BARVOU ROKU 2024 JE NĚŽNÁ BROSKVOVÁ

JABLEČNÝ POHÁR SE ZÁZVOROVOU ŠLEHAČKOU
15.2.2024
BRAMBOROVÉ GNOCCHI JSOU RYCHLÉ A CHUTNAJÍ
19.2.2024

Rok 2024 je podle Pantone Color Institue rokem broskových odstínů. Barvou roku byla zvolena barva s poetickým názvem Peach Fuzz, tedy něco jako broskvový efekt.

Pantone Colr Institut je firma, jejíž barevné vzorníky používají designéři, grafici atd. z celého světa, podle jejíhož číselného systému barev najdete vždy přesný odstín a který je pro svět grafiky stejně důležitý, jako celosvětový systém počítání data.

Zatímco u slovíčka Peach je jasné, že se jedná o broskev, u Fuzz už to tak jednoduché není – to se totiž používá jako označení kytarového efektu, pro „výrobu fuzzu“ se k elektrickým kytarám používají speciální pedály, které její zvuk zkreslí žádaným způsobem (a prý to není nic jednoduchého). Pojďme si ale raději něco povědět o onom konkrétním odstínu a proč se právě on stal barvou roku 2024.

Barvu č. 13-1023 Peach Fuzz v institutu vybrali prý proto, že zachycuje naši touhu pečovat o sebe i ostatní. Jedná se o sametově jemný broskvový tón, jeho všeobjímající duch obohacuje mysl, tělo i duši. Evokuje laskavost, něhu, péči, sdílení radosti a spolupráci. Je to hřejivý a útulný odstín podtrhující naši touhu po sounáležitosti s ostatními, po společném vychutnání okamžiku.

A proč se broskvové tóny mají stát barvami našeho domova právě letos? Prý v této nelehké době celý svět potřebuje empatii a soucit, abychom mohli lépe snít o mírumilovnější budoucnosti. A snaží se reflektovat fakt, že ve světě zaměřeném na výkon je čím dál těžší najít vnitřní klid a ocenit své já. 

Tento broskvový odstín byste na paletě našli někde mezi růžovou a oranžovou a je až překvapivě dobře kombinovatelný s celou škálou barev, vyjímat se bude vedle všech zemitých odstínů a překvapivě slušivá je i kombinace s pastelovými odstíny modré a modrozelené.

Při hledání odstínu, který odráží naši vrozenou touhu po blízkosti a spojení, jsme zvolili barvu vyzařující teplo a moderní eleganci. Odstín, který rezonuje se soucitem, nabízí objetí a bez námahy spojuje mladistvé s nadčasovým.

Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute

5428859_img_2284-montaz-eshop

RŮŽOVOORANŽOVÉ TÓNY

Dostaňte nádhernou broskvovou barvu i do koupelny, není nic jednoduššího, než se kochat něžným růžovooranžovým tónem na froté ručnících. Peach Fuzz má evokovat hřejivé objetí, dotek, něhu a péči - a přesně to vám po rozmazlující koupeli měkoučký ručník v této barvě může dopřát.
5637501_eshop

NĚŽNÝ ODPOČINEK

Kde jinde hledat vnitřní klid než při odpočinku. Zachumlejte se do povlečení z renforcé bavlny, odpočiňte si, nalaďte se na své vnitřní já a dopřejte si opravdový relax. Něžný vzor na sadě OKTAGON barvu nechá vyniknout v celé její kráse a přitom to rozhodně není nuda. (A nabízíme jej i v prodloužené délce!)
17856_img_4744_eshop

NEOTŘELÉ KOMBINACE

Zaujala vás barva broskvového chmýří, ale pochybujete o její univerzální kombinovatelnosti? Přesvědčí vás o ní tenhle nádherný věnec, z jehož neotřelé duhy si nebudete moci vybrat ten nejkrásnější odstín. Růžová, oranžová, švestková, ale i zelená a fialová. Tomuhle neodoláte!
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.