MECHOVÝ KOPEC SE SVĚTÝLKEM

5x SNÍDAŇOVÉ PEČIVO PRO VŠEDNÍ DEN I NA VÍKEND
24.1.2024
7 NÁPADŮ, JAK PROSTŘÍT KRÁSNÝ ZIMNÍ STŮL
26.1.2024

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XV

Lednová příroda ještě dřímá, ale my už toužíme po trošce zeleně. Hezky se dá zpracovat přírodní mech, který vděčně přijme první jarní rostlinky.

Mix přírodních materiálů a umělých dekorací vytvářím moc ráda. V tuto dobu, kdy si chceme vyzdobit byt nebo chalupu, nám toho venkovní příroda moc nenabízí, ale aranžmá do rozměrné mísy, květináče na zápraží či do truhlíku na okno, se vymyslet dá. Možná, že si schováváte podzimní mech pro první předjarní dekorace. Dělám to každý rok a vyplatí se to. Vždy mám pak dostatek materiálu pro tvoření. Pokud tuto surovinu nemáte kde získat, nezbývá než zakoupit floristický umělý mech, případně přírodní stabilizovaný mech (vysušený).

Rozhodnete-li se zkombinovat aranžmá s živoucími rostlinami - zde jsem použila cibulovinu a sukulent, počítejte s tím, že kvetoucí rostlina potřebuje více světla. Takové aranžmá, alespoň na čas, ponechejte v blízkosti denního světla. Klasický přírodní mech, který je v tuto dobu vyschlý, je vhodné před použitím namočit. Pokud jste se o něj v zimě starali, vrátí se mu i zelená barva. Nezačleníte-li do aranže nic, co byste vlhkostí zničili, pak povrch pravidelně mlžte. Mechová pokrývka bude prospívat a udrží vlhkost živým rostlinám. Zimnímu aranžmá sluší i špetka umělého sněhu. Do jara máme přece pořádně daleko, tak ať si ke kamnům přineseme atmosféru panující za okny.

Čím ještě si můžete zútulnit své chalupářské prostředí, naleznete v galerii pod článkem. Máme spoustu zajímavého nového zboží.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

O NEJVĚTŠÍ EFEKT SE POSTARÁ MECHOVÁ POKRÝVKA

Podle toho, kolik mechu máte, zvolte i velikost svého aranžmá. Záleží také na tom, zda nádoba bude vzdálená od denního světla, nebo bude-li na okenním parapetu. Tato volba ovlivní výsadbu živých rostlin. Pro aranžmá velké 25 - 30 cm si připravte:

  • plastovou či terakotovou misku / květináč / tvarově vhodný starý porcelán apod.
  • zeminu
  • klasický mech / floristický mech
  • libovolné sukulenty a cibuli hyacintu
  • drobné sušené rostliny, použila jsem kokošku
  • umělé květiny, použila jsem květy čemeřice
  • nabílené šišky 
  • skleněný kalíšek a čajovou svíčku
  • umělý sníh
  • libovolné dekorace z polyresinu a kamínky
  • zahradnické nůžky, nářadí
  • sprej s vodou

1  Před začátkem práce uskladněný přírodní mech krátce namočte a nechte vykapat. Přes zimu zaschne, ale dokáže se opět vzpamatovat a zazelenat se. Mech mám uskladněný většinou od října ve studené místnosti. Uložím ho do mikrotenového sáčku, do něhož jde malým otvorem vzduch. Nechám ho pouze v jedné vrstvě a jednou za 2 - 3 týdny ho jemně orosím sprejem. Sáček trochu uzavřu a nechám na světle. Mech zůstane v kondici několik měsíců a právě teď ho mohu použít ve stavu, který vidíte. POZN.: Pokud v sáčku necháte příliš vlhkosti, rostlina může začít plesnivět, takže vlhčete opravdu s mírou. Budete-li pracovat se stabilizovaným (konzervovaným) mechem, pak nepracujte s vodou. Tento mech nemění vzhled a využívá se při tvorbě mechových obrazů. K dostání jsou i umělé mechové kameny.

ZEMINU PROVLHČETE

2  Mísu zaplňte zeminou. Každou vrstvu mírně stlačte a vytvarujte kopec. Když jste spokojeni s tvarem, rozmyslete si celkové aranžmá. Do zvoleného místa zasaďte hyacint, po okraji mísy mohou růst křehké sukulenty, které ochotně zakoření.  Svrchní vrstvu provlhčete rosením a stále tvarujte jak potřebujete.

3  Chcete-li, do zeminy zapusťte skleněný kalíšek na čajovou svíčku. Může jich být i víc, máte-li dostatek prostoru kolem.

SVÍČKA MUSÍ BÝT V BEZPEČÍ

4  Při osazování ponechejte kolem svíčky jen nízký mech a dbejte na to, aby se později dekorace neuvolnily a nespadly do plamene. Zimní aranžmá můžete mírně poprášit vločkami umělého sněhu.

5  Ještě malý tip - aranž jsem podložila kuchyňskou mísou, která celé aranžmá vyvýšila. Nemusela jsem použít velké množství zeminy, které by spolykal hluboký květináč, a celek není těžký při manipulaci. Podobně využijte starý smaltovaný hrnec nebo vyřazenou polévkovou mísu. Starožitné kousky se k romantickým dekoracím znamenitě hodí.

PŘIDEJTE DEKORACE, KTERÉ VÁS BAVÍ

5  Aranžmá můžete nechat zcela přírodní, anebo se pokuste o zábavné řešení. Přidala jsem borové šišky představující stromy, jejichž konce jsem natřela akrylovou barvou, ale můžete také použít sněhový sprej, který vám zbyl od vánočních svátků. Nejvyšší bod kopce jsem oživila figurkou jelena zakoupenou v květinářství. Je vyrobena z polyresinu (druh pryskyřice odolný proti oděru a vlhkosti), takže jí voda neublíží. Vyrobíte-li si mechovou dekoraci s dětmi, nabídnou vám celou řadu zvířátek ze svých zásob. Vzpomínám na aranž plnou dinosaurů, sice vzdálenou od chalupářských kreací, ale dlouho opatrovanou. Je to výborný tip na víkendové tvoření pro celou rodinu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.