5x SNÍDAŇOVÉ PEČIVO PRO VŠEDNÍ DEN I NA VÍKEND

SEJKORY SE PEČOU PRÁVĚ TEĎ
22.1.2024
MECHOVÝ KOPEC SE SVĚTÝLKEM
25.1.2024

Máloco dokáže tak nabudit pohodu, jako čerstvé pečivo na snídani. Ať už je to chleba klasický či toastový, housky nebo rohlíky. prostě čerstvému pečivu se vyrovná máloco. Co takhle si nějaké to pečivo ale napéct sami? V týdnu klidně večer předem, o víkendu na pozdní snídani klidně až ráno.

A pokud ani to nezvládnete, nebojte, křupavé pletýnky nebo sendvičový chléb budou stejně vynikající i na svačinu nebo k večeři. Pečení vlastního pečiva není jen o vytváření dobrého jídla, ale také o vytvoření domácí atmosféry. Taky tak milujete vůni rozpouštějícího se másla na horké křupavé topince nebo rozplývající se marmeládu na čerstvé houstičce? To je prostě malý kuchyňský ráj na zemi. 

Jedním z největších benefitů domácího pečení je kontrola nad ingrediencemi. Můžeme si vybrat kvalitní suroviny a přizpůsobit recept svým preferencím. Zkrátka, domácí snídaňové pečivo není jen o dobře provedených receptech, ale také o společných okamžicích při snídani s celou rodinou.

Synonymem rychlého pečiva je pro mě klasický britský soda bread, který svůj název dostal podle toho, že se do něj dává jedlá soda. Poprvé jsem se s ním setkala asi před deseti lety, když jsem si koupila první kuchařku slavného britského pekaře Paula Hollywooda, jehož recepty mě nikdy nezklamaly a vás nezklame ani tenhle recept na chleba, který je do hodiny na stole.

Jedna z věcí, které mě moje děti naučily, je jíst toastový chleba i jinak než jako zapečený toast. Topinkovač je u nás permanentně na lince a svačinku už si v něm umí udělat i naše 4letá ratolest. A taky jsem z něj začala dělat klasické sendviče! A protože dobré pečivo je to, co udělá z obyčejného sendviče skvělý sendvič, je dobré naučit se péct i dobrý tousťák. Třeba tenhle s chia semínky a vločkami.

Někdo za snídani králů považuje tu, ke které se podává mimóza (prosecco s pomerančovým džusem), někdo dokřupava vypečené pletýnky, které můžete zmíněným proseccem nebo sektem zadělat. A proč právě sekt? Bublinky podpoří kynutí a sekt jako takový se postará, aby houstičky vydržely měkké a vláčné o něco déle.

Tenhle lahodný slunečnicový chléb zabere díky kynutí o něco víc času než první zmíněný soda bread, u jeho přípravy ale strávíte zhruba stejně času: za čtvrt hodinky máte hotovo. Pak už stačí jen nechat nakynout a strčit do trouby. Pokud stejně jako já miluje křupavou kůrku ze všech stran, je třeba jej na závěr vyndat z formy a opéct i dnem vzhůru, ale to už je jen a jen na vás. Na víkendové pozdní snídani bude nehasnoucí hvězdou. 

Navzdory mnoha mýtům a pověrám není nijak těžké upéct ani oblíbené pivní rohlíky. Dokřupava upečené udělají radost nejen na snídani, ale kdykoliv během dne. Nejvíc si je užijete, když je pořádně posypete kmínem a hrubou solí, bez těch by tohle legendární pečivo prostě nechutnalo tak, jak má. A že nevíte, jak vytvarovat rohlík? V článku najdete detailní popis, podle kterého to zvládnete levou zadní.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.