokoládovými floky, krémovou náplní a jahodami… zase tisíc podob. Asi jsem se právě vyznala z toho, že bábovky peču moc ráda. Miluji ten zvuk, když bábovka vypadne s těžkým žuchnutím na podložku. To vím, že se můžu těšit na voňavou kávu…

Nejraději bych měla alespoň deset forem na bábovku, abych mohla dělat pokaždé jiný tvar. Jak se v různých formách peče jsem už psala. Bábovkám sluší zdobené tácy, etažéry na nožce i spousty servírovacích drobností kolem. Tak jsem tu dnešní bábovku naparádila, aby slušela vašim kuchyním. Je vláčná, růžově mramorovaná a rozplývá se na jazyku.

stuha_ruzova

BÁBOVKA S VÍNEM A RŮŽEMI V CITRONOVÉ KRUSTĚ

Příprava: 40 minut * Zdobení: 20 minut

  • 250 g změklého másla
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • jahodová potravinářská barva, na špičku nože

Citronová krusta

  • hrozen vína, nejlépe bez pecek
  • 4 malé růžičky, chemicky neošetřené
  • miska krupicového cukru
  • šťáva z poloviny citronu

1. Změklé máslo pokojové teploty, 4 žloutky, cukr a rum vyšlehejte v robotu. Pak vmíchejte tvaroh.

2. Sypké části – mouku, prášek do pečiva i vanilkový cukr smíchejte a po částech přidávejte k základu. Každou část krátce zašlehejte, teprve pak pokračujte. Když je těsto hladké, rozdělte ho na dva díly do misek. Jeden díl vraťte zpět do hnětače a přilijte k němu trošku vody s rozpuštěnou potravinářskou barvou. Těsto krátce prošlehejte. Obarvené těsto dejte zpět do misky.

3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a opatrně jej stěrkou zabalte do obou těst.

4. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

5. Do formy dejte střídavě žluté a růžové těsto. Pak vezměte špejli a rychle ji dokola protáhněte těsty. Střídavě pokračujte s dalším vkládáním těst. Když je forma zaplněná, znovu jemně protáhněte těstem špejli. Míchejte jen do té míry, aby se barvy jemně propojily.

6. Povrch uhlaďte a bábovku dejte péct na rovných 50 min. Upečenou bábovku nechte mírně zchladnout a vyklopte ji na mřížku.

Růže a víno na ozdobení

Šťávu z poloviny citrony vymačkejte do misky, do další misky nasypejte trochu krupicového cukru. Kuličky vína a poupata růží opláchněte ve vodě a nechte oschnout. Na stůl dejte kus pečicího papíru a ovoce i květy na něj rozložte. Kuličky vína ponořte do citronové šťávy, okapejte je a ihned obalte v cukru. Cukr se brzy promočí, proto si ho nechte v misce málo a přisypejte si ho. Na růže naneste šťávu štětcem tak, aby ulpěla i uvnitř okvětních plátků. Poprašte je cukrem. Vše nechte dobře zaschnout.

Vychladlou bábovku naplňte středem kuličkami vína a bábovku ozdobte růžičkami nebo jen rozebranými plátky růží.

babovka1

Těsta vypadají jako velké kopečky zmrzliny. Sníh do nich vkládám až po obarvení růžové poloviny.

babovka2

Stěrkou nebo lžící dejte těsta střídavě do formy. Formou zatřeste a těsto lehce protáhněte špejlí. Vznikne tak mramorovaný efekt.

babovka3

Když jsem těsta spotřebovala, znovu jsem je rychlými tahy špejlí promíchala. Tentokrát jsem šla hlouběji.

bbovka4

Růže i víno nechávám zaschnout na pečicím papíru, zatímco chladne bábovka. Růže vypadají s krystalky cukru naprosto úžasně. Až později bábovku nakrojíte, kuličky vína se vykutálí ven.

stuha_ruzova

Plátky růží lze bez obav sníst za předpokladu, že růže nebyly chemicky ošetřené. Sladké bobule vína s citronem chutnají jako sladkokyselé bonbony. Nebojte, nepřejíte se jich. Ke každé porci bábovky vyjde tak po 3 kuličkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.