PÁR BRAMBOR OD OBĚDA? DEJTE JIM DRUHOU ŠANCI

ŠKVARKOVÝ CHLÉB S OMLÁDKEM
26.2.2024
OBRÁCENÉ ROHLÍKY
29.2.2024

Když děláme k obědu brambory, existují jen dva scénáře. Ten méně častý je, že 2 brambory chybí, ten běžnější je, že 2–3 přebývají. Marně vzpomínám, kdy naposledy to vyšlo tak akorát. Jenže: co s těmi zbylými, když se do nikoho nevejde už ani sousto?

Moje mamka pro tuto nepříjemnou situaci měla skvělé řešení. Brambor dělala záměrně tak o tři čtvrtě kila víc a k večeři bývaly opečené bramborové placky, které já milovala s česnekem a kečupem jako langoš (a co pamatuju, máma je zase měla ráda s marmeládou). Moc ráda vzpomínám i na jablečné knedlíky, jejichž těsto moje babička nastavovala bramborami, kterých za jejích mladých let na jejich políčku měli vždycky dost.

A tady mám i pro vás pár super triků, jak si s hrstí zbylých brambor od oběda poradit. Uvařené a vychladlé brambory jsou totiž perfektní doplněk do nejednoho těsta, a to včetně toho na zmiňované langoše. A když nějaký ten přebytek uděláte záměrně, úplně na konci článku najdete čtyři bonusové recepty, ve kterých se zužitkuje jejich větší množství. Ušetříte si tím spoustu práce!

 

P. S.: A pokud máte zahradu, mám pro vás ještě jeden tip. Až budete brambory slévat, nenechte tu úžasnou, živinami nabitou vodu odtéct kanálem a stejně jako tu po těstovinách ji nechte vychladnout a zalijte jí záhony. Že je slaná, nevadí. Soli je v ní jen minimum, a jestliže tímto způsobem nebudete obden zalévat jeden truhlík, nijak rostlinám ani půdě neuškodí.

Skvělou svačinkou na cesty i do školy nebo klidně obědem do krabičky stejně jako snídaňovým pečivem budou chlebové buchty s bramborami a rozmarýnem. Potřebných 200 g brambor zasyrova je přesně tak akorát množství, které často zůstane navíc – a pokud jich zrovna máte o něco méně, nic se neděje, jen těstu dopřejte 2 lžíce oleje navíc, případně sáhněte po lžíci nedojedeného bílého jogurtu.

Kynuté bramborové těsto je úžasná věc, protože brambory mu dodávají úžasnou vláčnost. Jinak tomu není ani u těsta na škvarkové placky, které milují snad všichni. Jejich příprava není nijak náročná ani na ostatní suroviny, takže se do nich můžete pustit skoro kdykoliv.

Dnešní článek je pro mě opravdu osobní, protože je celý plný jídel, která už od dětství miluju, a langoše jsou rozhodně mezi nimi, moje mamka je dělávala opravdu úžasné. A úžasné jsou i tyhle s bramborami a zakysanou smetanou, obě suroviny totiž těstu dávají úžasnou jemnost, která v kontrastu s křupavou vysmaženou kůrkou opravdu vynikne. 

Nedělní odpoledne je ideální čas pro čistku lednice, zbytků od víkendového vaření a pokud jste pekli už oběd či něco sladkého na odpoledne, využijete i rozpálenou troubu. No není to geniální? Řeč je totiž o podmáslovém chlebu, do kterého zpracujte onen zbytek brambor i nedopité podmáslí či kefír a jako bonus ještě budete mít čerstvý chleba na večeři či pondělní snídani bez návštěvy obchodu.

A nakonec jeden netěstový tip. Přiznávám se totiž, že pár zbylých brambor nejčastěji zpracuji při přípravě polévky, ať už je to tahle hrstková nebo nějaká jiná, použít se dají i třeba do zelňačky nebo frankfurtské. A pokud mám chuť na česnečku, dávám vařit ještě o jednu či dvě brambory navíc schválně a vývar z brambor si na ni záměrně uschovám.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.