SODA BREAD NEJRYCHLEJŠÍ CHLÉB BEZ KYNUTÍ

TESTUJEME ELEKTRICKÝ RÝŽOVAR + VIDEO
9.7.2020
5 TIPŮ NA OBLÍBENÉ SLANÉ KOLÁČE
14.7.2020

Chleba bez kynutí, bez droždí a kvásku je naprosto jednoduchý. Upečte si ho k snídani a snězte ještě teplý.

Ke chlebu podávám slané bylinkové máslo, a i když se nevyrovná vynikajícím kváskovým chlebům, čerstvé a voňavé pečivo udělá radost i tak. Tento starý recept mi vytrhl trn z paty během jara, kdy nebylo možné běžně sehnat droždí. Chléb zadělaný sodou, je dobrým rychlým řešením.

Recept z podobných důvodů také vznikl - nedostatek surovin v první polovině 19. století v Irsku, konkrétně kvalitní mouky s vysokým obsahem lepku, vedl k tomu, aby se k nízkolepkové mouce začalo přidávat kyselé mléko a soda. Tato mouka je totiž ideální pro přípravu nekynutého pečiva a pomocí reakce sody v kyselém prostředí vznikl kyprý chléb s mírně nakyslou chutí, nadýchanou střídkou a krásně vypečenou kůrkou. Přestože byl tento chléb chlebem chudých, dnes je řazen mezi tradiční irská jídla a jeho kvalita je chráněna společností Society For the Preservation of Irisch Soda Bread. Chléb se peče v řadě úprav; pro zajímavost, přidáte-li do těsta rozinky, říká se mu Strakatý pes (Spotted Dog).

Do jednoduchého těsta můžete zamíchat mák nebo ovesné vločky a vyzkoušet tak řadu změn. Jen si vždy upečte čerstvý chléb, protože toto těsto si nezachová vláčnost. Silně pomoučněné bochníčky uložte v pláténku do chlebníku. A když už jsme u toho, několik pěkných schránek na pečivo vám nabízím v galerii pod článkem. Dobrý chléb má mít v domácnosti své čestné místo.

 

Příprava: 15 minut * Získáte: menší bochník

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 1 lžička potravinářské sody
  • ½-1 lžička soli
  • 25 g másla, na kostičky
  • 250 ml podmáslí

1. Do větší mísy vložte sypké ingredience a přidejte mírně povolené máslo nakrájené na kostičky. Prsty ho zapracujte, až se stane součástí základu. Troubu zapněte na 200 °C.

2. Nyní vytvořte v těstě uprostřed důlek, přilijte podmáslí a vařečkou ho vmíchejte. Jen krátce, a těsto zase zpracujte špičkami prstů. Těsto lepí a je hrudkovité, ale tak je to správně, nechte ho tak. Toto těsto není dobré zpracovat v mixéru dohladka, později by ztratilo nadýchanost. Pak celou tu lepkavou hmotu zmáčkněte do koule a přeneste na plech s pečicím papírem.

3. Těsto vytvarujte dokulata a smáčkněte do ploššího rovného bochánku o průměru asi 20 cm. Nyní celý povrch dost pomoučněte a ostrým nožem udělejte 2 řezy do kříže, hodně hluboké, ale těsto neprořízněte.

4. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte na spodním roštu 40 minut až do zhnědnutí. Chléb krásně vyskočí dokulata.

Máslo jsem prsty zapracovala do základu sypké směsi. Nyní přidám podmáslí, krátce promíchám vařečkou a znovu prsty zpracuji, až cítím, že se těsto řádně smísilo. Je jen lehce spojené a je fakt, že lepí, takže si prsty stále máčím v mouce. Nakonec si dá říct a lze ho zakulatit do bochánku a přenést na plech. Pak z něj vytvořím něco jako kulatý koblížek, rozříznu ho nožem a jde do trouby...

... pekla jsem z dvojnásobného množství mouky, abych vám mohla ukázat rozkrojenou střídku. Budete-li péct poprvé, asi se podivíte, že z hrudkovitého těsta vznikne kompaktní, nadýchaný chléb a ještě poslušně vyskočí do výšky. Tím, že syrový bochník hluboce naříznete, pomůžete bublinkám oxidu uhličitého vzniklého působením sody a kyselin obsažených v podmáslí, utíkat všemi směry ven a těsto nakypřit.

  • Podmáslí je možné nahradit kyselým mlékem nebo bílým jogurtem ředěným vodou v poměru 1:1.
  • Že je chléb dobře propečený poznáte podle toho, že když zaťukáte na jeho spodní část, zaduní.
  • Chléb nechte vychladnout na mřížce a ještě horký snězte. Nejlepší je, když se na něm rozpouští slané bylinkové máslo, třeba i s kouskem česneku.
  • Zbytek zabalte do plátna a uložte do domácího chlebníku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.