TESTUJEME ELEKTRICKÝ RÝŽOVAR + VIDEO

LETOS ZKUSTE KEMPOVÁNÍ
8.7.2020
SODA BREAD NEJRYCHLEJŠÍ CHLÉB BEZ KYNUTÍ
13.7.2020

Uvařit skvělou sypkou rýži je trošku kumšt. S elektrickým rýžovarem se ale nemusíte učit vůbec nic.

Možná jste také tak začínali - první rýže zůstala pěkně upražená na dně hrnce, který přišel komplet nazmar (nebo se to stalo jenom mě?). Tahle obilnina chce totiž trochu cviku a především správný odhad poměru rýže a vody. Představte si, že automatický rýžovar uvaří všechny typy rýže úplně sám a vy si zatím můžete vyluštit křížovku.

Elektrický hrnec má uvnitř nádobu s objemem 0,6 l, což odpovídá čtyřem dospělým porcím. V okamžiku, kdy je rýže připravená, speciální funkce WARM udrží přílohu teplou až 8 hodin. Všechny tyto zkušenosti jsem získala při testování rýžovaru, a už teď vám prozradím, že funguje velice dobře.

 

Plně automatický rýžovar je opatřen skleněnou poklicí s otvorem pro únik páry. Součástí základní výbavy elektrického přístroje je i praktická odměrka, díky níž správně nadávkujete poměr rýže a vody. Po dokončení vaření se hrnec automaticky přepne do zahřívacího režimu a udrží přílohu v teple. Vnitřní nádoba je vyjímatelná, takže usnadňuje plnění i následné čištění hrnce. K praktickému vybavení patří bezpečnostní pojistka proti přehřátí a nechtěnému zapnutí přístroje. Hrnec je vybaven protiskluzovými nožičkami zajišťujícími stabilitu během práce. Úchyty pro přenášení se nepřehřívají. Podívejte se, jak rýžovar funguje:

JAK NA TO

  • Společně s rýžovarem dostanete odměrku, která vám pomůže rýži správně nadávkovat. Pokud si nepřejete jinak, platí, že na 1 odměrku rýže připadne 1,5 odměrky vody. Rýži 3× properte pod tekoucí vodou a vložte ji do vyndané vnitřní nádoby rýžovaru.
  • Rýži dochuťte podle svých zvyklostí - zvolila jsem cibuli se zapíchaným hřebíčkem nebo přidejte zelené bylinky, kari koření apod., podle toho, k čemu je příloha určena. Nezapomeňte ji osolit.
  • Abych zcela zaplnila nádobu, použila jsem 3 dávky s příslušným množstvím vody. Po zapnutí přístroje se vařily celkem 25 minut, poté se rýžovar přepnul do polohy WARM a rýže zůstala v teple.
  • Během vaření začala rýže asi po 17 minutách bublat, vonět a stoupat vzhůru, což můžete dobře kontrolovat díky průhledné poklici. Na videu je vidět, jak začne být rýže krásně aktivní zcela bez vašeho přispění.
  • Když je uvařeno, jen lehce vidličkou načechrejte povrch, abyste se přesvědčili, že je rýže akorát - to znamená sypká a nelepivá. Pozor - příruba je horká! Rýže dokonale vstřebala všechnu vodu a je připravená k servírování.

 

SEČTENO A PODTRŽENO

V rýžovaru uvaříte s jistotou, že nic nepřipálíte a můžete mezitím v klidu připravit hlavní chod. Vnitřní nádoba se snadno udržuje, stačí ji nechat odmočit a umýt houbičkou. Vnější plášť pouze otřete vlhkým hadříkem. Hrnec je lehký, má příjemnou velikost i pěkný vzhled, snadno se stane součástí vaší kuchyně a pohodlného vaření. Protože jsem neobjevila žádné zápory, za mě má rýžovar plný počet bodů.

4 Comments

  1. Václava Slachová napsal:

    Mám stejný typ rýžovaru, byla jsem s ním vlmi spokojená, ale po 2. roce jen občasného používání zlobí spínač /přepínač pro var/ohřev. Vyskakuje a nedochází k řádnému varu rýže.. prý neopravitelné /řekli v servisu/. Takže používám zarážku a hlídám stav vaření 🙁 Škoda, jinak dobrý výrobek.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Slachová,
    je mi líto, že jste se s vadou přístroje potkala až po záruční lhůtě, omezený provoz je nepříjemný. Děkujeme za sdělení.

  3. Adam napsal:

    Pěkný článek. Mně se nejvíce na rýžovarech líbí to, že udržují rýži stále teplou. Pro velkou rodinu, kde si stále někdo přidává je to super věc 🙂

  4. Jana napsal:

    Děkuji, Adame,
    vidím, že se u vás pořádně vaří a s chutí jí :o) Některé přístroje se doma usadí a dobře slouží, což je fajn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.