SRNČÍ HŘBET S HOUBAMI A MASEM

NEJLEPŠÍ BÁBOVKY A V ČEM JE PÉCT
14.10.2022
TIPY PRO DOMÁCÍ KANCELÁŘ
19.10.2022

Houby významně doplňovaly jídelníček našich předků. Také dnes uvítáme, že nám prolevní rozpočet nedělního oběda.

Lesní houby nezřídka nahrazovaly maso. Dnes milujeme nejen jejich sběr, ale recepty z odkazu dob minulých - jako například hubník, kyselo, nejrůznější kombinace nádivek a obilovin - obohacujeme o další kulinářské lahůdky. Letošní podzimní sezona sklizni přeje, a tak si s velkou radostí dokážeme houby nasušit i na zimu.

Máte-li hub dostatek, můžete je využít také pro pečení houbové sekané skrz naskrz špikované houbami. Přednost ale dávám neodolatelné kombinaci mleté maso + houby. Chuťově se výborně doplňují, nehledě na to, že při dnešních vysokých cenách surovin houby masovou směs příjemně nastaví. A tak se snažím, aby tohle jídlo alespoň jednou spočinulo na tradičním podzimním stole. S nasucho opečenými brambůrkami říznutými česnekem, si stoprocentně pochutnáte.

Kombinovanou sekanou dělám obvykle ve formě na srnčí hřbet, která se v tento čas obyčejně nezastaví. Peču v ní dýňové či ořechové řezy nebo třená těsta s ovocem, protože se v tomto tvaru rychleji propečou.

Příprava: 40 minut + pečení * Získáte: 5 - 6 porcí

  • 1 cibule, středně velká
  • 2 lžíce oleje +1 lžíce másla
  • 400 g směsi lesních hub
  • 750 g mletého masa, směs hovězího a vepřového
  • 1 ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce majoránky, sušené
  • 1 lžička kmínu, mletého
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší červená paprika
  • 2 vejce
  • hrst strouhanky
  • hrst nasekané petrželky
  • sádlo na vymazání formy

1. Na široké pánvi rozehřejte olej s máslem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte houby nakrájené na kostičky, prudce a krátce je opečte. Trvá to asi 10 minut, je třeba, aby se zredukovala voda.

2. Do větší mísy vložte maso, sůl, pepř a koření, přidejte rozmělněný česnek, na kostičky nakrájenou papriku a vejce. Vše promíchejte, přidejte zchladlé houby, strouhanku dle potřeby a nakonec dost petrželky. Rukou maso zpracujte.

3. Formu na srnčí hřbet vymažte sádlem a masovou směs natlačte dovnitř. Formu nepřeplňujte, pokud trochu masa zbyde, upečte ho stranou.

4. Sekanou dejte péct do horké trouby vyhřáté na 190 °C, po chvíli teplotu stáhněte na 180 °C a pečte celkem 60 minut. Hotovou sekanou nechte chvíli stát, pak velice opatrně slijte tuk a vyklopte ji na prkénko.

Horkou sekanou rozkrájejte a podávejte nejlépe s opečenými brambůrkami zakápnutými olivovým olejem s rozmělněným stroužkem česneku.

Jídla s rychlou přípravou, která se posléze dokončí téměř bez dozoru, chystám moc ráda. Výsledek je vždy zaručen, jen musíte vychytat správné dochucení. Ale tvrdím, že tady se trefíte pokaždé, nehledě na to, že si propříště můžete udělat k receptu vlastní poznámky. Do ideální směsi hub patří hřibovité houby, holubinky, ryzce, zkrátka pevnější houby. Když se mi nedostávají do počtu, lze směs doplnit i hnědými žampiony, které jsou v obchodech stále po ruce.

Čerstvě tlučené koření, velká porce bylinek a česnek se postarají o výtečnou chuť. Houby si připravte nejdříve, aby stihly po opečení trochu zchladnout. Vše završí sladká chuť papriky. Pak už jen všechno smíchejte dohromady.

TIP: Srnčí hřbet před pečením vymažu sádlem, aby šlo maso později dobře vyklopit. Dejte pozor na to, abyste formu nepřeplnili - omastek by začal odkapávat do trouby. V každém případě se můžete pojistit tím, že formu postavíte na rovný plech.

Pokud zároveň s masem peču i brambory, dám je do trouby o úroveň níž na plech opatřený pečicím papírem. Peču je nasucho s využitím horkovzduchu (pár stupňů tedy uberte) a nakonec je zakápnu olivovým olejem smíchaným s rozmělněným česnekem. Nechte si chutnat, a hlavně - úspěšnému lovu zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.