TVAROHOVÝ MAZANEC Z FORMY

JARO BUDE PLNÉ KVĚTIN
10.4.2019
OCHUCENÉ ŠLEHAČKY NA RYCHLÉ DEZERTY
15.4.2019

K mazanci patří neodmyslitelně kynuté těsto plné mandlí a rozinek. Přesto letos můžete vyzkoušet těsto z tvarohu a bez droždí, kdy veškerou práci za vás udělá hnětač a pečicí forma.

Nechci vás přesvědčovat o tom, který mazanec je lepší. Těsta jsou zcela odlišná, ale obě skvělá, takže si vyberte podle toho, kolik času můžete pečení věnovat. Tvarohový mazanec je nejlepší čerstvý, v den, kdy jste ho dělali. Jeho příprava má jednu nespornou výhodu - je blesková a zcela bezpracná.

K upečení mazance využijte některou z klasických forem. Ideálně fungují formy na chléb; jsou prostornější než formy na biskupský chlebíček, a pokud si takovou pořídíte, často ji využijete na pečení chlebů, nákypů nebo nádivek. Díky ní si upečete tvarohový mazanec o svátcích i vícekrát.

002

TVAROHOVÝ MAZANEC Z FORMY

Příprava: 20 minut * Velikost formy: 28 × 15 × 7 cm, mazanec nakyne

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku, bio
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 140 g másla, změklého
  • 250 g tučného tvarohu
  • 3 vejce, velikosti M
  • 5 lžic smetany, 12%
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • hrst mandlí zbavených slupek

1. Do velké mísy nebo do mísy hnětače prosejte mouku a přidejte zbylé sypké ingredience. Promíchejte je, vytvořte důlek a do středu dejte kousky měkkého másla, tvaroh, vidličkou prošlehaná vejce a smetanu. Vypracujte vláčné těsto. Troubu zapněte na 170 °C.

2. V poslední fázi hnětení přidejte rozinky nasáklé rumem. Těsto by mělo být vláčné, ale pevnější. Formu vymažte máslem a těsto přesuňte dovnitř. Na tuto formu je ho poměrně hodně, takže nechcete-li mít mazanec tak vysoký (také se déle peče), část těsta ponechte zvlášť a upečte ještě jeden menší tvar.

3. Těsto na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a hustě poklaďte celými mandlemi. Formu vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 60 minut. Ke konci povrch mazance přikryjte pečicím papírem a dopečte ho tak, aby z těsta vyšla ven čistá špejle.

Upečený mazanec vyndejte z trouby, nechte 15 minut ve formě a potom ho vyklopte. Vychladlý mazanec pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou.

Je napečeno, do formy jsem nakonec dala veškeré těsto; pořádně vyskočilo ven. Mandle očistím tak, že je zaliji horkou vodou, spařím je, a po krátkém vychladnutí z nich prsty sloupnu slupku. Je to trochu pracnější, ale vyplatí se. Nakonec bych chtěla mazanec trošku nazdobit, tak mám kolem pár věcí, které se mohou objevit na stole. Širokou vyšívanou stuhou je možné omotat tu část mazance, která vězela ve formě. Vypadá to hezky, když vykoukne jen nazdobený vršek s mandlemi...

...ale nakonec zůstal mazanec jen převázaný úzkou stuhou a raději jsme se velice rychle podívali, co je uvnitř :o) Vyzkoušejte ho o víkendu také a pochutnejte si!

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Zdravím Vás paní Jano i všechny čtenářky. Z podobného tvarohového těsta (mám recept s hrubou moukou) peču mazanec více než 40 let. Z počátku jsem jej tvarovala do bochánku, asi před 15 lety jsem zakoupila plechovou formu s nepřilnavou vrstvou na vánočku. Od té doby ji používám. Dietnější těsto připravuji z půl kg tučného tvarohu (z vaničky) a nedávám již máslo, většinou není ani potřeba přidávat mléko nebo smetanu. Formu vymažu máslem a vysypu mandlovými lupínky, takže po vyklopení je vánočka i nazdobená.

  2. Jana napsal:

    Paní Marto, také jarně zdravím,
    tato těsta jsou vděčná, jsou rychlá a vláčná. Tím spíš, když se využije šikovná forma. Díky za radu, způsob pečení ve vaší formě by se nyní na jaře krásně hodil pro tvarovanou formu na srnčí hřbet MARISSA, kterou máme momentálně na e-shopu: https://www.decodoma.cz/Kovova-forma-na-srnci-hrbet-MARISSA.html
    – mazanec s mandlemi by v ní vypadal moc hezky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.