MRKVOVÉ ŽEMLIČKY S VLOČKAMI A OTRUBAMI

ÚDRŽBA SEDAČKY KROK ZA KROKEM (ABY BYLA ZASE JAKO NOVÁ)
12.10.2022
NEJLEPŠÍ BÁBOVKY A V ČEM JE PÉCT
14.10.2022

Školní rok je v plném proudu a pokud už vám docházejí nápady na zdravé svačinky, zde je malý tip na křehké a křupavé žemle.

Dětem budou určitě chutnat. Nejlepší jsou čerstvé, ještě vlažné, když se na nich rozpouští lísteček másla. Tvarohové těsto obohacené o nastrouhanou mrkev vytvoří uvnitř nadýchanou strukturu, zatímco povrch se pěkně vypeče. Na druhý den už žemličky zvláční, ale jsou stejně dobré. K zadělání těsta budete potřebovat jen šikovnou mísu (použila jsem smaltovanou s puntíky, která patří k parádě v každé kuchyni), dřevěnou vařečku a půlhodiny času.

Napoprvé budete možná vychytávat správnou hustota těsta, protože je trošku netypické - základ tvoří žitná mouka, kostka tvarohu a nastrouhaná mrkev. O křehkost a vstřebání vlhkosti se postarají ovesné vločky a pšeničné otruby. Suma sumárum suroviny, které dodají bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Abyste těsto zkrotili, je třeba navlhčit si ruce. Pojďme na to:

Příprava: 35 minut + tvarování a pečení * Získáte: 12 - 13 ks žemlí

  • 60 g mrkve, nastrouhané najemno (1 velký kus)
  • 2 vejce M
  • 250 g polotučného tvarohu z kostky
  • 400 g žitné hladké mouky
  • 30 g pšeničných otrub + na obalení
  • 100 g ovesných vloček, jemných
  • 2 zarovnané lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva, bez fosfátů
  • 8 lžic slunečnicového oleje

1. Mrkev očistěte a zvažte, pak nastrouhejte potřebné množství na jemném struhadle.

2. Do zadělávací mísy rozklepněte vejce a přidejte tvaroh. Metlou ho utřete dohladka. Troubu zapněte na 200 °C.

3. Do menší misky prosejte mouku, přidejte otruby, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva, a promíchanou suchou směs začněte přidávat do tvarohového základu. Zároveň přidávejte olej a pomocí dřevěné špachtle začněte zpracovávat těsto. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. 

4. Lepivé těsto přesuňte na vál hojně posypaný moukou a vytvořte 2 bochánky. V závěru si pomozte mírně navlhčenýma rukama. Pak každý bochánek rozdělte ostrým nožem na 6 dílů.

5. Z každého dílu vytvořte žemličku pomocí malé misky. Napoprvé ji vymažte olejem, pak vysypte otrubami a díl těsta krátce a lehce vmáčkněte dovnitř. Opět si pomozte vlhkýma rukama. Vytvarovaná žemle okamžitě vyklouzne ven. Vyklopte ji na plech opatřený pečicím papírem. Misku vysypte otrubami a postup zopakujte, dokud máte těsto.

6. Připravené žemle libovolně nařízněte ostrým nožem a vložte doprostřed trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C a pečte zhruba 30 - 35 minut dozlatova. Správně upečené žemličky jsou na povrchu pevné a křupavé, a uvnitř nadýchané a vláčné.

Těsto zpracujete rychle. Čerstvě nastrouhaná mrkev hned šťávu nepustí, i když do těsta přijde až nakonec, takže si ji připravte předem. Tvaroh jsem časem vyzkoušela nejen z kostky, ale funguje i polotučný tvaroh z krabičky. Nejdůležitější je vychytat správnou konzistenci těsta. Žitnou hladkou mouku používám Pernerku, a pokud pečete žitný chléb, pak víte, že tato těsta jsou lepivá. Pomohou otruby i vločky, které pohltí mnoho vlhkosti ze surovin. 

Protože je těsto lepivé, při vytváření žemliček si vždy maličko navlhčete ruce a připravený kus těsta jemně vtlačte do misky vysypané otrubami. Většinou půjde vytvarovaná žemle hned za vaší rukou ven, takže ji hned vyklopte na plech opatřený pečicím papírem a prokrojte ostrým nožem. Žemle se v troubě mírně nafouknou směrem vzhůru, takže je lze dát vedle sebe s malými rozestupy.

Ještě pochvala smaltované míse - posloužila perfektně. Na e-shopu ji naleznete ve dvou velikostech, s průměrem 26 a 34 cm. Vyberte si tedy rozměr podle toho jak mnoho zaděláváte těsta. Zamilujete-li se do puntíků, pak mrkněte do galerie pod článkem. U nás naleznete spoustu milých věcí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.