BRAMBOROVÉ GNOCCHI JSOU RYCHLÉ A CHUTNAJÍ

BARVOU ROKU 2024 JE NĚŽNÁ BROSKVOVÁ
16.2.2024
JARNÍ KATALOG SE NESE V KVĚTINOVÉM DUCHU
21.2.2024

Bramborové přílohy jsou u nás oblíbené a mají mnoho podob. Také v cizině si je zpracovávají po svém a jednu z nich podávají jako skvělé samostatné jídlo.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ II

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct.

Kdo by si neoblíbil bramborové knedlíky, hranolky, nadýchanou kaši, lokše, krokety, brambory na loupačku, opečené i plněné? Určitě jsem na spoustu příloh zapomněla a to nevzpomínám na bramborová jídla samostatná. Zkrátka - máte-li brambory - máte oběd či večeři. Zabrousíme-li z naší země jižněji, konkrétně do Itálie, musíme přidat na hromádku skvělých jídel bramborové noky, správně gnocchi (čteno ňoky). Jemné a výtečné noky si můžete dát nejen jako lehkou přílohu, ale i jako vydatný samostatný pokrm, protože se často podávají se smetanou, houbami a bylinkami.

V obchodech běžně koupíte noky vyráběné v Itálii, které stačí jen provařit ve vodě. Jsou dost pevné a vhodné k zapékání, protože něco vydrží. Jakmile však okusíte noky čerstvě připravené, nebudete o nich chtít ani slyšet. Domácí výroba je jednoduchá a obdiv rodiny zaručen :o)

Příprava: 50 minut + vaření * Získáte: 4 porce

  • 800 g brambor typu C
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • trocha parmezánu
  • 2 žloutky L
  • muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
  • 1 lžička soli + na osolení vody
  • parmezán a máslo na dokončení

1. Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Vodu slijte a jakmile jdou uchopit, oloupejte je.

2. Dokud jsou teplé, nastrouhejte je na hrubém struhadle nebo prolisujte.

3. Hmotu dejte do misky a přidejte veškeré ingredience. Rychle zpracujte těsto, aby příliš nevychladlo, a na pomoučněné ploše vytvořte malé válečky o průměru asi 2,5 cm.

4. Nožem namočeným v mouce válečky rozkrájejte na malé kousky a na každý vidličkou vytlačte vroubky - viz foto.

5. V širokém kastrolu uvařte vodu se solí a vložte první várku noků. Nedávejte jich příliš, aby měly prostor. Vařte ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Jakmile noky vyplavou, vylovte je na porcelánový talíř a uložte vedle sebe. Talíř vložte do trouby vyhřáté na 80 °C, kde i další várky udržíte v teple. Vodu v kastrolu znovu uveďte do varu, vložte další várku a vše zopakujte, až budou veškeré noky zpracované.

Základem téhle dobroty jsou dobře zvolené brambory. Kromě toho, že každá odrůda má jinou chuť, důležité jsou její vlastnosti, pevnost, obsah škrobu. Dávám přednost bramborám typu C, které jsou nejvíc moučné, ale nesmíte je rozvařit. Při zpracování těsta jsou trošku lepivější, zato noky jsou jemnější. Pevnější noky vyrobíte z brambor typu A. Vyzkoušejte si to.

TIP: Děláte-li často bramborové placky, knedlíky apod. určitě si pořiďte lis na brambory. Potřebuje trochu síly, ale urychlí vaši práci, což oceníte, neboť s teplou hmotou se lépe pracuje.

Při prostorově úsporné práci vám skvěle poslouží silikonová podložka na pečení, případně silikonový vál. S čerstvým těstem se dobře pracuje, je tvárné a vláčné a po zpracování nelepivé. Rychle z něj vytvořte úzké válečky a rozdělte je na pravidelné kousky. Z nich vzniknou tradiční gnocchi s klasickým žebrováním. Žebrování má samozřejmě svůj účel - noky se při konzumaci lépe obalí v omáčkách.

TIP: Chcete-li, do těsta můžete přidat 1 - 2 zarovnané lžičky bramborového škrobu. Pomůže vláčné těsto pěkně udržet pohromadě.

Podáváte-li noky jako samostatné jídlo, můžete parmezánem nahradit část polohrubé mouky. Pak stačí jen rozehřáté máslo, nastrouhaný sýr a oblíbený zeleninový salát. Abyste mohli kdykoli pohotově nastrouhat tvrdý sýr na jednotlivé porce, pořiďte si ploché struhadlo s rukojetí a jemnými oky. 

TIP: Přílohové gnocchi lze kromě parmezánu dochutit a zároveň vzhledově obměnit špenátem či bylinkami, šťávou z červené řepy nebo pomocí kari. Pokud vám trocha zbyde na druhý den, noky opečte na pánvi s trochou přepuštěného másla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.